Sunday, July 3, 2011

36 SUSHI oh sushi

Assalamualaikum..

"Ape la budak Wanie ni asyik makan makanan org bukan Melayu je"
 
Ade tak yang cakap macam ayat kat atas tu?hehe

Hari tu mee wantan, ni sushi lak..:P
bukan hari-hari makan makanan bukan Melayu ni,
sebab tu share dekat sini..:)
makanan Melayu hari-hari pun makan..
jadi tak perlu la hari-hari share kan..hehe

Yang penting makanan tu halal..
 
Mengidam nak makan sushi..
kali ni tak nak beli, tapi nak buat sendiri..
boleh makan sepuas hati..
sape ade resepi sushi sedap? or pernah buat sushi?
meh share dengan aku meh..:)

Nak buat caifornia roll macam gambar kat bawah ni...hihihi
agak-agak jadi tak?keke
macam susah nak wat bentuk aiskrim ni..huu
Bahan-bahan wajib di cari untuk buat Sushi:
1) Beras jepun (Yaki Sushi Nori)
2) Rumpai laut (seaweed)
3) Crab stick
4) Timun Jepun
5) Mayonis
6) Sosej
7) Tikar khas untuk buat sushi 
 
Itu je kot..hehehe

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

36 bijik anggur:

marina anakcikbob said...

suka tengok sushi. comel2.. tp aku xleh makan la.. xreti.. sobs.

azwa amani said...

nak makan sushi....

Abang Stalker said...

ada lg bahannya wanie.sbb abg pnh bc kt 1 blog ni.lpe plk la..dia bt sushi jgk. :) abg klu nk mkn cri kt kdi je.hihi ^^

Zefa NorAsmara said...

Dah lama teringin nak makan sushi, nak buat tidakle rajin, nak beli tak tahu di mana yg ada pengesahan halal pule..

cik tikah said...

cik tikah x suka sushilah.. hehe... so x taw resepi nak wat sushi camne. :D

Wanie said...

marina~adoi, senang je kot nak makan..ko bukak je mulut, meh aku tolong suap..hehe..bajet mesra lak..keke..try la satu kot2 ko suke..:)

Wanie said...

azwa~jom2 makan..malas buat beli je kat supermarket..=)

Wanie said...

abg stalker~yeke bang?cer gtau barang ape lagi yang tertinggal..hehe..gula, garam & cuka tak masuk dalam list sbb dah ade kat umah..hee

Wanie said...

Zefa~akak, sy kalau beli, beli kat tesco, yang bahagian supermarket tu..dekat kedai2 macam sushi king tu sy tak pernah try la..tak halal kn?meh kite buat sendiri je kak..hehe

Wanie said...

cik tikah~la, tikah tak suke eh..takpe2 nanti wanie cari google je la..hehe

Bui Idzra Ryn said...

wow..sedapnya..kak bui suka sushi..mintak2..hahaha ^_^

Wanie said...

Bui~akak, nanti kalau sy buat sy bagi akak eh..tapi bagi tengok je la..hehe..

kotak bulat said...

err..lecehnya nak buat.. kb beli kedai je.. *sah kb pemals*
ehehheh...

belog amiyo said...

tak pernah la pulak makan sushi. best ke?

sifu im said...

kakak..ko pndai ke wt syushi??ko buat utk aku leh??haha

Miz Novexx said...

suka tengok orang makan sushi, tapi saya tak boleh makan... tak tau nape :(

cucu umie said...

seriously tak reti..kahkah

fatin hanani said...

haha fatin cakap cm ayat kt atas hehe :P

sedap ka sushi :)

zureen said...

<<-- tokey sushi. hahah!

Nurnajwa said...

Dah siap kasi kte skit :]

Hehehehe.

zatie razak said...

nak jugak sushi ..hehe :)

NuSaNa NoSa 91 said...

ada la jugak beberapa kali keen wat sushi.. best2!! ^_^

Wanie said...

sifu im~ko dah tukar name lak ke?keke..dah tak jadi ibnubaba?haha..suruh la awek ko buatkn k..:P

qeen.3c said...

wahhhh! terliur! pos satu kat utp sini!

alif haris said...

eh sedap ke sushi ni ..? err ..

nasyitahahmadzaini said...

alo jd,,pos kat umah kite 1...;p

apik pehe said...

sushi?apik tak penah makan pon

Ain Nadiah said...

suka sushi gak! :D
tp x reti gak nak wat. he

najihah sahami said...

xbuat lom ni?mest xsedap kan??





kalau sedap msti dh bau smpai umah mish. haha..eh, ade bau ke? err..:P

shameel Iskandar said...

sesekali pekena sushi ni best jugak. Tapi kalau selalu muak jugak. Dah hampir 2 thn sy tak mkn sushi

Wanie said...

mish~tak buat lagi la..haha
esok malam kot..
barang pun tak beli lagi ni..

err rasenye sushi takde bau..keke

aTy _faRed~ said...

tetibe teringat... ari sabtu aritu lakai akak nak makan shushi kat satu restoran ni sebab die suker dok depan kounter shushi yang bergerak2 pusing sendiri tu..tapi sebab akak langsung tak suker shushi ni..akak tak mo..kesian lak kat laki akak tetibe...[nanti nak buat sendiri bagi die rase]..:)

meaw said...

peberet meaw ni,hehehehhe.... sedap gilos kot sushi, suka seaweed dia yg sedap tu :D

Adam Idris said...

sushi sedap, tapi bukan semua...hehe

caliph shuriken said...

dh lama x mamam sushi.. dok kL dulu mmg tiap2 minggu mamam, hikk...

latest en3: jom lukis komik

Nur Hawa Mohd Zin said...

pernh mkn seakli jerk...lps tu terus tak blh mkn...hihi