Saturday, July 9, 2011

32 Install font cantik/comel untuk buat header

Assalamualaikum..

Dah lame sebenarnye nak share font a.k.a tulisan cantik dekat sini..

Font-font ni bergune kalau nak buat header atau ape saje..:)

Contoh macam header aku sekarang..

Aku gune font Amazon untuk 'Fidani Love Story'
untuk 'firdani a.k.a wanie' aku gune font a damn mess


Ade banyak lagi Font yang comel & cantik..
korang boleh usha dekat sini --> urbanfonts
selamat memilih ye ^_^

Cara-cara nak install Font tu dalam lappy/PC korang:
1) Dah jumpe yang berkenan, klik DOWNLOAD
2) Save la dalam lappy/pc korang
3) File yang korang save tu dalam format ZIP, so kena extract file dulu
lepas dah extract akan kuar satu folder macam kat bawah..
4) Bukak folder tu, then duble klik file (format TrueType font) yang dah di extract
5) Akan kuar macam kat bawah ni..
klik install, SIAP! font tu dah leh di gunekan dalam Microsoft Word, PowerPoint, 
Adobe Photoshop et. al


Yang bestnye leh gune kat Adobe Photoshop la..hihihi

 Ade yang tak minat Font comel kan, 
suke yang natural macam 
--> Times New Roman, Arial or Comic Sans je?
terpulang la, sume orang taste lain-lain..:)

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

32 bijik anggur:

Bro ahmad said...

tutorial tulisan header...yang bawah unik...:)

muhamad hanif said...

wahahaah,

ok aku nak d.load jap..

tomatokering :) said...

tomato pon culik kat situ ^^

abglan said...

Yes!! dpt komen dulu wa ka ka ka!! sor Bro Ahmad ye..

Okey Wanie.. font kat header tue memang cun!! :)

nurdani said...

comel tulisan. nak install jugak sebab photoshop saya masih guna font yang biasa.thanks wanie :)

Mrs.Yie said...

boleh cuba ni..hehehe..tapi akak selalu pening kalau bab2 benda gini..hikhik.. :)

Bui Junaidi said...

wanie..tulisan blog wanie pun cantik..kemas dan senang nk baca..*_*

marina anakcikbob said...

aku pon ada post pasal font dulu.
tp bukan pasal header la..
pasal jakun. hahahaa...

Miz Novexx said...

comel comel belaka tulisan kat situ, saya suka download font sebab nak guna utk presentation

Khairil said...

nice info..nanti nak try guna font2 yang maybe cantik...hehe

zureen said...

nice! :)

cucu umie said...

thnkx for the info.. ayie suka font mcm gitu..kehkeh comel jer

Wanie said...

abglan

bro komen 1st kot..keke..die lagi awl..:D

Wanie said...

nurdani

u r welcome..sharing is caring..hehe..hari tu awk cakap tak de font comel kan, sebab tu sy cari..terjumpe website ni..banyak o font cantik..:)

Wanie said...

Mrs Yie

akak, kena berani cube..hehe..senang je ni, just install dalam PC/laptop tak payah gune HTML..keke

Wanie said...

Akak Bui

baru modified semalaman..haha
jenuh gak la nak edit blog ni..huhu

zuhanismohamed said...

tq wanie share tutor yg best..nanti nak try lah..

yang tutor header transparent pun sy dah try..hehe..tq :)

Wanie said...

marina

hahaha..jakun?aku pun jakun gak la ni..sebab baru je tau..hahaha

alif haris said...

yey ! dpt topup ilmu :)

thanks .. nk try gak

Belbel said...

hikhik. tq kasi link. nk try donlod r nnt :)

Syuxer said...

sangat kool font tuh..tq..:)..kot2 boleh guna nanti ehehh

diana said...

nak cuba...:)

najihah sahami said...

hehe...mish nye lappy ni penuh ngan tulisan je. udoh ke lawo ke balakang kire. yg penting semua font mish cekau. tp ade lg yg mish nak, tpxjmpa nama dia..adoi.

senang nak ngedit blog kan?hehehe

Wanie said...

Mish

yup, wanie pun dok cekau lagi ni..baru abeh yg huruf A..haha..banyak lagi nak install..:)
agak2 bosan, tukar tulisan lain lak..

abglan said...

aiyak!! canner bro leh mencelah dulu nih :P

cikAida said...

xde perkataan install pown.
cm ne nk install ni ?
hurmm :(

✿ cik pieQa ✿ said...

wawawa ! wani boleh download je, instol xleh pon. kua dlm bntuk note pad. ta de winzip pon. camne nak extrct file bagai tu?

ajarkan pieQa pliz ^_^

✿ cik pieQa ✿ said...

ptotla wani. ad sumthing different. pieQa pnya kua notepad dgn ACD see photo preview tu. even triple klik pon memang tak kua instol, tpi just preview gmbr tulisan. huhu!

Guru Besar said...

hhmmm, camne nak tukar font kat entri/post kite?

Tolong la saya, uhuk :(

Guru Besar said...

Nanti balas komen saya tau. saya tunggu :)

iemalala said...

thanks for the tuto

Maicher said...

terima kasih cos share pasal website tuh.
really like it^^

:)