Friday, July 15, 2011

39 Cara atasi perasaan cemburu

Assalamualaikum..

Korang KUAT cemburu/jeles tak? means dengan pasangan (suami/isteri, tunang, pakwe/makwe)
aku ni kalau dalam skala 10 (paling cemburu), cemburu aku ade la dalam 8/10 !
perghhh, dasyat kan? tau cemburu itu buta (bukan cinta je buta..haha)

Cemburu tu boleh rosakkan hubungan, yang dah kahwin leh cerai-berai, yang dah tunang boleh putus tunang & yang couple lagi la senang nak break. 

Tapi susah betul nak buang jauh-jauh perasaan cemburu ni, mungkin kah kepercayaan tu kurang? 

"I believe him but I keep on jealous if..."

Contohnye camni la......
Masuk FB, nampak die dok mesej2 ngan girl lain
(perghh kecik betul hati kau ni Wanie)
sebab tu aku cakap skala cemburu aku 8/10..haha
benda kecik pun nak cemburu..huh
(sila jangan tiru perangai sy)

Kata otak: eh dengan aku die tak mesej lak?
Kata hati: ape hal nak mesej awek tu? 
Kata tangan: sabar Wanie sabar, jangan katok lappy tu
Kata mata: cepat menangis, biar banjir satu SP..haha
Kata setan: kau break je wanie ngan mamat tu!

Sesungguhnya aku tak kan ikut "kata setan" :)

Seksanya bercinta, adik2 sekalian sila jangan bercinta dengan orang..:P

Ni aku jumpe dekat SINI, cara atasi perasaan cemburu (tapi dah edit2 bagi pendek ^_^):
1. Istighfar banyak-banyak
2. Sibukkan diri (main game, blogging)
3. Tengok gambar die, ingat balik saat-saat indah bersame
4. Tengok balik mesej jiwang/bunga die sebelum ni
5. Menangis sampai tetido
6. Mengadu pada Yang Maha Esa

Korang cane lak kalau cemburu, ke tak pernah cemburu? hehe

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

39 bijik anggur:

Bro ahmad said...

orang perempuan memang kuat cemburu..itukan tanda sayang..kalau tak cemburu tak sayang..^_^

Bro ahmad said...

jangan cemburu tak tentu pasal dah la wanie..XD

Fathiah Hamim said...

haha fa lagi teruk kot? kalo nampak je kat pesbuk ada kawan baru dengan pompuan, pi stalk terus! =D

rasanya 10/10 kot! :P

cucu umie said...

incya-Allah bercinta ad juga hadnya sis,,kehkeh biaselah kalo orng tgh naik daun sis..bila lh nk nikh nie..grenty tak cemburu

diana said...

buat2 cemburu ada la..
hahhaha...

anis aneesa said...

errkkk..cik wanie mcm bf sy la.dye nye cmburu pown smpai thap tu gak.mmg dasat.siap dye ltakkn ag cara nk komen ngan laki,xleh ambk gmbr bdua je ngan laki..mcm2 r..huuu..tp xpe,tu tnda dye syg sy..muaahahaa..^^

Mrs.Yie said...

wanie punya cemburu 8/10 sikit je tu..akak lagi banyak tau..tahap seratos level cemburu akak tau..huhuhihi :)

caliph shuriken said...

aritu SP hujan.. ada kaitan dgn kes ni ka? hukk...

kotak bulat said...

errr...kb 3bulan pertama punya cemburu adalah dlm 7/10
selepas 3bulan.. 5/10
selepas setahun 4/10
selepas curang 2/10

hahahha :P

Elie Lily said...

kata org, cemburu tu tandanya sayang! :)

meaw said...

wanie! meaw dah lama tak merasa perasaan jeles ni,sebab dah lama menyepi,kehkehkeh..tapi dalam bercinta tu mesti ada perasaan cemburu, tipu kalau tade kan..:D

najihah sahami said...

hahhaa...kalau xbercinta dgn org nk bercinta dengan apa cik firdani?

shida'R said...

cemburu tandanya syg...kan fir..so bnde tu sume benda kecik..shida pun sma ..cemburu tahap dewa tgk dia layn gul len bia pun kawan ngeee :D da sifat smla jdi kite as gul kn.. =)

adan said...

okay akak.. sy tak akann bercinta.. terima kasih dengan peringattannya..

ngeee :P

harrazdani said...

pakcik dulu memang sentiasa dicemburui teman dan lawan...hahahahah

muhamad hanif said...

kantoi kuat jeles nihh..


AHAHAHAHAHHAAH

Wanie said...

Bro

hahaha..tersentap jap..:D
pompuan je kuat cemburu, laki tak, maknanya laki ni tak sayang la pompuan? :P

Wanie said...

Fa

perghh! same kot..hari2 kot akak buat sport check..:D tapi tak nak la ngaku 10/10..hehehe

Wanie said...

Ayie

profile picture baru ni..hihi..naik daun tu ape? insyaallah bile ade jodoh nikah la..=)

Wanie said...

Akak Diana

bagusla, mesti level cemburu 1/10 je ni..:)

Wanie said...

anis

haha..laa, sebijik ngan akak nye perangai tu..ade gak la laki kuat cemburu eh..

Wanie said...

Mrs Yie

akak sume pun seratus..hehehe..orang dah kahwin takpe, cemburu senang sikit kot kan nak sejuk sebab dekat di mata..:)

Wanie said...

caliph

err, ingat sy gominho ke? hehe..macam dalam cite my girlfriend is gominho..bile hujan di siang hari maksudnye gominho tu menangis..:D

Wanie said...

KB

huhuhu...skang ni lak? pernah di curangi eh? sabo je la..

Wanie said...

Elie

memang la sayang..sape tak sayang pakwe..:P

Wanie said...

meaw

seronok tak perasaan bile single, lame tak merase..huhu..pakwe bace mati la aku..kui3...

Wanie said...

Mish

Dengan Allah yang maha pecinta =)

Wanie said...

shida

hihihi..ye eh..ingat kan fir ni yang tak normal..huhu..asyik nak cemburu je, pantang kot walaupun pompuan tu kawan je..huhu

Wanie said...

adan

bagus, tapi kamu tu laki..bercinta la biar awek kamu yang cemburu..hehehe

Wanie said...

harrazdani

pakcik, kirim salam same teman a.k.a wife eh :)

Wanie said...

Anip

bukan jeles la, C E M B U R U :P

marina anakcikbob said...

aku pong seorang penjeles.
tahap kejelesan aku 0.9/10.
amacam? cantekkkk..

anis aneesa said...

huu..ye2..laki pon ade taw yg kuat cmburu..huhu..n tu la bf sy..=)

Bui Junaidi said...

kak bui punya cemburu 10/10..haha,kak bui tipu..kalau patut cemburu,mmg cemburu lah..kalau x patut,tak cemburu..cemburu mmg tandanya sayang,tp berpada2 lah k...*_*

Asyila Zainuddin said...

selalu sangat cemburu.. tapi biase simpan dlm ati je.. tapi bile ta boley simpan, mule la moody semacam.. hehe..

azwa amani said...

kuat jugak amani cemburu.. heee

Abang Stalker said...

skala cemburu abg,11/10.terlebih sudah.klu dia bt abg cemburu,101x abg bt dia cemburu.lalala~bls blk le. ;D

alif haris said...

sy klu cemburu pegi berak .. mesti hilang .. hahahaha :D

btw kak wanie..jgn cemburu sgt.. hehe .. kepercayaan dan kesetiaan itu penting dlm tiap hubungan ^^

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih