Friday, July 8, 2011

24 Sembelit a.k.a constipation pada bayi

Assalamualaikum..

Jangan ingat sembelit ni di kalangan orang dewasa je, baby pun ade tau..
kalau orang dewasa ni sembelit senang nak detect punca nye..
mesti sebab kurang makan sayur & buah atau kurang minum air..
korang pernah kena sembelit? hehe

Maksud sembelit --> Susah nak membuang air besar

Tapi kalau baby? aku tak bape nak pasti..hehe
mungkin sebab cara bancuhan susu formula pekat sangat?
Dah 6 bulan..rambut je tak tumbuh2 g..hehe
Aku buat entry ni pun sebab anak sedara aku Damia kena sembelit..huhu
kesian betul die, asyik nanges je..
 rasenye bukan masalah susu formula..
sebelum ni pun bancuh same je, takde lak nak sembelit..
mungkin ke sebab bagi bubur nasi?
bubur nasi tu siap letak sayur lagi..
patut leh kurangkan risiko dapat sembelit..
hari-hari bagi buah pisang sebijik kot..
mungkin tak sebab cuaca panas boleh sembelit? hihihi

Aku ade jumpe tips utk hilangkan sembelit kena bagi baby minum madu + air
tak tau la berkesan ke tak..

Korang ade tips cane nak hilangkan sembelit pada baby?

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

24 bijik anggur:

Bro ahmad said...

sapu minyak yuyi cap limau..

adan said...

pernah gak tgk baby kena sembelit.. seksa.

nasyitahahmadzaini said...

alahai kesian nye baby kene sembelit...kalo kite yg kene pon da merane...ape lg baby...err~

Ini Kisah Tia said...

takde tapi adik Tia yang kecik tu pun kena sembelit . kesiannnnn ..

Nur Hawa Mohd Zin said...

salam wanie..yang awe tahu kawan pernah cakap anak dia sembelit dan dia sapukan minyak johnson baby kat dubur anak dia

aTy _faRed~ said...

teringat adik akak dolu2.. mase umur 5-6 tahun kowt..kene sembelit..setiap kali nak u'uk die nangis2 dalam bilik air..huhu..nenek akak letak sabun mandi buku potong2 kat lubang montot die..tapi..sumpah sampai sekarang akak tak hengat bekesan ker tak dan ape kekdahnyer nenek akan wat macam tu...;p

Shamsuddin Amin said...

alamak...
bayi pun ade sembelit...
bru tau ni... hehe

azwa amani said...

sakitnyerrr sembelit...sian kat baby..

diana said...

selalu jugak maisara sembelit..
sekarang pun..
akak bagi dia minum air suam banyak2 je..
dalam sepuluh minit gitu ok la.
boleh buang macam bias..

kotak bulat said...

kesiannya kalau baby yg kene.. :(

cucu umie said...

adik ayie pernah kne sembilit..umi just sapukan minyk shje.. tpy kecian juga ah tgok diorng asik merengek jer...

Tengku Puteri said...

sembelit? errr...saya selalu nangis dalam jamban sebab sembelit...har har har..

Wanie said...

Bro Ahmad

hehe..tu bukan untuk kembung perut ke?

Wanie said...

adan

kite yg tengok pun nak nanges sekali..huhu

Wanie said...

nasyitah

err, pernah kena sembelit eh?hehe..banyak2 minum air masak ye..kalau kite kena xpe lg, boleh gak bcakap, kalau baby die tak dapat nak ckp..huhu

Wanie said...

Tia

bagi ape kat adik Tia? skang ni Damia dah ok, makan ubat doktor bagi..hehe

Wanie said...

Awe

eh?minyak johnson?mungkin untuk kurangkan sakit ke?ade gak sapu dropolin kat Damia sbb merah abeh punggung die..

Wanie said...

Kak Aty

hehehe..biaq betoi?hehe..mungkin nak kurangkan sakit kan, sebab sabun tu sejuk sikit..

Wanie said...

Shamsuddin

haha..jangan ingat org dewasa je ye..

Wanie said...

Akak Diana

tu la, skarang ni dok bagi air masak banyak2 gak..takut jadi lagi sembelit tu..

Wanie said...

Ayie

tak g amik ubat doktor eh? tp umo adik ayie dah lebih setahun kan?

Wanie said...

Puteri

hahaha..ape la die ni..loqlaq..:D
p minum air masak banyak2..hehe

alif haris said...

alamak kesianyya die ..

susah nk berak tu .. suruh dia mkn sayur byk2 .. hehe

armouris said...

lagi info tentang sembelit di SIHAT SELALU - Sembelit : Kesukaran Membuang Air Besar