Monday, April 25, 2011

7 Tips bangun Subuh


Hari ni ak nak kongsi tips supaya senang bangun solat Subuh..insyaallah..
ak ni ade gak masalah nak bangun Subuh..huhu
tambah2 bile kat umah..
yela, tido lewat, paling awal pukul satu..
kunci alarm sound full pun x sedar kot..huhu

Kadang2 bile bangun, mamai2 tutup alarm, sambung tido..huhu
ade tak yg b'masalah macam ak?hehe
kalau yg b'kerja memang no hal la nak bangun..
of coz memalam tido awal..
tak pun mind dah set, esok ak keje,
kalau x pegi keje, bos marah..
yeke macam 2?kuikuikui

Solat tu tiang agama..
kalau t'tinggal tu rase lain macam je..
lagi2 time Subuh, 1st solat wajib dalam seharian..
Semalam ak ade amalkan tips yg ak jumpe kt facebook..
alhamdulillah, pagi tadi ak bangun dengan senangnye..

Sebelum tido:
1) Bace la doa tido
2) Bace Bismillah 21 kali
3) Niat dalam hati nak bangun solat Subuh esok pagi pukul 6.45 pagi
4) Bayangkan waktu yg kite nak bangun tu dalam bentuk angka
5) Yakin Allah akan kejut kite utk solat.

Selalu ak memang amalkan yg no 1 & 2..
dan berharap alarm akan kejutkan la..hehe
yg no 4 tu agak pelik, tp smlm sebelum tido,
ak memang bayangkan kul 6.45 dalam bentuk jam analog..hihi
alhamdulillah, terjage sbelum alarm bunyi...

Yg ade masalah macam ni try la ye amalkan..
semoga tips ni boleh membantu..amin

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Sunday, April 24, 2011

5 Happy 4 months Damia!

This cute little girl already 4 months..

my niece is mix of malay + chinese + murut

wow, 3 in 1 okey..

look like her mom not dad..hehe








♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Saturday, April 23, 2011

3 Ak dah graduate!!

Finally, i have finish my study for 4 years as dietetic student in UKM KL..
alhamdulillah, berjaye tempuhi dugaan dan rintangan spnjg 4 tahun ni..

Dan secare tak rasmi nye ak dah graduate dan boley blah dari KL :)
but unfortunately, this 5 May i have to come back to KL for my VIVA
adoiiii, xpe, VIVA je pun kan..hikhik
tak sabar nak graduate this September (:

Done packing all my things yesterday..
sangat banyakkkk...
sampai tak sempat nk update blog.:)
paham2 la barang 4 tahun..huhu
segala nota yg tak di bace,
buku tebal balik buat pameran,
baju yg pakai sekali terus tak pakai..
ewaahh, bajet byk sgt baju ak..haha

 ALL together..tadaaaa


Ni tak termasuk beg baju, meja study et al..huuu

Already at HOME now!! seronok!
tak sabar nak rase nikmat menganggur...hihihi
buat mase skang nak rest dulu at least 1 month..
if tak dapat keje yg berkaitan after 1 month, 
I will search for others job not related to my course? huhu
nak wat cane, nak kahwin cepat kan..haha

Takde keje, takde la duit masuk..
so siap la klu ade yg kutuk ak keje kat KFC ke nt..haha
tak nak la KFC, keje kat RFC lagi masyuk kot..:)

So ni je barang yg di bawak balik...
yg lain dah x muat & tinggal dulu..
dasyat betul....
sape nak tolong ak kemas?
agak2 seminggu kot barang ni tersadai dekat atas lantai bilik ak ni?haha


♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Friday, April 22, 2011

4 Nak kahwin dah (:

I love 22th, doesn't matter which month..
this date is very special for me..


Happy 4th Anniversary and 2 months..

My kahwin day: 22th of dot dot dot 

lalalaa

~study sampai lebam~

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Thursday, April 21, 2011

8 Kisah Sebenar Kematian Adik Saiful?

Not my story, from others..just want to share...

Kematian adik Saiful Syazani Saiful Sopfidee telah menggemparkan Negara. Pembawaan carita oleh media telah mengejutkan semua pihak termasuk saya yang menjadi mangsa kepada penceritaan media berkenaan isu tersebut.

Peristiwa berlaku apabila seorang guru agama sebuah sekolah dikatakan telah mendera seorang pelajar berusia 7 tahun hingga menyebabkan kematian pelajar tersebut.(gambar sekolah Al-furqan, tempat kejadian )

Boleh kita baca bagaimana ‘jahat’nya guru tersebut dengan pendedahan media seperti, “Selepas memukul kepala, suspek dikatakan `naik hantu’ dan menggoncang badan mangsa serta menolaknya dengan kuat ke dinding yang dipercayai punca utama murid itu mengalami pendarahan dalam kepala dan komplikasi jantung” – harian metro- (boleh baca lanjut dengan tajuk, cikgu ambil nyawa).

“Saiful Syazani meninggal dunia selepas tiga hari dilaporkan koma, akibat dibelasah guru yang juga seorang warden di sekolah agama persendirian selepas disyaki mencuri RM7 di asrama sekolah. Dalam kejadian Khamis lalu itu, mangsa diikat kedua-dua tangan pada tingkap dan dibelasah bertalu-talu sebelum dihempas ke dinding hingga menyebabkannya mengalami pendarahan organ dalaman” – JPM Malaysia -

Setelah kita mengikuti kes tersebut melalui media yagn membuat liputan, maka kita telah menghukum dengan rasminya bahawa sungguh jijik dan jahat perbuatan guru tersebut. Namun disana, saya masih curiga akan kisah yang berlaku.

Dengan izin dan kesempatan yang diberikan Allah, telah menggerakkan hati saya dan pimpinan GAMIS ( Akram dan Nazry ) melawat tempat kejadian dan rumah arwah di Jejawi, Perlis. Kami kesana atas kerja rasmi GAMIS dan berkesempatan menziarahi rumah arwah.

CERITA SEBENAR

Setibanya kami di sekolah berkenaan, ustaz waqar ( sahabat baik kepada guru agama yang dituduh ‘membunuh’)menyambut kami dengan mesra dan penuh ukhwah. Kami terus dibawa kerumah ayah angkat arwah terletak lebih kurang 6km dari sekolah berkenaan. Sepanjang perjalanan, ustaz waqar telah mencerikan kisah sebanar kejadian.

 adik saiful(arwah) merupakan seorang yang mesra dengan orang. Dia agak aktif disekolah dan pernah menjadi Johan pertandingan azan PASTI peringkat negeri Perlis(gambar hadiah yang dimenangi).

Setelah masuk ke darjah 1, dia tinggal diasrama. Namun timbul beberapa kes disiplin sepanjang adik ni tinggal diasrama hinggalah pada kemuncaknya dia didapati mencuri wang rakannya berjumlah RM7.

Maka dia telah dipanggil oleh ustaz (yang dituduh) yang merupakan warden asrama ke bilik warden. Ustaz telah bertanya kepada adik saiful tentang kecurian wang rakannya, dan dia mengaku berbuat demikian.

Semasa pertanyaan diajukan, ustaz berkenaan telah mengikat kedua-dua tangan adik saiful dibahagian hadapan, bukan belakang.

Namun sepanjang berada dibilik warden tersebut, TIDAK ADA penderaan fizikal yang berlaku sebagimana yang dilaporkan. Sebaliknya ikatan tangan tersebut dibuka setelah ustaz berkenaan ingin keluar dan mengurung adik saiful dalam bilik berkenaan.

Setelah 2 jam ditinggalkan, seorang lagi warden, ustaz y telah membuka bilik berkenaan dan mendapati adik saiful terbaring diatas toto sambil menggigil.

Mulanya ustaz y mengesyaki adik saiful terkena sawan dan kacing gigi, namun beliau sendiri tidak pasti akan penyakit yang menyerang.

Lantas ustaz Y terus membawa adik saiful ke hospital Kangar, namun pihak hospital tidak dapat menerima pesakit kerana banjir melanda Bandar Kangar pada masa itu. Seterusnya adik saiful dibawa ke Hospital Sultanah Bahiyah Alor Star dan terus dimasukkan ke wad ICU.

Pada malam kejadian itu juga ustaz h telah menemui ayah angkat adik saiful dan memohon maaf atas kesilapan dia mengurung arwah selama 2 jam. Sebelum ustaz h pergi kehospotal, dia terkejut dengan berita bahawa adik saiful dimasukkan ke icu, lantas dia terus menunaikan solat hajat”.

Selang 3 hari dari hari kejadiaan, adik Saiful dipanggil oleh Allah untuk mengadapnya pada jam 8pagi hari ahad.” Begitulah cerita sebenar kejadian kematian adik saiful yang telah diceritakan oleh rakan baik ustaz h.

Kami terus pening kerana banyak percanggahan maklumat yang dibaca melalui media sebelum daripada itu. Kami terus sampai kerumah Abang Zamri(ayah angkat adik saiful).

Ketibaan kami disambut mesra oleh abang zamri yang kelihatan pasrah dan redha akan ketentuanNya. Adik saiful tinggal bersama keluarga Abang Zamri sejak umur 2 tahun setengah, setelah bapa adik saiful tidak mahu membelanya setelah kematian ibu adik saiful.

“ dia seorang yang berani dan tak takut apa yang orang kata. Dia memang keras dan keberanian dia tak padan dengan umur dia” cerita abang zamri.

Setelah setengah jam berbual dengan abang zamri, kami pun memohon izin untuk pulang. GAMIS sempat menyampaikan sedikit bantuan kepada abang zamri atas musibah yang menimpa.

Kami doakan agar abang zamri dan keluarga tabah dan sabar menempuh ujian yang mendatang. ( gambar Abang Zamri, senyum tanda terima kasih ) Semasa perjalan pulang, ustaz waqar sempat menyambung ceritanya tadi.

Beliau turut mengaitkan kes ini telah menjadi suatu isu politik kepartian kerana sekolah berkenaan adalah dibawah parti PAS. Maka sebab itu, pelbagai cerita pelik yang timbul.

Saya rasakan apa yang diceritakan oleh ustaz w adalah benar setelah melihat laporanforensik yang diberitakan bahawa punca kematian adik saiful adalah kerana kekurangan oksigen dan pendarahan dalam otak.

Maka pelbagai kemungkinan boleh berlaku, namun nyata sekali tidak ada kesan LEBAM akibat pukulan yang berlaku sebagimana yang dilaporkan oleh media. Lihat laporan ini, meniggal akibat kekurangan oksigen.
Kami juga dibawa melihat bilik warden yang dikatakan tempat adik saiful dikurung oleh warden berkenaan. Bilik tersebut bukan hanya pejabat, bahkan tempat tidur ustaz berkenaan.

Banyak lagi persoalan yang timbul disebalik kejadian berkenaan, namun Allah sahaja yang mengetahui kebenarannya.

Apa yang sangat menyedihkan ialah apabila masyarakat telah ‘menghukum mati’ peribadi ustaz berkenaan yang hanya dituduh dan ditohmah oleh media yang sanga berat sebelah.

Yang lebih teruk lagi bila politikus menjadikan isu ini sebagai senjata politik hingga mendesak sekolah agama berkenaan ditutup.

GAMIS bukan membela tindakan ustaz bekenaan, namun apa yang kami harapkan ialah keadilan mesti diberikan kepada mereka yang terlibat. Media jangan cepat mnghukum hingga masyarakat pada hari ini memberi tanggapan yang sangat negatif kepada sekolah agama rakyat.

GAMIS juga mendesak agar jangan libatkan politik yang melampau dalam kes ini hinggalah mahkamah yang menentukan siapa yang bersalah dalam kes berkenaan. Kita doakan agar keadialan diberikan kepada mereka yang berhak, dan pembalasan yang sepatutunya kepada yang zalim. 

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Tuesday, April 19, 2011

13 Kisah Exam Special Unit..adoiii

Update laju laju
Motif: Nak bace buku la..tulat exam tauu..
Motif sebenar: Nak cari ketenangan dalam mimpi..lalala

Tinggal 1 paper je lagi before grad..
wah, berangan di siang hari..
lagi 5 bulan kot nak grad..huuu
5 bulan ku rasa macam 5 tahun..

Before ak start bebel, nak mintak ampun, 
maybe ak & alien je paham ape yg ak bebel dlm entry kali ni..haha
Al kisahnye pagi tadi exam Special Unit..
name pn SPECIAL kan..
soalan die pun agak special la..gagaga
 x expect soalannye berbunyi macam 2..
dah xde soalan berbunyi macam ni:

 What are the objectives of dietary management for this patient?
What are the principles of dietary management for this patient?

Dan macam biase la,
sebenarnye takde la susah pun soalan nye..
tp disebabkan makan maggi byk sgt,
blogging, facebooking, twittering je kejenye..
soalan 5 markah boley la dapat 2.5 markah..haha
 
Ni la akibatnye takde bank soalan..
jeles ngan bdk U lain yg ade soalan past year..
dulu kat Matrik pun ade soalan past year..
camne nak score?? x membantu langsung..
nanti org grad, result gempak,result ak?huh
saborrr jeee laaahhh...
(tgh salahkan diri sendiri..keke)


Macam paper before ni gak, ade je mistake dlm soalan..huhu

Patient with ARF secondary to sepsis. Nephrotic syndrome. Bronchopneumonia.
Loss of appetite. Nausea and vomitting. Bla3
Ulna lenght: 23cm
Weight: 72kg

Bagi ulna lenght? what's the fish??huhu
bajet ak hafal table ulna lenght ke?
dah la dlm buku formula xde pun table 2..

Ak ni klu bab soalan pelik2 ni,
ak memang xkan agkat tangan la nak panggil lecturer and ask them..
dok diam je..haha..
confirm akan ade someone yg akan tanye..
so beberape puluh minit kemudian,
ade org tanye..haha..that person in front of me! yeah..
bagus kawan ku..hehehe
Then lecturer 2 bagi knee height lak..
ish3, soalan exam pun leh buat mistake macam ni..hmm
actually salah student gak..
sape suh tak hafal table ulna lenght 2..blurpp

Dengan pantasnye ak kire height patient soalan ni..
ohhhh myyyy..kire lagi..dan lagi..
eh biar betik tinggi die 137 cm?huhuhu
1st tyme ak kire tinggi dalam exam dpt serendah ni..
betul ke ni?? xkan kalkulator leh salah lak..
so macam tadi gak..diam je...
dalam hati pike, eh org lain kire dapat ape ye...kui3

Beberape minit kemudian, someone raise her hand..
yeah, bagus..bdk belakang ak lak tanye utk kepastian..
Dr T betul ke knee height ni?
yeah, betul..
(sengeh sorg2 sbb bkn ak je yg query tinggi patient 2..haha)
 
OK, terime kenyataan la yg patient 2 rendah..
and ak tak salah kire..adooiii
kan senang klu bagi je tinggi die..haih
 buang mase kat situ la sampai x sempat nak tido..oppss

 Conclusion:
Bukan sume soalan exam 2 betul..
maybe lecturer ni saje nak kite tanye kot?hahaha
xkanla diorg salah buat soalan lak..jeng3

Dah boley tido dah!


♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Monday, April 18, 2011

10 Sy suka makan burger, so what?

If nak jadi dietitian, xleh makan burger ke?
If nak makan burger, xleh jadi dietitian ke?

JAWAPAN: of coz boley! sape la ckp xleh 2..ish3

(xde pn org ckp xleh, saje nak drama :P)

 Dah 2 malam berturut2 ak belasah burger..
dasat tak dasat?
malam2 turun cari burger...huhu
tp kalau 7 kali seminggu makan burger,
memang xleh jadi dietitian kot..haha

Sape penah try burger Boboi?
hari Jumaat mlm ak pekena burger Boboi..
sedap siot, rase syg nak habiskan..hehehe
 ape la die letak dlm 2 yg sedap sgt..

So td ak & rakan2 turun la nak beli burger 2 lagi..
sampai2 die dah ngemas dah gerai die..huhu
kecewa gile kottt..
yela, kul 12.30am baru turun mmg la org nak balik tdo dh..

Punye la nak makan burger kan..
pusing satu kg baru cari gerai burger..haha
last2 g beli kat Chop & Steak (The Ship)..
tak sedap laaaa, xleh lawan burger Boboi..

Cube teka yg mane burger Boboi (sedap) 
& yg mane burger The Ship (kureng sedap)?

Kalau tengok, mmg dah boley detect kot yg mne sedap..:)


 

On the way balik from The Ship:
 ade la sebuah keta lalu sebelah:
KAMI PE RA GUT..KAMI PE RA GUT..

What the ****?
alien mane tah turun nak takutkan org ni?
kelakar ok, x takot pun laaaa...
cakap la kami pe***** ke...

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Sunday, April 17, 2011

13 My 2nd Final Paper ~Eotteokhajyo?

Lagu di bawah takde kaitan ngan final exam ak k..hehe
tajuk lagu ni je ade kaitan..

WHAT SHOULD I DO? (Eotteokhajyo?)

Eotteokhajyo??mak ai susah benor spelling nye..
ni la pentingnye korean educationnn..haha
before ni ak spell 'otakajo' je..


Actually, dari smlm ak try nak study tp x bjaye2 gak..huhu
exam lusa ok, pagi ye rakan2 bkn petang ok..


Ade tips tak nak bagi rajin study?

Bukan ak x cube, byk gk care ak buat utk bg rajin..
ak blogging, facebooking, twittering..
sume 2 tak merajinkan ak gak..adoii

Layan je la lagu ni k..
from my favorite drama..
U R Beautifull..
jang geun suk opppaaaaa...
 


hangeoreum mankeum geudael bonaemyeon nunmurina
hangeoreum mankeum geudaega gamyeon deo nunmuri heulleo wa
soneul ppeodeodo sonnaemireodo daheulsu eomneun goseuro
geudae ganeunde japji motago nan ulgoman itjyo..

eotteokhajyo..eotteokhajyo geudaega tteonaganeyo
eotteokhajyo..eotteokhajyo naldugo tteonaganeyo..
saranghaeyo..saranghaeyo..mongnoha bulleobojiman
geudaen deutji motaeyo..gaseumeuroman oechigo isseuni

haruonjongil jiwobojiman tto tteoolla
haruonjongil ibyeolhajiman tto dasi tteoolla
soneul ppeodeodo sonnaemireodo aneulsu eomneun goseuro
geudaen gatjiman chatji motago nan ulgoman itjyo..

eotteokhajyo..eotteokhajyo jakku geudaeman boyeoyo
eotteokhajyo..eotteokhajyo nan geudael saranghaneunde
mianhaeyo..mianhaeyo..naemari deullisinayo
dasi dorawajwoyo..geudae animyeon nan andoenikkayo

eotteokhajyo..eotteokhajyo nan ojik geudaeppuninde
eotteokhajyo..eotteokhajyo..geudaega tteonaganeyo
eotteokhajyo..eotteokhajyo naldugo tteonaganeyo..
saranghaeyo..saranghaeyo..mongnoha bulleobojiman
geudaen deutji motaeyo..gaseumeuroman oechigo isseuni


♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Saturday, April 16, 2011

6 Job Fair @ MidValley




Dah pegi JobFair?
semalam lepas g interview,
ak pegi la Job Fair dekat mid..
actually dah tau dah, tak de pun job as 'dietitian' kat situ..
saje nak pegi cari 'part time' job kot..hehe

This Job Fair start from 15 until 17 April 2011..
so sape yg x pegi lagi better tak payah la pegi tau..
juz kidding ya :)
hari ni & esok confirm2 hall 2 akan jadi sardin dalam tin!
semalam tak ramai sangat, dah ptg sikit mula sesak la..

At first before boley masuk dalam hall 2 kena register dulu..
ala, isi borang je pun..
then die akan bagi sticker macam gambar bawah ni,
yg ade tulis VISITOR tu...
sticker 2 tempek kat ur triceps arm..
yg buku JobStreet Campus ni boleh amik kat dlm..


 Ha, ni 'peta' hall yg tak bape nak clear..ngeh3
agak byk la company & University yg dtg..

 

So this are the job that not related to me! ahha...
KFC, watson?haha, Suria fm (radio 2), punlic bank and Giant..
ni je ak sempat pungut..
yg lain 2 tak related & lgsg x berminat nak singgah..:)

Selain job, yg interesting kat JobFair ni is the post graduate programme :)

Ha, pilih nak U mane?
hehehe

Ni antara U yg have program related to my kos la..
UKM of coz, USM, UPM & Uni Zainal Abidin..


Niat nak sambung Master buat mase skang xde lagi kot..
tapi xtau la after abes study ni tibe2 rase macam nak study lagi ke kn?
or tak dapat keje kan? haha

So booth yg paling ak suka  are UPM & USM!
tahniah kerana terpilih..kekeke
coz dorg bagi those things!

Ni dapat from UPM..


And this from USM..
voucher percutian ke korea selama seminggu utk 2 org..
in my dream la nk dpt voucher macam 2..haha
actually ni voucher if nak further study in Master..
klu gune voucher ni tak payah la bayar RM70..


Yang mane tak dapat pegi,
but berminat nak further study in Master @ PhD,
boley la go through their website for more information and to apply..
kena alert la, maybe dateline apply dlm April or May or June,
depend U mane jadi pilihan..

Nanti la update pasal interview..lalala

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Friday, April 15, 2011

16 Done 1st Interview! Yay, sy dapat!

Yeah, update laju-laju..
Mau kuar dapatkan hiburan..
Alhamdulillah, dah berjaya lepasi ketakutan,
kecuakan dan kenervousan interview..
Actually, ak DAPAT byk experiences from that interview..
bukan dpt that JOB okey..
Of coz la I need to give they time to 'accept' me as their 'friends'
hahahahaha

Thanks kawan2 yg doakan ak ye include my dear..hehe

What suprising me is that NUTRITIONIST position,
actually is NEW position at Watsons..
they just tawarkan position ni this year at certain outlet..
ohhhhhh, confirm they really choose the best one..
adakah ak layak? lu pike la sendiri..huhu
One more suprising is ade 2nd interview!!huh
ak memang suke interview, klu ade 3rd interview pn ak sanggup pegi..
Tangan di bahu, mata ke atas ye kawan2..
 
X expect lak nak ade 2nd interview..huhu

Ko ingat senang ke nak dapat keje ha?

Will update about the interview in next entry ya..

Nak pegi Job Fair kat Mid Valley ni..
nak join tak?
eh x payah la kan, x suke la sesak2 kt dalam hall 2..hehehe

Rindu la kat budak ni....

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Thursday, April 14, 2011

7 Tutorial Crop Picture Freely

Hari ni nak buat tutorial khas utk silent reader @ peminat setia blog ni..hehe
Firsly, before start tutorial nak tnye, tau tak ape itu crop picture freely?
 it means kite m'crop gambar ikut ape yg kite nak, 
ikut suka jantung hati kau la kirenye..
buang sume background yg ade, contoh macam ni...

gambar kiri: original
gambar kanan: lepas di crop dan di edit


ha, amacam? ok tak?
actually, ak pun xdela pandai sangat..
baru belajar smlm..haha
so hasilnye x macam otai2 kat luar sane ye..
tapi if ade yg berminat nak bljr ngan 'bdk baru bljr' macam ak ni,
boleh terus scroll ke bawah ye..

 Ok, benda penting nak kena ade ialah software utk crop ye kawan2..
ak nak recommend software Photo Crop Editor..
boleh download kat SINI..
ha, best punye gune software ni..
ad yg nak sarankan software lain ke?hehe
ak pandai gune yg ni je buat mase skang..

Make sure korg download & install dulu software 2 before ikut Step kat bawah ok..

Step 1

(Sorry ek gambar x bape nak jelas..)

Klik Image, yg dekat hujung kiri 2..
Pilih la gambar yg korg nak crop..

Presenting my cute little nephew! Damia...hehehe


Step 2 

 Klik Quick Crop (sebelah Image)

Then, akan kuar macam ni...

kelakar lak muka budak ni..haha
sila jangan gelak ye! :D


Step 3

Ni bahagian rumit utk yg baru belajar..
so kena fokus ye..hehehe

  firsly, korg kena left klik (jangan lepas) dan tarik sampai bawah,
kat center gambar yg nak di crop..
die akan kuar line warne merah macam kat bawah..

secondly, korg kena right klik lak (jangan lepas)..
contoh macam line warne hijau kat bawah..

tak paham? macam ni..

left klik (line warne merah): line yg kite buat ni utk include kan area yg kte nak
right klik (line warne hijau): line ni utk buang area yg kte tak nak

macam gambar kat bawah ni,
ak buat line warne merah kat center..
line warne hijau ak buat ikut shape yg ak nak..
software ni akan detect gambar yg kite nak crop 2..
pandai kan?hehehe


Lepas 2 korg klik la Preview utk tgk hasil nye..
nampak tak, ade area yg kite nak, takde,
ade area yg kite tak nak tapi ade?
jangan gelabah ok, kite ke step seterusnya..


Step 4

 Klik Go to Editing Step lak..
kat sini korg boleh betulkan ape yg tak betul tadi..
includekan area yg korg nak,
buangkan area yg korg tak nak..

Kat bar atas 2, ade Ellipse Tool kan, klik benda alah 2..
(maaf ye gambar tak clear)
then ade simbol 'add to selection' dan 'subtract from selection' kan..
klik simbol add utk include kan area yg kite nak kat Step 3 tadi,
then klik simbol subtract utk buang area yg kite tak nak kat Step 3 tadi..
boleh paham setakat ni?

Ok, kat step ni jgk korg leh bagi gambar yg di crop 2 nampak smooth..
klik Overidding Brush, ade kat bar jgk..
kena buat dekat bahagian tepi gambar yg di crop..
carenye, left klik (jangan lepas) dan tarik (depend la nak buat panjang mane),
kalau dah tak nak, left klik 2 kali..
so gambar 2 akan jadi lebih smooth,
xdela nampak bergerigi kat hujung..

 

 Macam biase, klik Preview utk tgk hasilnye..

 
 Step 5

Klik Crop and Quick kalau dah puas hati dgn hasilnye..
then pilih la nak background ape..
transparent, colour or picture..
kalau ak prefer transparent la..
lepas 2 klik Save..
akan jadi macam gambar kat bawah ni..


 Tarik bucu kotak 2 ke atas sikit ok..
sebab nanti bile dah save die akan lekat copyright..
x lawa la kan..

Final Step

Open Power Point utk crop picture yg korg dah save tadi,
so xde la kat atas 2 ruang besar...
kalau crop kat Photo Crop Editor akan lekat copyright..
harap faham la ye ^_^
if not clear can ask me okey?

tetibe rase nak crop bg nampak muke je..hehe






ngeh3..gelak guling2 tengok bdk ni..

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥