Monday, April 25, 2011

7 Tips bangun Subuh


Hari ni ak nak kongsi tips supaya senang bangun solat Subuh..insyaallah..
ak ni ade gak masalah nak bangun Subuh..huhu
tambah2 bile kat umah..
yela, tido lewat, paling awal pukul satu..
kunci alarm sound full pun x sedar kot..huhu

Kadang2 bile bangun, mamai2 tutup alarm, sambung tido..huhu
ade tak yg b'masalah macam ak?hehe
kalau yg b'kerja memang no hal la nak bangun..
of coz memalam tido awal..
tak pun mind dah set, esok ak keje,
kalau x pegi keje, bos marah..
yeke macam 2?kuikuikui

Solat tu tiang agama..
kalau t'tinggal tu rase lain macam je..
lagi2 time Subuh, 1st solat wajib dalam seharian..
Semalam ak ade amalkan tips yg ak jumpe kt facebook..
alhamdulillah, pagi tadi ak bangun dengan senangnye..

Sebelum tido:
1) Bace la doa tido
2) Bace Bismillah 21 kali
3) Niat dalam hati nak bangun solat Subuh esok pagi pukul 6.45 pagi
4) Bayangkan waktu yg kite nak bangun tu dalam bentuk angka
5) Yakin Allah akan kejut kite utk solat.

Selalu ak memang amalkan yg no 1 & 2..
dan berharap alarm akan kejutkan la..hehe
yg no 4 tu agak pelik, tp smlm sebelum tido,
ak memang bayangkan kul 6.45 dalam bentuk jam analog..hihi
alhamdulillah, terjage sbelum alarm bunyi...

Yg ade masalah macam ni try la ye amalkan..
semoga tips ni boleh membantu..amin

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

7 bijik anggur:

Chybee said...

thanks for the tips. hehe...esok boleh la chybee try

Nur Hawa Mohd Zin said...

heheh..tq,
awe sebab hari2 pergi kerja..jadi bangun awal :)

apik pehe said...

hehe..apik mmg slalu susah nk bangun subuh..xtau naper

Firdani said...

chybee~slmt b'amal..:)

awe~bgusla..dh leh kahwin dah..:D

apik~tau dh sbb pe..men blog byk sgt..haha..try la tips ni..insyaallah, klu niat btol nk bgun, bleh nye..=)

apik pehe said...

hehe..blog tu sampingan jer firdani..hehe..yg sebenarnyer apik study kuat smpai lewat malam..hahaha..

apik akn cuba

acan ketot said...

haha..
akk...lau kite..
sllu mtak tlog malaikat kiri kanan...

caliph shuriken said...

nice sharing.. no. 4 tu ada kaitan dgn kuasa minda, klau guna teknik yg btul mmg bkesan ^^

latest en3: fast five