Friday, May 6, 2011

9 Resepi Laksa Kedah (My Style)

Yes, I knew I am lazy to update blog, I admit it!~ lalala

Just want to share recipe Laksa Kedah with U..

Dah org kedah, mestila kena tau buat laksa kedah..
kalau tak sedap memang x kongsi la kat sini (:
jadi kire sedap la laksa yg ak buat?hahaha
maybe ade yang x lalu gemar laksa,
and they might have their own reason..
but I am 'hantu laksa'
Bahan-bahan yang diperlukan:
(KUAH)

1) Untuk diblend
- Bawang besar (3 ulas)
- Bawang merah (5 ulas)
- Belacan (2 cubit)
- Cili kering (15-20 keping)

2) Ikan temenung/kembung yang direbus (15 ekor)

3) Bunga kantan - belah 6 (2 batang)

4) Daun cenehom (1 tangkai)

5) Asam keping (8 keping)

6) Buah nenas (1/4 biji)

7) Garam (secukup rasa)

Cara penyediaan:

a) Blend bahan-bahan (1) dan masukkan dalam periuk.

b) Blend isi ikan yang dah direbus dan masukkan dalam periuk tadi.

c) Blend jugak tulang ikan with air rebusan ikan. Tapis sebelum masuk dalam periuk.

d) Akhir sekali blend nenas dan tapis jugak.

e) Masukkan bahan-bahan lain (bunga kantan, daun cenehom, asam keping dan garam)


f) Lepas dah masuk sume bahan, rebus hingga mendidih. Siap!

 

Senang kan? :)

Laksa halus



Kuah


All together


Pssstt: Isi ikan kalau tak blend pun boleh

Pssstt 2: Nak lagi pedas letak cili padi

Pssstt 3: Air rebusan jangan buang, gune utk buat kuah

 Pssstt 4: Ni laksa kedah bukan laksa penang ok~

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

9 bijik anggur:

Nur Hawa Mohd Zin said...

kalu kuah pekat mmg best...

btw lama tak blogging..bz ye?

selendang ungu said...

daun cenehom tu pe? cam x prnah dengar je...sama ngn daun kesom x?

Firdani said...

awe~yup, pekat sbb x buang die pnye isi..org yg x ske pekat leh tapis isi yg dah di blend tu..

agk lme la..hehe..bz packing barang..ni baru betol2 dah habis bljr..smlm ade viva..

linda~yeah, u r rite..cenehom a.k.a kesom..:)

zimie said...

sedapnyeee fir.adoi haritu akak ada buat.tak sure laksa kedah atau penang.ok je rasa.cuma ada sedikit pelik.errr camne nak cakap eh.macam ada bau2 hanyir.camne nak hilangkan eh? (macam tanya kat seorang chef) hehehe

Firdani said...

hahaha...inikah soalannye?chef dietitian..ngeh3

bau hanyir eh?akak gune ikan ape?slalu klu fir buat gune ikan kembung, x letak asam keping x hanyir pun..boley try letak asam keping time rebus ikan tu..xpun before rebus rendam2 dlu ke asam jawa?

ke akak mmg xleh trime bau laksa?haha..klu laksa penang, masam & lebih manis..diorg letak otak udang dlm kuah..

apik pehe said...

aaaa...mai peberet tuuuu..
ai onli it(makan) wen mai mader kuk at hom..hehehe..

Chybee said...

laksa kedah mmg favourite chybee. suka masak kt sini. simple je. hehe

Firdani said...

apik~hahaha..gut gut..mader san..onli it mader KUK..beroken inglesh :D

chybee~kte ad favorite yg sme la..hehe..campak2 je bhan mmg simple..yg leceh nk perisi ikan 2 je la..

Yatie Awang said...

kalau sekali pandang macam laksa penang kan