Saturday, May 21, 2011

20 Resepi Yee Mee Sizzling ^_^

Happy Weekend!~
Hari-hari pun weekend bagi aku..wink*
(penganggur sementara je ni)

Pernah makan Sizzling?
sejak aku duduk KL baru pandai makan bende alah ni..
dalam banyak2 Sizzling, aku paling suke Sizzling Sogo :)
selain tu dekat Jusco Klang & Food Court MidValley pun sedap gak..

Sizzling yg paling aku tak suke --> Jusco Ipoh

Korang lak? any suggestion Sizzling dekat mane sedap?
boleh gak try nanti..hehehe

Aku dah banyak kali buat Yee Mee Sizzling,
xdela sesedap kat Sogo & xdela tak sedap macam kat Jusco Ipoh..hihihi

Sharing is caring right?

So this is the recipe for Yee Mee Sizzling...

Bahan-bahan (untuk buat kuah):

1) Bawang putih - 5 ulas
2) Sos tiram - 4 sudu
3) Kicap pekat - 2 sudu
4) Kicap cair - 6 sudu
(satukan 2,3,and 4)
5) Cili blend - 2 sudu besar (kalau gune cili boh pun boleh)
6) Fishball - 10 bijik
7) Fishcake - 3 batang
8) Cendawan butang (shitake) - 5 bijik
9) Sawi - 3 batang
10) Tepung jagung - 2 sudu (bancuh dulu dgn air)
11) Lada hitam (tumbuk sampai halus) - ikut suka hati..hihi..kalau nak 'panas' letak banyak..
12) Air - ikut suka hati

Cara Penyediaan:
1) Tumis bawang putih bagi wangi.
2) Masuk cili blend, kacau sampai naik minyak.
3) Lepas tu masuk la sos tiram, kicap pekat dan kicap cair.
4) Then, masuk fishcake dan fishball.
5) Lepas bahan tadi dah masak, masukkan air.
6) Pastu masukkan sayur-sayuran, tutup periuk, tunggu sampai mendidih.
7) Baru masuk tepung jagung dan lada hitam.
8) Kalau rase dah ok, tak payah tambah garam dah. SIAP!
Sangat mudah resepi ni..
boleh makan ngan yee mee/mee besa
aku prefer yee mee :)

 


Yg bawah ni nampak lagi menarik kan..haha
Tapi yg bawah ni yg tak sedap tu..huhu


♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

20 bijik anggur:

butterfly said...

sy pun suke mkn sizzling...
selalu mintak extra mushroom...;p

amiraliyana said...

wah..nampak sedap.. simple ja ek bahan2 dia. bleh la try nanti. mira mmg suka mee2 nih. tq for sharing.=)

caliph shuriken said...

pnah skali mkn sizzling kt tesco sp.. rsa bole laa tp panas giler, huh...

latest en3: segmen bloglist abgteror

hafizah alias said...

sedapnya sis. terpikat tgkk cendawan tuu! hee. nnty nak try lah. btw, follow u sis :)

Burp said...

sedapnye! tapi lagi sedap klu ade org tlg masak kan! teehee! ahahaha~

apik pehe said...

wahhh..terliur weh yee mee sizzling nih...

BezBuddy said...

waa...leh try ni wat...hehe..cam sedap je...meleleh air liur..haha

Miss Sunshine said...

Oohh.. camtu rupenya buat sizzling mee... senang je.. nanti nak try lah... ^_~

HonEyBuNNy said...

sedappnya sizzling..

suka sesangat...

acan ketot said...

akk.msak ntok kte ea..
hehe

Wanie said...

butterfly~kena charge 'extra' x mintak lebih mushroom?hehe..kalau wat sendiri boleh letak byk mane yg kite nak..hee

Wanie said...

mira~u r welcome =) try la..sangat senang..bahan pun basic yg ade kat umah dah..

Wanie said...

caliph~tadi baru p tesco yg selatan 2..slalu ek ad ptandingan nyanyi..huhu..sizling kat luar mmg pnas, sbb buat dlm hotplate..lambat nak sejuk agaknye..

Wanie said...

hafizah~nanti dah try inform eh..;) ok, thanks ya ^_^

Wanie said...

burp~budak gombak, erkk?nak lagi sedap kahwin cepat2..haha

Wanie said...

apik~sopan sikit..wink*

Wanie said...

bezbuddy~try jgn tak try..mudah saje :)

Wanie said...

miss sunshine~sis, boleh buat utk bakal suami :)

Wanie said...

honey bunny~kite serupa..lagi sedap makan ngan cili..yum3~

Wanie said...

acan~ekkkk..nak akak masak utk acan datang la kedah :D