Saturday, May 28, 2011

9 Tutorial Guna 'Template Designer'

Assalamualaikum bloggers and silent readers..

Dah lebih 2 tahun aku b'blogging (tapi bukan otai ye), dah b'macam2 layout, background, template aku gune utk blog aku ni.  Tapi dulu takde lagi 'template designer' jadi sume template cari sendiri kat website. Aku pun dah tak ingat ape name websitenye. Haha. Search je 'cute template for blog' confirm jumpe. Kalau gune template 2, yang tak best nye kite tak leh nak tukar macam yang kite nak. Contoh, kalau background dah cun, font die lak kite tak bekenan, kena g cari tutorial lain lak untuk tukar font. 'Qenyah' orang kedah kate. Kalu gune template designer senang, macam2 font ade, kite boleh tukar template macam yang kite nak. Background pun boleh buat sendiri. Yang ni aku tak kreatif sangat la. Aku lebih suke background simple macam skang ni, putih je background aku. Hehe. Nak loading cepat, sesuai utk sume lapisan blogger, tak sakit mata, putih itu suci dan bersih. Hihihi. Mungkin ramai yg dah pandai gune template designer, tapi bg yg baru lagi di dunia blogging mungkin tak berape familiar kan dgn template designer, meh aku nak ajar cane nak gune template designer ^_^

1) Dashboard --> Design --> Template designer
Akan kuar macam ni

2) Templates --> Pilih nak template yang macam mane
(aku gune 'simple')

3) Background --> Pilih nak letak background ber'imej' atau ber'colour'
boleh pilih imej dari blogger atau upload sendiri
(aku gune 'background colour putih')

4) Adjust widths --> Aku akan pilih 1000px untuk 'entire blog'
Yang sidebar 2 lak, tak tentu. Adjust ikut suka korang la ye. :)

5) Layout --> Boleh pilih body and footer layout
nak 1@2@3 sidebar? x nak letak sidebar pun boleh.
(aku pilih yg satu sidebar, then footer buat yg satu column je)

6) Advanced --> Yang ni paling aku suke tukar. hehe. 
Kat sini boleh tukar font dan colour font ikut suka hati kita
boleh pilih saiz, nak italic ke bold ke..
(skang ni utk 'page text' aku gune 'Schoolbell')

Selamat mencuba..
Semoga blog anda lebih kemas dan 'cun' lepas guna template designer ni
^_^

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

9 bijik anggur:

chemay said...

tensg sharing :)

Mrs.Yie said...

lagi pening kalau buat template sendiri macam akak punya..adoi..100% kena main kod html..

Wanie said...

akak edit dkt edit html 2 eh..
itu yg tak pandai sgt..
kna refer tuto org lain..hehe

caliph shuriken said...

dh lama view template designer ni tapi mlas nk tukar2, fokus wt en3 jaa ^^

latest en3: angry birds versi google chrome

apik pehe said...

hehehe...
wat comel2..
pastu kalau dah pandai ubah sendiri kot html..ubah jer slow2..nanti lama2 senang laa..bleh jadi web designer terus..hehehe

HAZWAN17 said...

selalu amik template yang dah siap je
bab edit2 ni memang fail sket

Juliet_iRa~" said...

rajinnya wanie ni!
heee,,

p/s : da tgk blom nur kasih????

Wanie said...

apik~xleh nak lwan apik..hehe..tau la pkar bab design2 pn..nt ajr eh..xpndi nk men kod html nih..:)

Wanie said...

ira~x tengok pn lg..dok umah je..haha