Tuesday, May 10, 2011

6 Kain batik from Langkawi

POST mengenai kain batik yang nak digunakan untuk membuat kain baju kurung,
or maybe baju kebaya? not sure yet..any idea??

Last week my bro and his family went to Langkawi Island..
pulau yang terkenal dengan coklat dan kain murah..
ape lagi murah? ak pun x bape tahu murah banyak ke sikit..
walopun ak dok Kedah, sekali je ak pegi Langkawi..haha
not funny k, maybe ade je org Kedah yg x penah pegi lagi..hehe
at least ak dah penah pegi..hahaha

Ak order DAIM je, coklat yg paling sedap bagi ak..hehehe
korg panggil gula gula ke?
kat Kedah gula-gula panggil coklat, coklat pun panggil coklat gak..
confuse? ntah la, dari kecik ak panggil macam 2..hehe
My sis in law ade bagi kain batik..
warne pink! yeah, she know my favorite color..hihi
cantik sangat, sbb ade lining warne emas..i lyke~

RM14 each..oren for my mom..


S: Akak nak buat kain baju kurung, kain batik yang beli tu
A: Owh, ingatkan nak buat kain pakai kat umah..hihi

Ye, ak lupe lak kegunaan kain batik bukan untuk pakai di rumah je..haha
boleh buat kain baju kurung! lagi bebaloi..
kalau buat pakai kat umah, bile je ak nak pakai..
yg ade pun tak terpakai..gagaga
great idea my sis, i lyke! :)

Before ni dah plan nak buat baju raya warne pink..
then baju tu nak recycle pakai time konvo lak..haha
but my jubah konvo also pink color..is it really matter?huhu
xpe je kan same color? or i need to find other color for my baju konvo?

Tinggal nak beli kain untuk baju je..
nak cari kain yang kosong je kot..
kalau tak jadi buat baju untuk raya or konvo,
pakai time tunang g kenduri kahwin..hahaha

Tapi xtau lagi nak wat design cane..
baju kurung biase, kurung moden or others..
 yang mane lagi cun?

Baju kurung manik with kain batik
Source: Gadis Bandung Blogshop

 


♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

6 bijik anggur:

alexa yussida said...

cantik kain batik tuh...nmpk cm lembut je kainnyee

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


kat langkawi tu zon bebas cukai kan? mesti harga brg2 murah...

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

Firdani said...

alexa~xdela, sme mcm kain batik besa je ni..:)

blade~wslm..yup, lebih murah..klu kain2 n coklat..rokok skali kot..hehe

apik pehe said...

hehehe..bagi kt apik sikit cekelat tuh

Ain Zulaikha said...

kat langkawi kain batik unik lah kan... hari tu dapat beli kaler putih, biru and pink... wahhh

Firdani said...

apik~bg alamat..nt post sarung cekelat je la ye.:D

ain~wah, kaler feveret 2..nt la klu dh b'duit shopping kt sne..hehe