Monday, May 30, 2011

12 Damia makin 'buaih'

[Again, takleh tido]
Si kecil Damia ni makin hari makin buaih a.k.a buas..
ikut sape la ni? umi ke ayah?haha
makin comel & cantik (of coz ikut maksu..LOL)

Amboi, tinggi kaki kamu ye Damia..
nak tendang maksu ke ha?

Skang ni dah pandai masuk jari kaki dalam mulut..haha
nak adik ye?keke
 
Seronok menganggur kalau ade budak kecik kat umah..
lalalala

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Saturday, May 28, 2011

9 Tutorial Guna 'Template Designer'

Assalamualaikum bloggers and silent readers..

Dah lebih 2 tahun aku b'blogging (tapi bukan otai ye), dah b'macam2 layout, background, template aku gune utk blog aku ni.  Tapi dulu takde lagi 'template designer' jadi sume template cari sendiri kat website. Aku pun dah tak ingat ape name websitenye. Haha. Search je 'cute template for blog' confirm jumpe. Kalau gune template 2, yang tak best nye kite tak leh nak tukar macam yang kite nak. Contoh, kalau background dah cun, font die lak kite tak bekenan, kena g cari tutorial lain lak untuk tukar font. 'Qenyah' orang kedah kate. Kalu gune template designer senang, macam2 font ade, kite boleh tukar template macam yang kite nak. Background pun boleh buat sendiri. Yang ni aku tak kreatif sangat la. Aku lebih suke background simple macam skang ni, putih je background aku. Hehe. Nak loading cepat, sesuai utk sume lapisan blogger, tak sakit mata, putih itu suci dan bersih. Hihihi. Mungkin ramai yg dah pandai gune template designer, tapi bg yg baru lagi di dunia blogging mungkin tak berape familiar kan dgn template designer, meh aku nak ajar cane nak gune template designer ^_^

1) Dashboard --> Design --> Template designer
Akan kuar macam ni

2) Templates --> Pilih nak template yang macam mane
(aku gune 'simple')

3) Background --> Pilih nak letak background ber'imej' atau ber'colour'
boleh pilih imej dari blogger atau upload sendiri
(aku gune 'background colour putih')

4) Adjust widths --> Aku akan pilih 1000px untuk 'entire blog'
Yang sidebar 2 lak, tak tentu. Adjust ikut suka korang la ye. :)

5) Layout --> Boleh pilih body and footer layout
nak 1@2@3 sidebar? x nak letak sidebar pun boleh.
(aku pilih yg satu sidebar, then footer buat yg satu column je)

6) Advanced --> Yang ni paling aku suke tukar. hehe. 
Kat sini boleh tukar font dan colour font ikut suka hati kita
boleh pilih saiz, nak italic ke bold ke..
(skang ni utk 'page text' aku gune 'Schoolbell')

Selamat mencuba..
Semoga blog anda lebih kemas dan 'cun' lepas guna template designer ni
^_^

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

25 Happy Birthday to Me :P

Boleh tak wish untuk diri sendiri? haha

Sy suka tarikh hari lahir sy..hee

28.05.19**

Azam baru umur 2* tahun:
(sy masih muda..keke)

 Sume kena usaha sendiri...
sesungguhnya ia tidak datang bergolek..

Birthday card from my housemate..last year..huhu
miss all of  you!~



♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Thursday, May 26, 2011

14 You & Your Bedroom Story Contest

Sebagai seorang penganggur yang tak berkerjaya, hobi aku buat mase sekarang ialah men'join'kan diri dalam contest 'besar'. Maksud 'besar ialah contest yang dianjurkan syarikat yang famous, ramai orang join dan peluang untuk menang contest mungkin 1% saje..kekeke. Jadi, contest seterusnya yang aku ter'join' tadi ialah Bedroom Story Contest dianjurkan oleh IKEA Malaysia! Sape tak kenal IKEA sila tampar pipi sepuluh kali..hehehe.Kalau korang nak join sila klik gambar di bawah ye.


Hadiah untuk pemenang..

Haha..hanya perlu upload gambar dan tulis 'bedroom story'
"tell us about your funny,cute or even strange bedroom habits"
 Sy dah join, anda bila lagi? ^_^

Contest kali ni tak same macam contest yang dianjurkan Nippon Paint sebab dan boleh start vote! Jadi nak mintak jasa bloggers and silent readers sekalian vote for me boleh? helping is loving right? hehe. Kalau tak sudi takpe, tak pakse :) 
Cara utk vote:
1) Klik SINI
2) Pastikan gambar same mcm kat bawah ni
3) Then klik 'LIKE'
Thanks bagi yg dah vote ^_^

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

5 I Like My Home by Nippon Paint ^_^

Assalamualaikum bloggers and silent readers..


Aku dah join contest I Like My Home yg dianjurkan Nippon Paint..hehehe
korang dah join? belum lagi? boleh klik SINI

Saje join, hadiah die boleh tahan best..
lagipun dah tau produk Nippon Paint ni memang bermutu tinggi..
Tak dapat grand prize tp dpt consolation prize pun ok la..hihi
(berangan lagi)
untuk voters pun ade hadiah jgk..
Tarikh tutup contest 15 June ni..
finalist akan dipilih oleh pihk pengadil..
rasenye based on slogan yg dibuat..huhu

So kalau dah jadi finalist, boleh start vote 25 June until 10 July 2011..
skang xleh vote lagi..

Boleh bace T & C contest kat SINI

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

5 Kek yang tak boleh dimakan?

Korang suke kek? kalau ade orang hadiahkan kek 'secomel' macam kat bawah ni, ape respon korang?

1) Eeei comelnyeee kek ni, mesti sedap ni..tak sabar nak makan!
2) Pandai awk pilihkan kek utk sy, sy suke sangatt..
3) Grrr, sape buat ni?kreatifnye..
4) Eeeew, boleh makan ke ni?! (sambil muntah hijau)

Layan je la gambar ye...








Ade berani nak makan?hehehe

Psssttt: Sume gambar dlm entry ini bukan kepunyaan tuan blog..

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Tuesday, May 24, 2011

7 UiTM Thermofluids Lab Manual

Assalamualaikum..

~update laju laju~
sesunggahnya minggu ni aku sedikit busy ok..
aku dapat 'projek' baru..
perlu disiapkan sebelum hari Jumaat..huhu
means ade 2 hari JE utk siapkan 'projek' itu..

Projek yg dimaksudkan ialah menaip Lab Manual student UITM!
yeah, sesungguhnya aku tak tahu langsung ape itu thermofluids?
tapi keje aku menaip je pun, bukannye suruh g ajar student pasal thermofluids..haha
Baru taip 5 page! 25 page 2 go! lalala~
taip sampai lebam tetido boleh? 

Ade ke orang bace arahan dlm lab manual?
seriously dulu kat matrik aku tak penah bace pun arahan kat depan 2..haha
sebab 2 buat report lab tiru orang je..hahaha

Happy Blogging ^_^

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

20 Bila dah follow, korg buat ape?

Firstly nak mintak maaf kalau entry ni mengguris hati sape2..
tak tuju kpd mane2 bloggers,
yg terase jgn simpan dalam hati ye..
amik sebagai teguran okey ^_^

Aku nak kongsi sikit tips2 lepas dah follow mane2 blog..

Ape korg buat lepas dah follow blog org lain?
inform tuan blog kat shoutbox?
atau x inform, diam je?
atau inform dekat komen?
tak kisah la memane pun kan..
tapi bg yg suke inform, jangan buat macam ni ye..

>>>FOLLOW ME BACK<<<

tak sedap dibace la..
macam pakse org lain follow die lak..
ape kate tulis macam ni je..

>>>SY DAH FOLLOW AWK<<<

ha, itu lebih manis a.k.a sweet..heee
tuan blog yg bace pun faham and tak tersentap bace..
atau pun tulis je macam ni..

>>>SY FOLLOWER KE 1000<<<

memadai la tuan blog tahu yg org 2 follow die..
'selalunye' aku akan follow sesape yg follow aku..
yg tak follow aku pun aku follow (xpe x kisah)..
jadi jgn risau dan tulis ayat yg memakse tuan blog a.k.a aku ok..
kang tak jadi nak follow..:)
♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Monday, May 23, 2011

14 Smoothies Oreo for tea time ^_^

Assalamualaikum bloggers and silent readers..

Petang2 yg panas ni sedap kalau dapat benda sejukkk..
xtau la kat tempat lain panas tak..
Sungai Petani kembali panas..huhu

Petang ni aku buat smoothies..:)
nak panggil ice blended pun boleh gak..

Sangat mudah (as usual..hahaha) utk buat Smoothies Oreo..
esuai utk org yg nak naikkan berat badan mcm aku..
high energy dense drink..
 
Benda yg diperlukan cuma:
10 ketul ais
3 ketul biskut Oreo
1 gelas susu segar/susu berperisa/susu sejat
(sukati nak guna susu ape)
1 sudu gula

Mudah saje kan?
Sume benda2 tadi boleh hasilkan 2 gelas smoothies..
blend je kesemua bahan 2 dengan sekali nafas..:D
SIAP!

Ni la rupa bentuk selepas diblend..
 

Mungkin ade yg tak suke minum susu?
macam mak aku..
tapi bile buat smoothies boleh je die telan?
(sbb die xtau aku letak susu..kekeke)
xrase susu sangat sbb kuat rase oreo..

Utk menyedapkan lagi smoothies oreo,
aku tambah ais krim cap vanila & kismis (:

Happy blogging ^_^
♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

12 The Best Bride & Groom Pose Ever

Tengah2 malam ni nak join contest yg dianjurkan b2b Cik Emah..
thanks akak Zimie ye tag Wanie..hehehe
nak tido pun tak jadi tido..
dah lame x join contest ni..:)

Syarat-syarat penyertaan:
1) Terbuka kepada semua. Wajib follow blog Cik Emah.
2) Menulis satu entry mengenai contest ini dan TAG 5 rakan anda.
3) Upload satu gambar terbaik dalam entry anda yg bertajuk "The Best Bride & Groom Pose Ever".
Tak kisah gambar pasangan mane pun asalkan tak copy restricted gambar sesape.
4) Tinggalkan link entry anda di ruang komen entry ini --> Contest Cik Emah

Hadiah menanti 3 pemenang bertuah:
1st: Wang tunag RM100
2nd: Buku "Panduan Hidup Bersyariat"
3rd: Buku "Aku Terima Nikahnya"

Tarikh tutup penyertaan:
30 June 2011

Untuk maklumat lanjut pasal contest sila tanya Cik Emah ye..

♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥  

Disebabkan ak belum berkahwin lagi..haha
takde la pose by me nak dipertaruhkan dalam contest ni..hihi
jadi ak takde pilihan lain melainkan......
gambar pose abg & akak ipar ku..lalala~

Ni la gambarnye..
Ber'tiga' atas katil yg dihias cantik..
mereka dan gitar..
 
Sang suami memandang si isteri dengan penuh kasih sayang..
si isteri tersenyum malu sambil memeluk gitar sang suami..

Cik Emah: Akak, sy tak jadi upload gambar pasangan chinese..
hope gambar ni boleh menang..hehehe

Blogger yang di tag:
1- Acan
2- Yana
3- Shida
4- Ifa
5- Awe

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Sunday, May 22, 2011

11 Nak tshirt Telordibasuh...

Pagi ni bukak facebook..
ade post from arwah Hakim Kamal..huhu
mungkin saudara arwah yg post..
sebenarnye ak tak nak ingat benda sedih2 ni T_T
nyesal lak bukak fb..huuu

Then, ak bukak lak blog Telordibasuh..
(saje nak bagi sedih lagi)
sume entry dah takde! gone..
ade dua entry je yg dibuat abg arwah..
mungkin keluarga arwah delete/save draft sbb tak nak sedih?
atau tak nak bloggers kenang arwah?
ak tak pasti..blurrr~
tapi bagi ak, baik kekalkan utk bloggers tengok post arwah..:(
sebagai kenangan, bukan meratapi tp menghayati..ewahh
shoutbox dan lain2 kat sidebar 2 ak setuju buang takpe..

Arwah ade bgtau ak pasal die jual tshirt..:(
mula2 ak pike, 'wow, sampai buat tshirt blog la si telor ni..'
tapi die ramai peminat, tak kisahla..
kalau ak yg buat?mungkin ak je yg pakai..hehehe
lepas arwah dah takde, baru ak tpike..
mungkin itu petanda die nak tinggalkan kite sume..
buat tshirt blog design 'telur'
sebagai 'kenangan' T_T

Tak sempat ko nak wat tshirt baru (warne gurly) telor..:(
tapi kalau ade lagi baju design ni..
ak nak beli (ade ke lagi??) huhuhu

Pssstt: Dah tak nak sedih2 ok..
life must go on..

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

6 Happy Birthday Mom!~

Selamat hari lahir mak! :)

Sayang mak saya very muchhiii!

Buat kad ni khas utk mak..hehe

Dah siap print dah pun..

Dah gantung kat pintu mak..

Sok mak jangan terkejut lak ^_^


 Mak tak tua lagi tau..

Sentiasa muda dihati saya..:)

pssstt: sume list blog dah diremove,
dan dipindah ke sini --> BLOGLIST
akan diupdate senantiasa ^_^

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Saturday, May 21, 2011

20 Resepi Yee Mee Sizzling ^_^

Happy Weekend!~
Hari-hari pun weekend bagi aku..wink*
(penganggur sementara je ni)

Pernah makan Sizzling?
sejak aku duduk KL baru pandai makan bende alah ni..
dalam banyak2 Sizzling, aku paling suke Sizzling Sogo :)
selain tu dekat Jusco Klang & Food Court MidValley pun sedap gak..

Sizzling yg paling aku tak suke --> Jusco Ipoh

Korang lak? any suggestion Sizzling dekat mane sedap?
boleh gak try nanti..hehehe

Aku dah banyak kali buat Yee Mee Sizzling,
xdela sesedap kat Sogo & xdela tak sedap macam kat Jusco Ipoh..hihihi

Sharing is caring right?

So this is the recipe for Yee Mee Sizzling...

Bahan-bahan (untuk buat kuah):

1) Bawang putih - 5 ulas
2) Sos tiram - 4 sudu
3) Kicap pekat - 2 sudu
4) Kicap cair - 6 sudu
(satukan 2,3,and 4)
5) Cili blend - 2 sudu besar (kalau gune cili boh pun boleh)
6) Fishball - 10 bijik
7) Fishcake - 3 batang
8) Cendawan butang (shitake) - 5 bijik
9) Sawi - 3 batang
10) Tepung jagung - 2 sudu (bancuh dulu dgn air)
11) Lada hitam (tumbuk sampai halus) - ikut suka hati..hihi..kalau nak 'panas' letak banyak..
12) Air - ikut suka hati

Cara Penyediaan:
1) Tumis bawang putih bagi wangi.
2) Masuk cili blend, kacau sampai naik minyak.
3) Lepas tu masuk la sos tiram, kicap pekat dan kicap cair.
4) Then, masuk fishcake dan fishball.
5) Lepas bahan tadi dah masak, masukkan air.
6) Pastu masukkan sayur-sayuran, tutup periuk, tunggu sampai mendidih.
7) Baru masuk tepung jagung dan lada hitam.
8) Kalau rase dah ok, tak payah tambah garam dah. SIAP!
Sangat mudah resepi ni..
boleh makan ngan yee mee/mee besa
aku prefer yee mee :)

 


Yg bawah ni nampak lagi menarik kan..haha
Tapi yg bawah ni yg tak sedap tu..huhu


♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Thursday, May 19, 2011

13 Nak join bloglist abgteror [tanah tumpah darahku]


Hari ni ak nak join Segmen Bloglist Abgteror: Tanah Tumpah Darahku..
xtau la terpilih ke tak..hihihi
untuk maklumat lanjut boleh pegi blog Abgteror ye..
agak menarik la segmen ni bagi ak..
sebabnye boleh kenal blogger ikut negeri :)
yela, kadang2 kite bukan tau pun blogger 2 asal mane..
tup tup satu kampung kan.. 

So ni soalan yg kena jawab:

1. Dimana anda dilahirkan?
Hospital Besar Alor Setar, Kedah

2. Dimana anda dibesarkan?
Taman Guar Indah, Guar Chempedak, Kedah

3. Negeri pilihan anda untuk dimasukkan ke dalam senarai bloglist abgteror.
Kedah Darul Aman

4. Ceritakan sedikit mengapa anda memilih negeri tersebut.
Sebab negeri Kedah negeri kelahiran dan tempat tinggal sy :)

Ok, itu je soalannye..
harap2 boleh la masuk dalam bloglist abgteror ^_^

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

4 Al-Fatihah buat arwah TELOR T_T

Ok, aku sangat terkejut skang ni...
tak sangka sangat..
tengah blogwalking terbace berita menyedihkan..
tapi kena terima kenyataan..huhu

Hakim a.k.a telor telah meninggal dunia..(SUMBER : SINI)
pemilik blog telordibasuh..
ak xdela rapat sangat ngan arwah..
jumpe pun tak penah..
kenal dalam dunia blog je la..
rase baru je dok msj2 ngan arwah..huhu
ni last msj ak ngan arwah dekat fb..huhu
9 hari lepas! 

Mari same2 kite sedekahkan al-fatihah buat arwah..
Semoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang beriman..amin

Tak sempat aku nak jumpe ko telor..
ko pegi dulu :'(

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

8 Me and Him

 

Aku benci PENIPU..
SETIA bukan segala2nya dalam hubungan..
JUJUR tu lagi penting bagi aku..

Bile dah dapat JUJUR, SETIA takde..
Bile dah ade SETIA, JUJUR takde..
♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Wednesday, May 18, 2011

7 Mandi hujan kat Batu Feringghi

2 hari tak update blog..hehehe

Semalam pegi Penang..
konon nak g mandi manda la kat Batu Feringghi..
dah berangan nak amik gambar Damia dekat pantai..
tapi,

"panas ku sangka sampai ke petang,
kiranya hujan di tengah jalan"

Grrrr..betul ke perumpamaan ak ni..hehehe

Turun dari feri (mcm jalan kaki lak) terus hujan!
huwaaa...
timing sangat bagus! huuu
hujan rintik je...
tapi baby mane leh kena hujan, ye tak..

Elok sampai dekat Batu Feringghi dah tak hujan..
sempat la berkelah tepi pantai..
time 2 dah pukul 3 pm..
tak sempat nak pijak kaki kat pantai,
hujan balik!
hampeh...

Moral of the story:
Sebelum nak g berkelah, tengok ramalan kaji cuaca dulu..kuikuikui

Kali ni entry tak b'gambar..
nanti upload gambar Damia atas feri..heee
♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

Monday, May 16, 2011

10 [Part 2] Birthday Acaq @ Home

Sambungan dari POST ni --> Part 1

Tarikh: 13.05.2011
Masa: 9.00 pm
Tempat: Rumah
Tujuan: Birthday Acaq

Sambut birthday 2 kali! bertuah abg aku lepas berbini and beranak ni..hihihi
lepas makan pizza, dapat lak makan kek buatan si isteri..

Akak ipaq aku buat Kek Coklat..
aku tolong buat topping and hias je..haha
ni first time die buat Kek Coklat..
hasilnye not bad, means SEDAP for 1st trial..
nak resepi? nanti aku amik ngan die..

The making of chocolate cake




Time to eat :)

 





♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥