Saturday, July 2, 2011

37 Review tempat best kat Kedah

Assalamualaikum...

Malam ni aku nak review tempat-tempat best kat Kedah based on komen-komen dekat entry sebelum ni

Sebelum tu aku nak ucapkan bebanyak terima kasih 
kepada yang komen & bagi cadangan dekat entry tersebut..

Thank you guys! Cadangan korang semua amat dihargai ^_^

Kepada silent readers pun thanks jugak la sebab sudi bace entry aku..hihihi

1) Lee Huat Garden, Changlun (Cadangan Awe)
 Aku tak pernah pergi & tak tahu pun kewujudan garden ni..hehe
die ala-ala zoo jugak la, ade binatang, kolam ikan..
mahal tak Awe tiket masuk?
Source: Flickr

2) Muzium Padi, Gunung Keriang (Cadangan Awe)
Aku pernah pegi Muzium Padi ni sekali, waktu tu rasenye aku Form 3 (8 tahun yang lalu)
dah lame ye, so dah tak ingat sangat ade ape dalam Muzium Padi ni..hehe

 Kenangan di Muzium Padi..
Saya budak sekolah agama :)
Mane saya? yang gemuk tu saya la..hihi
3) Bendang a.k.a sawah padi (Cadangan Ibnubaba) :D
Not bad la cadangan Ibnubaba ni..hehe 
aku tak pernah lagi turun sawah padi..huhu
kalau sape nak buat photoshoot ke boleh la cari sawah padi..
cantik gak kalau amik gambar view sawah padi ni..:)

4) Gunung Jerai, Guar Chempedak (Cadangan Meaw)
Jarak Gunung Jerai dengan umah lame aku ade la dalam 5km je kot..hehe
mase sekolah dulu selalu pergi joging kat Gunung Jerai ni..
dekat puncak ade chalet & kawasan perkhemahan..
boleh bilang bape kali je aku naik puncak Gunung Jerai tu..hihi
Source: Flickr

5) Bukit Wang, Jitra (Cadangan Tengku Puteri)
 Yang ni aku tak pasti pernah pegi ke tak..
rase mase time PLKN ade pergi la..
mungkin tak ni gambar kat Bukit Wang?hehe
Best friends kat PLKN..:)
6) Junjung Waterfall, Kulim (Cadangan Caliph)
 Dah lame tak pergi air terjun..
Ni la Junjung, macam best kan?
Source: Flickr

7) Pandai Merdeka (Cadangan Cha)
Mungkin dulu Pantai Merdeka ni popular kat Kedah..
tapi sekarang ni dah tak kot..
 Source: Flickr

8) Ladang Anggur Tasik Beris, Sik (Cadangan Cha)
Tak tau kewujudan ladang ni..
kalau g beli anggur kat sini murah ek?
Source: Flickr
 
9) Hot Spring a.k.a Kolam Air Panas, Baling (Cadangan Cha)
Best kalau pergi lepas mid night..
kalau aku pergi berendam kaki je, badan tak berani nak masuk..hehe
Siang takde orang..hehehe
Source: Flickr

Boleh ke nak pergi semua tempat kat atas ni dalam satu hari?hehe

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

37 bijik anggur:

shida'R said...

xsure lah wanie dpt ke x g lam shari hehee :P

caliph shuriken said...

nice.. pandai cari pic junjung tu ^^

najihah sahami said...

waa..lepas ni leh la jadi pemandu pelancong kalau mish g sana ek.:)

Muhd Aizie said...

Saya orang selatan, tak pernah lagi pergi utara...

nak jalan-jalan, tapi tak ada kesmepatan lagi.
kalau sampai kedah, teringin nak pergi langkawi . hehe

jom singgh my blog . jgn lupa koment sekali ;)


kerdildesa.blogspot.com

NuR 'aQiLaH said...

bangga jadi org kedah. yeay!

alif haris said...

pegi pntai r best :)

tak pon p naik gunung jerai .. wah 5 km jew .. dkt tu hehehe :D

Wanie said...

shida~wanie confirm tak sempat..haha..sebabnye tempat2 ni dah la jauh satu same lain..keke

Wanie said...

caliph~jumpe kat flickr..cantik2 gambar die..xtau la kot indah gambar dari rupa sebenar?hehe

Wanie said...

mish~no problem..hehe..nak datang roger2 la..leh jalan2 sekali :)

Wanie said...

Aizie~eh nape macam berpantun ni..sy dah singgah & tertidur tadi kat blog awk..hahaha..
bile2 datang langkawi, singgah la sungai petani, jangan lupe bagi cenderahati sekali..:P

Wanie said...

Aqilah~owh, kamu org kedah jugak?hehe..selmat berkenalan :)

Wanie said...

alif~tengok keadaan cuaca gak..kalau hujan memang tak dapat la pergi pantai..kang kena mandi air hujan lak..:D

M Fizan said...

selamat bersuka suki.. pergi jer semua.. singgah 5 minit jadi lar..tambah2 lye huat garden, dekat ngan umah saya.. har har har

belog amiyo said...

cantik gambar2 tu. :D

Miz Novexx said...

wah, banyak jugak tempat best kat Kedah ek.. teringin nak pergi sana :D

e k i n ♥ y u s r i said...

sy pon budak sek agama jugak
huhuhuhu

LiFe KaMi said...

kami ni kampung kat kedah je tapi satu pun tak pernah pergi asik gi jln kat alor star je..huhu,
nant nak pi la..:)

Liefde Ain said...

bestnyeee kalau dapat jalan2.. ain tak pernah lg sampai kedahhh. huuu~~

Khairil said...

mungkin dapat pergi ke semua lokasi tu dalam masa sehari (syarat:kalau sampai sekejap sahaja lepas tu bertolak ke tempat lain)...hahaha..

sebenarnya banyak lagi tempat menarik yang ada di negeri kedah ni...

nice entry!

Ain Nadiah said...

suka hot spring tu, dengan garden tu!
kat gunung jerai ade ape? ade gunung ke??

kotak bulat said...

wah~ bestnya kalau dpt berjaln2 ke tmpat ni

Tengku Puteri said...

eh...byk jugak rupanya tmpat yg leh p ye...heee... tpi x dan la nk g sehari...=)

Wanie said...

M Fizan~hehe..la, lee huat garden dkt ngan umah je?leh la singgah umah kalau p sne..hehe

kalau p mandi manda 5 minit puas ke?haha

Wanie said...

belog amiyo~ye cantik sbb bukan sy punye..:D

Wanie said...

Miz Novexx~mai la buat lawatan kat Kedah skali skala..hehe..kalau p langkawi berbaloi sikit la..:)

Wanie said...

ekin~hehe..eh?agama mane?

Wanie said...

life kami~huhu..biaq betoi?sume ni tak pegi lagi ye..hehe..ade ape je ek kt AS..dok p pacific je ke?hehe

Wanie said...

Ain~nanti sampai roger la..hehe..

Wanie said...

Khairil~hehe..memang tak dapat la kalau singgah jap2 je..tu la banyak lagi kan..nak kena teroka lagi Kedah ni..:) between, thanks ye ^^

Wanie said...

Ain~haha..name pun gunung kan..mestila ade gunung..:D kat situ ade kot air terjun..sy pun tak pasti..kat atas tu sejuk, so boleh la kalau nak makan angin kat situ..tengok permandangan bawah dari atas gunung..

Wanie said...

Kotak Bulat~kalau ade org sponsor lagi best kan..hehehe

Wanie said...

Tengku Puteri~ha,ah....tau tak pe..2 hari mungkin dan kan..:)

Nur Hawa Mohd Zin said...

tak mahal la RM10 jerk..hehe

Wanie said...

hehe..ok, noted..ok la rm10..nanti klu ade mase pegi..hihi

Solihin Zubir said...

kedah mmg besh kan.. haha..

errr... budak skolah agama?
budak SMKAY ka ni?
tgok bju batik mcm familiar..

Wanie said...

haha..budak kedah mesti la cakap macam tu kan kan kan..:D

yup, SMKAY..hehehe..cana tau baju batik SMKAY ni?SMKAY gak kah?huhu

NuSaNa NoSa 91 said...

perghh~ klu keen gi kedah, bleh wanie jd pemandu pelancong keen ea?? heeeee~ ^_^