Sunday, July 24, 2011

43 Korang ade allergic?

Assalamualaikum..

Kalau allergic ngan makanan laut (seafood) tu macam dah biasa sangat kan, ramai yang allergic dengan udang, lepas makan je bengkak mulut, korang termasuk dalam golongan ni tak? aku tak allergic dengan makanan buat mase sekarang..tapi aku allergic dengan deodorant & antibiotik! huhuhu

Takde la pandai sangat bab mekanisme allergic ni, dulu mase belajar immunology asyik tido je..haha..aku start allergic dengan antibiotik mase second year dekat UKM, sebelum ni tak pernah allergic lak, tak pun aku tak sedar? huhuhu..bahaya kalau tak tau kite ade allergic dengan antibiotik ni..mane tau emergency masuk hospital, diorang akan tanye kite ade allergic ke tak..nanti silap bagi ubat susah la..reaction takde la teruk sangat, tapi ikut orang gak..kalau aku bibir jadi kering & gatai..

Satu lagi allergic yang paling digeruni ditidaksukai --> DEODORANT
boleh bayang tak hidup kalau tak tonyoh letak deodorant..hehe..nasib aku bukan penggemar deodorant sangat..huhu..nak tau allergic reaction die ape? mule-mule akan start gatal dekat of coz ketiak, pastu bile dah garu die akan jadi bijik2 & merah macam ruam, ambik mase seminggu untuk pulih..ni memang aku dah fobia..banyak kali gak la aku dok try buat test, yela macam tak caye dengan deodorant pun nak allergic..huhu..sekarang aku memang dah tak pakai langsung deodorant, serik beb! ape kandungan deodorant yang menyebabkan allergic eh? aluminium? 


Leceh bile ade allergic ni..tambah2 dengan benda yang kite tak tau..kalau shower cream susu kambing pun kulit aku tak ngam..huhuhu..sekarang ni aku berhati-hati bile beli something yang kena tempek kat badan..insyaallah dengan SimplySiti tak allergic lagi buat mase sekarang..

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

43 bijik anggur:

Cik Lijah said...

huhu...org ade byk allergic....dgn deodorant pon sama.......jenama yg boleh pakai cuma ladystick jek...

alergic tak besh....kena jaga mkn, jg produk....susah nak maintain....wuuuu~

Bro ahmad said...

bro tak ada elergik apa2 d..udang sedap la..wanie tak nak makan biar bro je yang bedal hahaaa

shida'R said...

sama la shida pun xpasti alergik jenis mcm mna..tp bila slh mkn ubat kan tgan jd bintik2 merah huhu pn amik msa nk pulih..huhu..

cik tikah said...

allergic dgn makanan laut, ayam n telur. doktor kata cik tikah blh mkn sayur je :( tpi cik tikah bantai gak. haha...

Miz Novexx said...

first time dengar pasal allergic ngan deodorant ni, maybe jenis deo yang Wanie guna tu x sesuai kot.... cubalah brand lain

anis aneesa said...

perghh,wanie ade allergic gitu ke?dasat gak..huhuhu..sy nie cuma ada resdung jerp..kalo mkan seafood ke,budu ke,blacan ke,stat la merah2 kt muka nie..huhuhu..nek jrawat daa..smpai skrg mslh jrawat sy x slesai sbb sy suke bebenor mkan bnda2 tu.ehehehe..

najihah sahami said...

erk..mish tak de allergic sangat kot.alhamdulillah. hehe..

Aida Azryn said...

hehe. aida suka pakai deodoront yg jenis spray..

owh aida allergic sotong,ketam,udang. Kalau makan tu,sure gatal mata n hidung pastu bengkak mata. huhu

shameel Iskandar said...

ni first time sy dgr ade org allergic dgn deodorant.

azwa amani said...

amnai allergic dengan sabun basuh baju yang serbuk tuu.. memang tangan jadi panas jer, pastu gatal2...

satu lagi allergic dengan sbun basuh pinggan axion...wow, tak tahan pedih dia... mengada2 kan amani nie..heeee

syrupmasin said...

haha..alhamdulillah la kak aku ta de allergic nih..

rara pinkmafia said...

akk pon alergik gak.xleh mkn ikan,but now dh ok kot.heheheh tapi xleh mkn telur.

deodoran pon alergik,hmm naye lah cm tu.susah lah nt.gatal dye mst rasa mcm nk garu smpai luka kan.

fatin hanani said...

owhh ya ka..emm fatin x penh la lgi allergc deodorant..
makan pun fatin x tau fatin allergic apa..hehehe

visitme@FaTiN cOrNeR said...

sy allergic ngn certain deodarant. mcm rexona mmg langsung xboleh pkai..

jd gatal n pedih2..huhu..

Asyila Zainuddin said...

Alhamdulillah.. stakat ni takde allergic pape.. :)

cik sakdi said...

lorh elegik ubat ketiak ke? kite kalu xpakai benda tu rase x syiok la. kite xade alergik ape2. semua benda leh pakai n leh bantai. hehehe alhamdulillah.

kwn kite ade yg alergik ubat modern mcm panadol semua.kalu makn,nnt muke dia bengkak giler. peh. huhu

apik pehe said...

hehehe..xder alergik lagi setakat ni

kotak bulat said...

tak pkai deodorent?? hehehe..
kne try la yg lain.. agknya byk bhan kimia tu..

caliph shuriken said...

klau alergik seafood sy ok lagi.. tapi x sangka lama dulu pnah alergik sejenis ubat wktu abis operation, bole tahan jgak tahan sakit kesan ubat tu msuk dlm badan, huh...

Adam Idris said...

maybe sebab kulit sangat sensitif kot
benda yang lain sikit dia tak boleh terima
mungkin laaa, kan

MIMIE AIZA said...

mimie alergi dgn makanan.. nampak makanan je mesti muka berseri2. haha..

eh jangan pakai deodorant. nanti sakit lain pulak jadi

TYNTHA LANA said...

promote simplysiti ke apa ni,hahaha.

Lana bnyk guna cra tradisional..keh3..mandi limau purut bbrpa kali smnggu.. tak payah kai deodorant bagai wanie..hehe.

adan said...

aleergic dengan deodorant pakai tawas la.. ehehe

muhamad hanif said...

ketiak kau mesti busukkan,


HAHAHAHAHAHAHAHA

Puan Kutu said...

setakat nietakde lg allergic.tp pernah kenarnjatan sbb makan udang.alhamdulillah cpt dpt rawatan.nasib selamat..huhu

Mrs.Yie said...

akak alegik ngan belacan dan budu..mesti selsema kalau makan..huhu..lagi satu alegik ngan bedak talkum..mesti selsema jugak..tah apa yg x kena ngan hidung akak ni..buat plastic surgery baru tahu..kihkihkih

Vesella Letcheva said...

alaa,kesian die. haha. kawan i allergic ubat. :)

Fathiah Hamim said...

certain orang allergic jenama tertentu deodorang je. allergic ubat memang susah la jugak.

harrazdani said...

pakcik takder alegik setakat ni..tolak batu ngan kayu jer...tapi apa pun kita kena jaga pemakanan dan pemakaian.

harrazdani said...

lagi satu deodorant yang terbaik ialah DR MIST..confirm takder alegik punyer...

RuSyDi said...

alergik ngan ada satu asam tue,x taw nama dia...kalo mkn confirm batuk2..

Bigdaddyz said...

allergi kalau tak makan durian...heehe

iMBobo said...

sya semua boleh telan..allergic dgn ulat bulu je, tak tahu lah kenapa hehehe

syiela said...

kak allergik ngan seafood sejak pegnent ni.. huhuhu tapi tu peberet tu... kalo mkn je mau esoknya seharian tebersin :(

ILA HonEyBuNNy said...

ohhh wanie allergic ye...

ila ok ja semua..wanie dah makan vco?hehe...ok gak kan tok allergic kawan ila makan...

cucu umie said...

alhamdulilah ayie xad allergic bt stkt nie..tpy kecian juga tgok mber2 yg allergic..mcm mengada2 kdng2 ad juga..heheeh

aimie amalina said...

mest ade resdung nih!
hehee..sebab
saya pon allergic
dan saya peresdung tegar..kiki
btw
dah follow!
dr segmen KB!
nice to meet yep2 =)

meaw said...

allergic tgk duit depan mata,hahahhaha! nak gauuuuuu je duit pastu shopping :P

zuhanismohamed said...

alhamdulillah sy xde allgeric apa2..

setakat ni la tak tahu la ade tp saya yg tak tahu..hehe

h A n Y S said...

susah jgk ea kalau ade allergic..tak bebas nak pakai apa pon.. =)

marina anakcikbob said...

aku alergik.. alergik jualan murah.. :p

aku pon xberapa pandai dlm bab2 ni sbb bukan dak medik. cuma dak bio je ms spm. hahaha..

mcm org alergik kacang [penaut] kan, dia just xleh makan peanut. tapi nut2 lain boleh macam cashewnut, almond etc.so, tang antibiotik tu, ko kena pastikan jenis apa yg ko alergik. sbb banyak jenis. tang deoderant tu pulak, ko try pakai yg spray punya. xpon ko pakai yg amway punya ke.

aku ekceli xalergik tp aku xleh salah pakai syampu. kalau salah pakai je, xkena dengan kulit kepala, stat la gatal. gila gatal, stat la aku nak cabut rambut. stat la botak. (T_T)

komen jenis sumpah boleh jadi 1 entry.

alif haris said...

ouh baru tawu ade orag yg allergic deodoran eh .. huhu ..

sy allergic orang yg suka menipu .. haha .. eh itu boleh dikira allergic jugak ke haha

Ini Kisah Tia said...

huishhh . banyak jugak tuh ..
percaya tak ada orang allergic taugeh ? err ~