Sunday, July 31, 2011

19 Orang tanya aku jawab :)

Assalamulalaikum..

 Pagi ni nak aku nak menjawab pertanyaan Cik Pip, sorry ye baru nak buat entry..
 

Ape itu DOODLE?

DOODLE ni sebenarnye ape ye? aku pun tak tau nak explain..haha..die sejenis/sebuah/sebentuk lukisan yang dilukis dalam laptop/PC..contoh macam header kat atas tu..sume lukisan yang ala-ala kartun comel2 tu DOODLE la..itu yang aku faham..korang ade MAKSUD yang lebih tepat? kalau ade boleh share sekali..

Cane nak PRINT SCREEN?

Kalau dekat laptop, cara nak PRINT SCREEN mudah je..sila belek gambar kat bawah ye..
 
1) Tekan Ctrl dan Prt Sc SERENTAK (akan copy ape yang ade di screen laptop korang)
2) Bukak PAINT, tekan Ctrl dan V SERENTAK (akan paste benda yang di print screen tadi)

Mudah kan..tu la care untuk print screen..kalau untuk PC, tak pasti lak button Prt Sc tu katne..hehe..Cik Pip gune laptop kan?

Satu lagi, cik pip tak jumpe program PAINT kan? ikut STEP kat bawah ye..


All program --> Accesorries --> PAINT



Aku selalu gune print screen, sehari kalau tak print screen tak sah..
tapi jangan gune untuk copy hak cipta orang ye..

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

19 bijik anggur:

Night Walker said...

baru saya tau doodle tu apa,mle2x ni pelik gak apa yg blogger dok ckp sal doodle...^^

Unna said...

kalau laptop unna, bukan tekan cntrl. tp takan fn + print screen. tengok pada laptop la kan? rajin wanie ni print screen. hekhek

Bro ahmad said...

bro pun belum pernah print screen ni..thank info wanie

shida'R said...

nice sharing fir ^_^

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sharing Is Caring.. ^_^

cucu umie said...

wah baiknyer sis saya nie..yer tolong jgn tak tolong orng..jgn lupe terawih malam nie sis..hehe

shedameor said...

bile nak buat doodle lagi ? hik3

azwa amani said...

tnya soklan add math boleh ???hohohoy

kotak bulat said...

tuto la.. bnda basic ni..tp rajin wanie terangkan.. :)

syrupmasin said...

style lah kau kak..haha..kak nk tnye bole..mcm mne nk makan nasik?? haha..slmt puase kak :)

Fathiah Hamim said...

sungguh terang jawapan nya. =D

ILA HonEyBuNNy said...

dah ajdi soal jawap lak blog wanie..

bagus2...info untuk semua kan..ehhe

erk?xsampai ag..ila rasa dah btol bagi alamat dekat sifu...semua dah sampai...wanie ja belum..smlm ila dah gtau sifu....adoiii la...sori wanie...lau xdpt gak..nanti sifu pos lain yer..

muhamad hanif said...

kalau laptocompaq kena tekan FN dengan PRT SC serentak..


lallalalala =)

Cik Bell said...

nice info ^_^

caliph shuriken said...

doodle tu sebenarnya dodol yg dikacau oleh fir utk dijual scara on9, betul x? hikk...

Wanie said...

Unna

yeah,tenkiu2..lupe lak setiap laptop pun lain..hehe

Wanie said...

Amani

tanye la..add math subjek favorite wanie kat sekolah dulu tu..:)

alif haris said...

hehe puas hati orag yg bertanya .. ^^
soalan dijawab selengkapnya hehe

Abang Stalker said...

hidup Acer!


;)

klu masuk blog abg kne gn print scree la klu nk curik pic ke apa ke kn.HAHAHAH

klu right click kang kne pukul plk :P