Thursday, July 21, 2011

51 Bertunang ikut syarak atau adat?

Assalamualaikum
[Entry ni tak ditujukan kepada sesiapa, sebagai renungan bersama ^_^]

Sekarang ni ramai yang bertunang buat macam majlis kahwin kan..
kalau ikut nafsu aku pun teringin nak buat macam tu..
ade hantaran, make up artist, photographer, videographer..
tapi kalau difikirkan balik, perlu ke membazir untuk majlis tunang? 
mungkin kalau anak orang berada tak kisah berbelanja lebih untuk tunang..
aku ade terjumpe artikel di iluvislam, pertunangan di sisi syarak ade 5 cara:
1) Lelaki memberitahu hajatnya untuk meminang kepada seorang perempuan secara langsung.
  2) Lelaki memberitahu hajatnya untuk meminang kepada wali perempuan.
  3) Menggunakan pihak ketiga untuk meminang.
  4) Wali menawarkan anak perempuannya kepada seorang lelaki soleh.
  5) Perempuan menawarkan dirinya sendiri kepada seorang lelaki soleh.

Sekiranya kedua-dua pihak telah bersetuju dan menerima (menggunakan salah satu cara di atas) maka ini adalah sudah dikira bertunang di sisi syarak.

Sebaik-baik nye kalau yang ade parent atau family gune la cara yang ketiga..
(pendapat aku la..hihi)
Yang lain-lain tu hanya adat, tak de pun tak pe..
kalau ade pun tak salah..
Setelah difikirkan berkali-kali, aku dah buat keputusan tak nak ikut nafsu..haha
just buat majlis yang simple, ade makan-makan sikit & sarung cincin je..
takde OP, OV, MUA, hantaran berpuluh2, mini pelamin..
bagi si gadis yang masih tak bertunang lagi tu boleh la pike kan balik..hihi
duit tu baik simpan untuk majlis kahwin, honey moon (kat korea..haha)
dan untuk kehidupan lepas kahwin nanti..
kesian dekat bakal suami kita nak kena kuar belanja banyak..

Harap-harap tak de bantahan dari kedua-dua family..amin

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

51 bijik anggur:

Apel D. Doragon said...

suke hahahaha

Bro ahmad said...

nanti buat majlis tunang besar besaran bagai nak rak belanja..time nak kawin tak jadi ha haa parah...d

Asyila Zainuddin said...

betul3.. lain la kalo mmg duit byk.. dh tak tau nk wat ape.. baru boley wat grand2.. tapi kalo bese2 je.. baik simpan duit tu utk lepas kawen.. :)

Diana @ bilakukatacinta said...

dear~ semuga segalanya berjalan sMooth...terkadang kite nak wat simple..tetapi permintaan yg lain2 jugak perlu dipertimbangkan...tu yg terkadang,tak sangka..majlis kecik jd besar

munna said...

BUAT YANG MANA WAJIB DAH LAH....

izfanora said...

betul2.. mungkin sbb trend, terikutlah..

lg2 bila sedara2 cakap2 blkg.. adus..

najihah sahami said...

hehehe..awak, jom tunang....:P

Fariza said...

hi. good entry. thanks.
bertunang dlm islam mmg senang. yg ikut adat payah. trend juga lain. lain keturunan lain caranya. ada setengah mahu ikut ada 100% ada setengah tidak. terpulang juga pada pihak tersebut raikan pertunangan mcm nk kawin. bila dh bincang kedua2 family sebelum berlangsung, mestilah dua2 keluarga minta pendapat yg mana adik beradik dia berpengalaman. cth : jika family lelaki kata mahu bagi dulang hantaran 99 kepada family perempuan, pihak perempuan harus balas bg 101, jika tak, mesti ada 'ckp2'? pikirkan perasaan sendiri dan org lain. kdg2 sendiri lebih terseksa. org lain sedap gila ckp mcm2. byk ckp, sikit ckp, cntik ckp, x cntik ckp. xda dlm islam no ganjik itu dan genap ini. sikit2 nk adat2. sy mmg kurang menyenangi adat tau dr dulu. tp think positive je. kita kena terima. bila dh berkahwin lain2 keluarga kena kenal. sorang mcmni dan sorang mcmtu. harus ada mengalah. adakala give up pun ada. kenapa mcmni dan kenapa mcmtu. tiada manusia yg sempurna ;((. mana diri sendiri?? kenapa harus ikut ckp org lain??



p/s : dulang hantaran 99 - 101 kemain banyak. contoh je ea. maaf pjg pula. T_T

e k i n ♥ y u s r i said...

bertunang tue perlu

tp x perlu membazir

rara pinkmafia said...

skrg ni bertunang pon dh mcm kawen,haih termasuk lah akk punye tunang ritu.hehe

diana said...

akak bertunang tak de pun semua tu..
ada makan2 dan cincin saja..
mekap pun sendiri..
tu pun pakai hat adik punya..
sebab barang mkap akak tak canggih..
hahaha...

Qaseeh Tolia said...

Akak stuju apa yg mu cakap tu dik..mmg la duit kitorang kita tak leh ckp apa..maslahnyer membazir dan nmpk over..sometime menysahkan ..berhutang supaya nampak grand..jgn tak ingat cabaran alam kahwin tu lagi banyak.. dan lagi banyak nk pakai duit.. apa-apa pun bersederhanalah.. good info and opinion from young girl..

salwaismail said...

kakak kite tak tunang, dia terus nikah sbb dia busy belajar.
:D
http://salwaismail.blogspot.com

Abang Stalker said...

yeke?

alamak!abg da tunang la kiranya ni..

OMG~

RuSyDi said...

kadang2 org brtunag nk wat simple mcm bagi sarung cincin jer..tp kena tgk perstujuan kedua family ler...kalo x setuju takut tak kahwin jer diorg nanti..haha:)

Ana Mardia said...

waaa xsabarnyaaaaaaaaaaaa nak tgk wani kawen dgn ahmad..eh sape lak ahmad...haha

Puan Kutu said...

setuju..sy tunang pun simple.mkn sket2 pastu sarungcincin.baju pun jiran bg pinjam.mekap kwn mekapkan..:)

adan said...

SOKONG DENGAN ENTRI NI..

Islam menggalakkan kita bersederhana.. tak perlu la buat acara besar-besaran sangat..

visitme@FaTiN cOrNeR said...

bercuti kt korea..tu yg best tu..

cik sakdi said...

eh wanie, kalu aku,aku suke tunang besar2, leh amik gambar segala, sebab aku harapkan tunang hanye sekali. kalu ditakdirkan x jadi kawen, ade la jugak gambar ala2 kawen kan. kenangan tu.. sebab aku sangat hargai kenagan dengan kepingan gambar. duit insya allah leh dicari.

p/s:maksud aku xade la tunang yang berlanje sampai 10ribu tu. haha

touyakaruma said...

dari habis duit untuk benda merapu seperti pertunangan melampau-lampau . Baik aku guna duit tu untuk masa depan .

shida'R said...

nice hehe..fir ^_^ kire shida dah btunang lah yer huhu..adehh..

cucu umie said...

ayie suka yg simple macam cara ketiga but ayie rase nk tunang nty 3bulan shje..gaga (alamak, awl yer fikir)

Bui Junaidi said...

honeymoon ke korea..?
jgn lupa ajak kak bui
kak bui nk jumpa ah da mo..hahaha

fatin hanani said...

yew fatin setuju :)
mama fatin ckp klu wat mcm nak kawin 2 bek kawin trs..jgn dok wt cm 2 time tung..klu wat mama x mau kuaq bilik haha..
g pun fatin xmau tng lama2 :D xmanis kata org..so fatin nak tung hari 2 kawin hari 2 haha..aci dak??hee

Tukang Karut said...

Erm. kita yang nak tunang ni nak yang simple... tapi mak bapak? sedara mara? ermmm...

Wanie said...

family sy tak pentingkan adat2 ni..
jadi mungkin takde masalah la..:)
harap2 la..

ifwat SAHAJA said...

betul tu, lau laki tu cakap dan pempuan tu setuju, dah kira bertunang. ada baca artikel pasal tunang2 ni dulu


btw, bertunang tak payah la nak grand2 sangat kan, bersederhana sudaa..

http://www.iefwatsahaja.com

Fathiah Hamim said...

nak tau pendapat fa? i am so against engagement reception.

bagi fa, sangat2 membazir, kita yang perempuan kena dress up pakai baju dah macam baju pengantin.

macam akak la, paling banyak fa buat kenduri doa selamat. huhu

HAZWAN17 said...

biar sederhana je...tak elok membazir kan wanie

Syuxer said...

pentingkan perkhawinan je..pertunangan neh ajak kelurga kedua pihak je..lagipun kos sekarang dah tinggi..so better jimatkan..takut wat besar2an pertunangan..last2 perkhawinan terpksa ditangguhkan akibat si suami kekurangan wang..sapa yang menangis tak berlagu nanti heheh..so bersederhanala..

Miz Novexx said...

kalau bertunang saya berangan nak buat grand tapi bila pikir balik rasa macam annoying pulak....

laskar pelangi said...

terfikirkan bila lah nak ada calon nie..hehehe

ILA HonEyBuNNy said...

wanie dah nak bertunang ke?hehe

bertunang ikot kemampuan kan...xperlu la hebat2 sgt time bertunang..;-)

xsabar nya nak bertunang jugak..ehheh

zuhanismohamed said...

tahu xpe..tunang sebenarnya ala kadar pun okay..lain lah kawen kot..

tp sekarang dah jadi trend..tunang gah mengalahkan kahwen..isk

apik pehe said...

wanie..tunang la cepat2

syrupmasin said...

nak bertunang lah esok :D

afzan said...

amboih jauh benar nak honeymoon sampai ke korea :)

chae ra said...

betul tu..cara ke3 plg ok kot..
tunang je,xyah nak membazir sgt smpai nak pelamin kan..
nnt nak kawen lg byk pakai duit...

harrazdani said...

nak photographer free tak....??? pakcik pun boleh...huhuhu

ZackJ said...

kalau tunang naik pelamin..kalau kawin nanti nak naik apa lak ek...

inilah zaman skrg,..adat dimuliakan, syarak diketepikan..

caliph shuriken said...

yg penting jgn mbazir.. nti wktu lepas kawen lagi perlu guna byk duit, huh...

eclipsesweet said...

wooot.. woot.. daa nak tunang ke?? tahniah.. hihi.. suke laa dia.. :)

Arif Aiman said...

untung suami~ heeee :p

cikcahya said...

betul2. ingat nak tunang trus dgn akad nikah 2 in 1. save money. tunang lama2 pun xelok jugak ^__^ kawen je trus. hahaha

anis aneesa said...

yeaaa...sy stuju...sy plan pown cenggitu la...nk grand biarla mase kawen nnt sbb nk hebah sume kite dh kawen...huhuhu..honeymoon kt korea?besh gak tuh...hihihihi..(gatai.)

Mrs.Yie said...

kebanyakan orang sekarang ni kalau bertunang lebih kepada adat je..tah apa2 la..

Nur Hawa Mohd Zin said...

heheh..awe kalu tunang buat simple jerk

selendang ungu said...

dah lama xjenguk blog ko..busy wat kueh raya..hehehe...

klu ak nk buat tunang cara no.5 ok x?
;P

Wanie said...

linda

wat kuih raya dah? gile awal..huhu
xkan niaga kot? kek raya tak buat? hehe

ok je, kalau ko dah jumpe laki soleh..
klu kena rejek leh cari aku..hehehe

Ini Kisah Tia said...

Tia nak macam ni jugak .. :)