Tuesday, November 22, 2011

17 Tutorial: Tekap gambar gune power point (VIDEO)

Assalamualaikum..

Malaysia menang? cayalah..aku tengok mase penyampaian hadiah je tadi..hihihi

Hari tu Caliph dan Diea ade tanye aku macam mane nak tekap gambar kat power point..
nak explain pun tak pandai, tapi lebih kurang je la macam kite tekap gambar gune pen..hehe
meh aku tunjuk step by step dengan video sekali, harap korang boleh paham..

Aku pilih gambar hello kitty untuk ditekap kali ni..nape aku pilih hello kitty? sebab aku baru tau hello kitty ni rupenye kucing..hahaha ok tak lawak pun

Step 1: Bukak powerpoint --> Insert picture
Aku pilih gambar ni untuk ditekap (comel je kan..hihi)
Step 2: Insert --> Shape --> Curve (majoriti akan dilukis gune bentuk curve)
Step 3: Mula la lukis/tekap dekat atas gambar hello kitty tu..
tengok video amatur kat bawah ni ye cane nak tekap gambar hello kitty..
* First time buat video macam ni..harap video ni dapat membantu..

Step 4: Editing and coloring..ni pun dalam bentuk video..baru senang faham..
* Serious tak susah pun, name pun tekap kan..10 minit dah boleh siap..hehe

Tadaaa..hasil akhir haruslah warne purple..gambar asal lagi comel..
gambar aku lukis sedikit comot, dah malas nak edit..hihihi
Ade soalan? boleh tanye dekat komen ok :)

Psstttt: Aku dah ade channel sendiri kat youtube --> firdanilovestory
lagi senang dan cepat upload video kat situ banding kat blog ni..huhu

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

17 bijik anggur:

ILA HonEyBuNNy said...

ila tak dak soklan lagi wanie...

sebab xmncuba g..heheh

ila xtgk bola...tadi exam kul 9....tapi dgr ja org duk sorak2....cian dak lagi..pasti jawap exam xtng tadi..heheh

mkn magie ja wanie sbb balik dah nk dkt kul 11...kafe dah tutup..sob3..

tu dia eh...pnjg lak ila berceramah di blog wanie..hehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Baru tau..guna komputer pun boleh tekap gambar juga ye.. :)

Comel jer tweety tu warna purple.. ^_^

Aien Not Alien said...

sifu wanie...hehe..

nanti aien nak try guna excel pula...hihi..

aRa ❤ aFiq™ said...

cik wanie kte da ada chanel utube da.. hee.. t blik umah bru leh tgk video.. gne bbnd loading slow..

Bui Junaidi said...

mmg cantik tp kalau nk buat mmg akan berdenyut2 kepala nnt..huhu

EmpayarUtama said...

Baru nak belajar PowerPoint :P

najihah sahami said...

waaa...boleh tekap??pandai la wanie..

dhiera said...

pandai ye wani~

cikgu ainura said...

wahh..hebat la wanie...
cayok2..
kreatif :)

Nur farahiza said...

wanie ajarla mcm mane wanie buat kat header too , cantik :)

Puan Kutu said...

wah dah ada channel tu.bila nak buat vlog?hehe

Cik Azizah said...

wooww terbaik lah!

aimie amalina said...

ha
siap bagi video buatan sendiri ha
bole jadi cikgu doodle dh wanieto nih
hehehe
maseh cikgu doodle :)

PinQib said...

heheh.. tengkiyuuu sangat jels... nantgi mak cubeee ler..kihkihkih -=) ingat gune pen kom sepesial ke apa.. upenye senang mangettt.. thnksss wanie

BezBuddy said...

hehe..name ak ade kt situ...tq wani..skang bru ak paham...blik keje nt ak cube..tq2

shida'R said...

fuhh!!! seluuttt lah kat wanie..^_^

caliph shuriken said...

nice, cmni rupanya teknik tekap.. arigatou utk kongsi ilmu ^^