Monday, November 7, 2011

18 Buat samperit dah macam kayuh rakit!!

Assalamualaikum..

Pernah kew korang kayuh rakit? tak pernah lew tewww (jadi tak?jadi tak?) weeeewww
aku pernah sekali je tu pun mase PLKN, kayuh rakit ni bukan mudah..tambah2 kalau dalam pertandingan, sume pun berusaha nak menang..lagi la kena kayuh kuat, abes luka jari2, terkoyak kulit jari beb..tapi itu sume kenangan yang manis, dah 5 tahun still ingat ooo...
*gambar ni mestila ade kaitan, kat tasik tu la aku berakit..bestttt..

Bebalik pada tajuk, hari Sabtu lepas aku buat biskut samperit sempena aidil adha..punye dok tekan doh samperit (gune jari takde penekan..sob3) sampai terkoyak sikit kulit jariku..semangat buat samperit macam kayuh rakit ok..haha..dah la buat sampai dua adunan, start buat pulak dah tengah hari, petang baru siap..
*start lewat gara-gara tak tido malam megomen di blog akak anne..siang baru tido..kuikuikui

Ni la hasil tangan jari aku, ade dua jenis samperit sebenarnye..satu adunan aku tak letak tepung custard, satu lagi letak..nampak tak perbezaan kedua-dua gambar ni? 
persamaan nye dua-dua pun tak cantik, ye aku tau..hahaha
 Ni letak tepung custard
Ni tak letak tepung custard

Korang buat samperit letak tak tepung custard? bagi aku kalau letak tepung custard, samperit akan mengembang tapi rasenye lagi enak sedap dan rapuh..bagi aku la..
tapi kalau tak letak, hasilnye tak mengembang pun rase still okey, not bad :)
Satu bakal di pos ke Sarawak dan satu lagi ke Ipoh..
buat tak cantik tapi tak segan pun nak bagi orang..kuikuikui

Sape tak join lagi? meh kite join cepat, 3 more days to go :)

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

18 bijik anggur:

ILA HonEyBuNNy said...

rajinnya wanie buat kueh raya...menjadi ja nampak tu..

jangan lupa kat ila gak..ehheheh

aRa ❤ aFiq™ said...

ara penah berakit.. mase plkn dluw gak.. hehe.. yg letak custard nmpk comey.. tp 22 pown nmpk cdap.. post la kelantan 1.. hehe

Cik tikah said...

wah! rajinnya buat kuih :)

shida'R said...

uih sedap ler syg..xsgka plak wanie g plkn huhu..

visitme@FaTiN cOrNeR said...

pergghh..rajin gila ry korban buat kuih..kt rmh tunjuk je semua..tu pn kerepek je yg byk..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Cantik jer kuih semperit tu..rasa dia pun pasti sedap juga..
akak tak pernah buat..tapi mkn pernahlah.. ^_^

cikgu ainura said...

a'ah laa.. ada nmpk beza yg letak tepung ngan yg xletak tepung custard...

NinaAz said...

saya kalau wt samperit letak tepung kanji..hehe..kastard akan membuatkan biskut jadi mudah lemau dan rapuh.. =) camat hari raya

http://danishninaaz.blogspot.com/2011/11/produk-herbalife.html

Puan Kutu said...

aduh betul2 tergoda tgok samperit.ini jer kuih raya kesukaan akk..

selalu klu buat akk letak kastard.hahaha macamla selalu.baru dua kali raya rasanya pernah buat..:)

semutsengal said...

aku reti buat tart nenas je.


Cool tak ?


HAHAHAHAHAHHAHAHHHAAHHA

merahitujambu said...

wah sedapnya..nak dear

Juliet_iRa~" said...

suka letak tepung kastad lagi!
sedap...rapuh..:D

aimie amalina said...

kekekeke
ni nameeenyeee
kamu mang sungguh2 menikmati acara menekan semperit
hehehe

seprti kayuh rakit
kikiki
heee..
dulu plkn kat ne wanietoo?

ade ke lagi semperit tu
hehehehe

Bro Ahmad said...

buat semperit bro tunjuk je hehee

hazirah kasimon said...

ecece~~hihik

najihah sahami said...

mmg rajin habis la wanie nih.

Cik Azizah said...

sedapnya...rajin wanie ni..dah leh kawen ni. hahaa

Lynn said...

terliur dah tgk semprit ni..mintak ckit..!!!!