Sunday, November 27, 2011

15 Tutorial: Pasang Badge Google+ Page di blog


Assalamualaikum...

Kecoh pulak widget follower akan dimansuhkan, sume pun dah cuak termasuklah aku..haha..ape kate same2 kite pasang badge Google+ pulak kat blog, mane tau betul widget follower tu dah nak dimansuhkan..huhu..yang aku tau sekarang dah pasang badge Google+ ni kat blog ialah Kak DianaBro Ahmad dan Kotak Bulat..Badge Google+ same fungsi macam widget follower la, aku pun tak tau sangat nak explain, tak explore lagi Google+ ni..huhu

Aku pening!!
Ape yang aku faham sekarang ni:
Google+ profile same la macam kite buat profile Facebook
 Google+ Page pulak macam kite buat Fanpage Facebook
betul tak korang? aku dah peningkan korang tak?hehe..same2 la kite pening @_@
Jangan lupe klik +1 eh <-- ade dekat sidebar :)

Macam mane nak buat badge Google+? follow step kat bawah..

Step 1: Daftar Google+ kat sini
https://plus.google.com/

Step 2: Lepas dah daftar kena buat Page pulak..rujuk gambar kat bawah (klik untuk tumbesaran)
Step 3: Akan kuar macam gambar kat bawah (aku pilih others)
Isi maklumat: Name blog dan link blog. Dah siap, tekan CREATE.
Sekarang kite dah daftar Google+ dan dah buat Page Google+,
tinggal nak masukkan badge dalam blog.
Step 4: Lepas dah tekan CREATE, akan kuar macam gambar kat bawah. Tekan Get the badge
(rujuk arrow dalam gambar)
Step 5: Akan bukak Tab baru, kuar macam kat bawah ni. Copy code dan paste dekat blog. SIAP!
(cane paste dekat blog?: Layout --> Add a gadget --> HTML/Javascript)

Tak susah nak buat, pening tu mungkin la sebab tak faham sangat pasal google+ ni..haha
jom same2 kite buat awal2 eh =)

Nanti dah tak bukak Facebook, layan Google+ je, mungkin tak? hehe

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

15 bijik anggur:

Rtp Farra Arisha said...

actually, i know nothing about this, but when i see this tuto, i know i can do this too. hehe, thanks yeah!

nik nurhidayah said...

xpaham..function dye ape?

Cik Azizah said...

serius ke akan hilang button follower tu? hish semaka tol lah! ta pasal2 kena buat google ni....grrr

ILA HonEyBuNNy said...

adehh..ila ada terdengar jugak neh..

betoii ka..nanti nak mtk kanda watkan la..ehheh

LiLy @ MumMyQiStInA said...

napa nak kena mansuh erk..
baru akak tau..sayanglah..
Akak tak seberapa paham nk buat neh..huhu..kena baca betul2 dulu ni.. :D

Puan Kutu said...

akk dah add wanie..hehe...

isk tak bestla klu widget follower tu dihapuskan..:)

aRa ❤ aFiq™ said...

da tekan +1.. tp yg add 2 circle ntok apa eh ? ara tekan dea tlis following.. waaaa.. ta phm gne G+...

Bro Ahmad said...

semangkin meriah la Google + lepas ni yekk

budak penjara said...

ak tngok ramai yg wt cmni dh skang..tapi ak x amik tau pon..lantak lah nk wt cmne..yg penting leh baca..hehe

Ezad Skytech said...

hee..kena try jugak ni..:)

caliph shuriken said...

owh, blom smpat nk create ni, huh...

deno said...

thanks for sharing dear... :)

ieyza afieyna said...

ieyza dh buat dh ni.. tapi kenapa bila ieyza follow xde gmbar ? ieyza dh follow blog ni gune g+ tu, tapi xde gmbar pun.. cube tgkk..

faridah nazurah said...

hee thanks ye :)

blog-tips-kurus said...

tumpang study sini. thanks! :-)