Thursday, November 17, 2011

22 Spontaneous Thursday: Wang Hantaran

Assalamualaikum...

Wang hantaran yang berlebihan menyebabkan ramainya lelaki menangguhkan niatnya untuk bernikah. Lantas, banyaknya kes penzinaan berlaku. maka, apabila ditakatakan salah siapa. Disalahkan lelaki itu pula? Wanita itu tidak bersalah? Ibu bapa mereka tidak bersalah?

Siapakah yang patut dipersalahkan dalam hal ini?

Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud:
“Apabila datang kepadamu seorang lelaki, datang untuk meminang yang engkau redha terhadap agama dan akhlaknya. Maka nikahilah dia. Bila tidak engkau lakukan, maka akan terjadi fitnah di muka bumi dan akan timbul kerosakan yang merata di muka bumi” 
(Hadith Riwayat Termidzi dan Ahmad)

"Sebaik-baik wanita adalah yang elok rupanya dan yang paling rendah kadar maharnya" Rendah Maharnya, tinggi Nilai Cintanya =) Allahu a'lam

Sumber: SINI

Betul ke laki tangguh kahwin sebab duit? bukan sebab nak enjoy zaman bujang? hehe

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

22 bijik anggur:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

mungkin jugalah salah satu faktorkan.. ;)

sekarang wang hantaran memang mahal..berbelas2 ribu tak pun berpuluh2 ribu..sian lelaki kan..tapi orang kata..nak seribu daya..tak nak seribu dalih..kalau dia betul2 nak..mesti dia berusaha gigihkan.. :D

cikgu ainura said...

wahh... nuyu dtg sini nak dgr tazkirah dr wanie :)

Bro Ahmad said...

salah satu faktor jugak wanie..betul apa yang dikatakan tu.. enjoy pun betul jugak tapi sampai bila?

Ujie said...

akak dulu mmg hantaran rendah, maskawin cuma rm22.50 (betul2 ikut kadar johor).

sbb masing2 baru kerja tapi nak kawin.
alhamdulillah, bapa akak tak kisah..sudi keluar duit utk majlis kawin akak.

Tukang Karut said...

kebanyakannya sebab duit...

onie said...

tayah la letak tinggi sangat kan....


wanie takdak shoutbox dah? nampak sangat dah lama onie tak mai sini,huhu...eh wanie kena tag auw,haha http://letopkeypad.blogspot.com/2011/11/anugerah-blog-dan-blogger-paling.html

Puan Kutu said...

Byk sebab..kadang2 mak bapak sendiri salah..tak boleh nak berunding.last2 menyusahkan org lain.termasuk akkdan famili.akan menyusul entri kahwin tak jadi dr akk.emm..

Bui Junaidi said...

zaman sekarang org pentingkan yg tak penting (wang hantaran)..

yg penting org buat dunno jer..ntahlah

merahitujambu said...

sy suka sgt entry awk ni.tu sebab sy dh fikir untuk simple dan ringkas..sbb sy fikir itu lebih baik..dh duit tu simpan lepas kawin

EmpayarUtama said...

Tak tau le kenapa nak letak belanja tinggi tinggi. Kengkadang mamat tu dah siap segalanya 'seadanya' (kenderaan, rumah, barang letrik, perabut) tinggal basuh kaki je masuk rumah tp hantaran dikenakan pun masih mahal...

Yana Houry said...

sebenarnye beda ni ikut kemampuan la..kalau lelaki mampu biar la letak mahal pun..yg xmampu kene bincang elok2 la...

kak lang said...

huhu, nak kawen jgk...tp~~duit xde lagi cmna neh?

najihah sahami said...

nak enjoy zaman bujang kot. hahaha

aimie amalina said...

gagagaga
isu hangat ni kan
emm3
ase betol gak, bagi lelaki yg memandg perkahwinan itu serius tapi sume bergantung kpd keluarga pmpuan tu kan..heee

so..cri lelaki yg siyes kan =]

cucu umie said...

haha..kalo ayie ikot wanita tersebut untuk menetapkan mahar berapa yg pasti wanita berhak mintak berapa mahar yg mereka mahukan..hehe tpy bersesuaian lh dgn diri seseorng wanita itu..hehe

aisya said...

selalu dengar orang cakap, (nk cakap sendiri mmg xtau ape2 la kan) duit hantaran mahal2 ni mcm nak jual anak je.. entah la.. xbrani nk komen pnjg2

Norlida Ramli said...

psl wang hantaran ni mmg la..skrg ni pakat nk lawan sape hantaran plg tggi..konon kalo plg tggi dia la plg hebat..hehe

Cik Azizah said...

betol. laki tangguh sebab duit. nak enjoy dengan bini je lah lagi best cume duit je takde..hehe so cepat2 lah kawen. yg penting nikah ^^

aRa ❤ aFiq™ said...

t ara tnye pkwe ara apa fktor dea tgguh kawen.. (mcm da ckup umo) haha

alif haris said...

hurmm kebanyakannya cmtu lah kak .. masalah ongkosnya takdak ..

shida'R said...

dua dua pon leh pkai..enjoy dan duit sama2 berkait hehe...

ILA HonEyBuNNy said...

wanie...

ila suka ayat last tu....nak jadi wanita seperti itu..

insyaAllah...