Wednesday, November 2, 2011

32 Menjadi jugak tomyam kali ni..hehe

Assalamualaikum...

Semalam tengok resepi tomyam dekat blog puan kutu a.k.a akak Murni
tertarik pulak nak try buat tomyam sebab sebelum ni kalau buat mesti tak cukup ummpph..lepas godek2 resepi puan kutu baru ku tahu bahan yang aku selalu tertinggal ape die, CILI BLEND!

Modified sikit2 resepi dari puan kutu, jadi la tomyam versi aku..haha..jengjengjeng

Tomyam udang + sayur :)

Bahan-bahan aku guna:
1) 3 sudu besar pes tomyam made in thailand (memang sedap pes ni) 2) Air lebih kurang 600ml 3) 4 sudu cili blend (cili kering + bawang merah + bawang besar + bawang putih) 4) Serai 5) Sayur-sayuran - kubis, jagung kecil, tomato, lobak merah 6) Udang 7) Sebijik tomato 8)  Sebijik bawang besar 9) 2 keping asam keping 10) Garam secukup rasa 11) Daun ketumbar/rempah

Cara penyedian yang mudah:
Masuk bahan (1) - (4), tunggu sampai mendidih. Then boleh masuk sayur-sayuran, tunggu la sampai dah separuh masak, masuk udang pulak. Lepas sayur dan udang masak, masuk pulak bahan (7) - (11). SIAP!

Gerenti ade umpphhh!~ hehehe

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

32 bijik anggur:

Bro Ahmad said...

sedapnya wanie...bro dah lapar dah ni... masak k

aRa ❤ aFiq™ said...

pergghhh tom yam.. terliur abes tgk.. mane na crik pes tomyam yg thai 2 eh?

Lea Isnawi said...

ok! dh buleh kawen ni

ngeh3

ILA HonEyBuNNy said...

wanieeeeeeeeeee....

ila dah la suka tomyam...ila tgk kuah tu cm sedappp ja...teringinnya...tambah pedas ckit nyum3 sedappnya..

Cik Azizah said...

pehhhh terangkat beb!! nyum22

semutsengal said...

nampak sedap.


Tapi aku memang tak suka tomyam. Masam.


Errr

semutsengal said...

nampak sedap.


Tapi aku memang tak suka tomyam. Masam.


Errr

faridah nazurah said...

ok,, dah terliur nih.. awk bertanggungjawab disebabkan buat org terliur..nakkkkkk jugakkkkkkk

aimie amalina said...

amboi2
sedapnyeee lauk rini =]

sesuai utk org yg susah nk kunyah makanan cm sy ni sebab skit tekak
kekeke

meh antaq sini sket meh =p

Bell said...

sedapnye tomyam..yummyy!!

Syafiq Isme said...

arghhh sdapnya tomyamm. ni makanan kegemaran i tau. pandai nya masakk. nampk sedapp lahh hehhe

hey i ada buat entry pasal korea drama. LOL . u addicted ? haha please gimme feedback. nak tahu je

http://bubblechezz.blogspot.com/2011/11/assalamualaikum.html

merahitujambu said...

meleleh tgok laa..=_=

izah :) said...

err..sedapnya tom yam..yyummy..:D

Abg Stalker said...

mmg nmpk urmmphh!!terbaik..:D abg klu bt tomyam pun mmg letak cili blend.bru la pedas dia terangkat. :) pastu letak cili padi plk.lg la berapi mulut.hahaha


wanie da bole kwin da. :D

Tukang Karut said...

nampak macam sedap... tapi sedap ke?

budak penjara said...

ko baru pandai wt tom yam ke??meh cni aku ajar..dlu ak ni raja tom yam tau.. tom yam gun..ahaha

Mira Marcello said...

sedapnyaaaa! kuah dia nampak menyelerakan ^_^

Si Kawaii said...

Terliur tengok tomyam ni! :)

Norlida Ramli said...

amboi..terliuqnya tgkk..huhu

shida'R said...

yummi....hehee...

Pondok Usang said...

wahh.. dapnyee.. terernye dia masak..

marina anakcikbob said...

3-4 bulan lepas 1st attempt aku masak tomyam. menjadi weh... padahal hentam tibai. ekekeke.
tp aku xsuka tomyam merah, so aku masak tomyam putih.

LiLy @ MumMyQiStInA said...

wah..tgk gambar pun dah tau ummpphh..sedapnye.. ^_^

iMBobo said...

cam ne nak rasa skit ni?haha.. ade tak org buat tomyam sotong? cuba wanie try hehe

Ezad Skytech said...

huuhhh..tetiba terasa lapar pulak awal2 pagi ni bila tertengok gambar tomyam ni...huuuhhh~

amna said...

sedapnya... suka sangat mkn tomyam :)

..cik gugu.. said...

hurmmm gugu x mkn tomyam.. perut x tahan~

aisya said...

uwaaa... lapar.. huhu

Bui Junaidi said...

aduh..feberet kak bui tomyam ni..nak try lah nnt..hehe

Syuxer said...

untungla sapa2 suami bersuamikan awk...kalau dah lulus memasak, dah boleh dah jadi bini orang hehe..

tengok dalam gamabr cam sedap je heeh

Juliet_iRa~" said...

wah..;p

mn nk dpt tomyan pes made in thai tu wanieee???

Puan Kutu said...

nampak likat dan sedap lor...lagi cantik menarik tertarik dr tomyam akk.haha..bagus2..:)