Tuesday, November 15, 2011

28 Pengalaman Interview Catering Dietitian

Assalamualaikum..

Pembaca setia blog ni mestila dah tau hari Isnin (semalam) aku ade pegi interview..jawatan yang aku pohon ialah catering dietitian untuk sebuah company SODEXO..company ni ade kontrak dengan 3 buah hospital swasta..ye memang baru sedikit mungkin baru nak berkembang dalam bidang katering di hospital..company yang agak terkenal dengan katering di hospital ialah company BESTA (bapak liyana jasmay punye)

Dietitian ni ade banyak cabang, antaranya clinical dan catering dietitian..buat mase sekarang aku memang nak hunting job as catering dietitian dulu..tapi kalau dah ade rezeki as clinical dietitian memang aku terima je la..dah 6 bulan menganggur ok..lagipun bidang aku ni memang sangat sikit position nye, kalau ade tawaran keje just grab it..

Yang aku pegi interview ni, hanya perlukan sorang je dietitian dan bukannye aku sorang yang pegi interview..aku takde la berharap sangat (nanti kecewa), kalau dah ade rezeki dapat jugak, ye dok? 'peng'interview adalah senior aku dekat UKM, jadi agak rilek la (cuak tu still ade) 

Interview kali ni agak pelik (tapi aku suka) tak macam interview watsons sebelum ni..memang santai habis la, tak payah speaking cakap malay je..selalu kalau interview kena introduce diri, ni tak dah..hehe..senior aku terus story pasal company dan pengalaman die..banyak gak yang aku dapat time interview tu..interview memang sangat penting untuk bina keyakinan diri kite jugak..

Soalan interview? ade ke eh?aku rase satu soalan je die tanye, 

"kalau patient diabetic ape yang tak boleh bagi?"

Tu je soalan die seingat aku..hehehe..gile rilek kan..riso lak aku rilek2 sangat ni..experience mase praktikal dulu pun die tak tanye..bagus2, aku pun tak larat nak cakap sebabnye sebelum interview aku dah cakap sorang2 dalam bilik air..hahaha..

Tapi pape pun sebelum g interview pastikan ilmu ade dekat dada walaupun tak penuh, confident mase bercakap wajib ade..bagi aku jawatan catering dietitian ni memang challenging tambah2 dekat swasta, tekanan tu lagi tinggi banding keje government..
meh aku senaraikan antara tekanan keje dengan SODEXO:
1) Ade shift --> 6am - 3pm atau 11am - 7pm
2) Cuti sehari seminggu (bukan weekend)
3) Public holiday pun mungkin kena keje 
4) Banyak keje kena buat <-- normal la tu kan..huhu 
5) Kena handle staff yang berbagai ragam, kaum dan negara?
6) Dah x boleh berblog?

Sume tekanan ni yang akan mematangkan kite..bila kite dah biase keje dengan environment yang stress, senang untuk kite adapt sekiranye kite dapat tawaran yang lebih baik mase akan datang..

Aku dapat tak keje ni? 
itu bukan senior aku yang decide..jadi kena tunggu paling lame sebulan la kot..

Entry kali ni agak panjang, harap dapat membantu junior2 aku di luar sane untuk mase depan :) kepada fresh graduate dietetic di luar sane yang still menganggur macam aku sila tabah ye..doa2 kerajaan bukak cepat tawaran keje untuk kite..aminnnnn

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

28 bijik anggur:

Pen MErah said...

waa dh balik ker? smlm nk kol tp xde num wanie. pengomen mgu lepas,wanie pemenang. nt bg add nk pos brg tau.. :D

Cik Azizah said...

government xde ke yunk dietation ni..tapi mmg jarang dengar tawarannya..hehe kalau gov opis hour xsilap jijah. tapi pening gak sorang nak handle 1 hospital. diet therapeutik la. macam2..

aimie amalina said...

huwaaaaaa
cool gile soklan
hehehehe

nasib senior yg soal ye
mang untung la wanie
hehehe

mimi doakan mudah2 rezeki milik kamu ye
'aminnnn =]

heee..dietitian
weee..seronok ah dgr job ni =]

LiLy @ MumMyQiStInA said...

semoga berjaya dapat kerja ni wanie..

Tekanan keja ni lebih kurang dengan keja hubby akak..waktu keja hubby skrg pun dari 6pm-3am..public holiday pun memang kena kerja..memang kena handle customer yg bermacam ragam..tapi cuti 2hari seminggu..tapi walau cuti pun..'ON CALL' juga..

Apapun akak doakan moga wanie berjaya dalam interview ni..

^_^

LiLy @ MumMyQiStInA said...

wanie akak TAG wanie..

http://qistinaolivia.blogspot.com/2011/11/contest-teka-harga-burger.html

^_^

Bro Ahmad said...

Bro doakan wanie dapat jawatan tu.. semoga berjaya all the best.

Tukang Karut said...

semoga dapat kerja cepat...

Nur Zulaikha said...

ape2 pun tawakal cik wanie..anda dh berusaha..

Bell said...

good luck!
best dapat interview dgn org yg kita kenal..rasa gemuruh tu cam kurg sikit la..hehe

Gadis said...

insyaallah..gadis doakan yang terbaik...=)

Bui Junaidi said...

semoga berjaya wanie..kak bui doakan semoga ada rezeki buat wanie yer..amin

**::CIKNUURUL::** said...

wee,.sonok kan bile kite iV yg ala2 mcm bukan IV,.hehe,.rase cool sket,.walau dlm hati hanya Allah je yg tau,..skang ni tawakal je la dn doa,.moga dapat eh dear,..:)

Abg Stalker said...

klu ada cable insyaAllah..yela,kira untung la dpt senior.mana la tahu dia bg markah,komen baik2 je. :)klu ada rezeki x kemana.semoga dpt la kje tu k.ssh2 dahulu,senang kemudian.

♥ p a a n i ♥ said...

waaa..xsukeee interviewwwww...mesti sy ketar-ketarrrrr

budak penjara said...

betul tu..klu x leh jawab pon..kena confident bila bercakap..huhu

shida'R said...

pengalamn terbaik tuk wanie hehe ^_^

caliph shuriken said...

smoga ada rezki dpt keje ni ^^

Syuxer said...

lama nya kena tunggu hehe..apapun semoga awak dapat keje tuh..:)

merahitujambu said...

moga ada rezeki awk eh..tp pengalaman mengajar enrti hidup kan

ILA HonEyBuNNy said...

adehhh...baca entry wanie neg qasa berdebaq ila nak interview tahun depan..

la ne pun ila dah cri keja ckit2...apa pun..ila doakan wanie cepat dapat kerja ya...

aRa ❤ aFiq™ said...

ta penah g interview2 ni.. takot.. tpi hope cik wanie kte dpt keje ni :)

Juliet_iRa~" said...

xpe2..

pengalaman semua tu..

lepas ni dah tak takut sgt bila nk g interview..:D

Cik tikah said...

bestlah dh de pnglmn interview :)

dayu_myself said...

wanie jgan risau la ae..
InsyaAllah kalau ad rezeki,tak ke mane...
mybe rezeki tak ada lgi,
dan mybe kte akn dapt peluang yang lebih bagus akn dtng..
skrng kan mmng susah skit nak cri kerja,kena berusaha ckit...
doa byk2 supaya temudga yng ni berjaya ye..^___^

aisya said...

insyaallah kalau ade rezeki dapat la tu.. =)

Puan Kutu said...

klu ada rezeki tak kemana.Gudluck wanie..:)

dah pernah pegi interview gov ke wanie kata interview swasta lebih challenging?hehe..

bg akk klu dah interview,tekanannya sama jer.

untung 1 soalan jer dia tnya.klu gov?sendiri mau igt.keke...

Fathiah Hamim said...

wahh macam besttt. hehe doa banyak2

Miz Novexx said...

Waaaa.... tenks for the tips, untung jugak eh kalau dapat interviewer ex senior...
papepon, insyaAllah kalau ada rezeki dapat la ;)