Thursday, August 4, 2011

58 DATANG BULAN kena puasa gak ke?

Assalamualaikum..

Selamat berpuasa bagi yang berpuasa..yang tak puasa, jom minum air..hehehehe

Bagi yang pompuan, kalau mase bulan Ramadhan korang datang bulan cane ye?
ade korang minum2 makan2 tak? ke korang buat-buat posa gak? hehe..yang laki lak, adik/kakak/mak/nenek korang ade tak makan2 minum2 mase datang bulan?

Kalau aku la kan, lauk ade aku makan je la, air wajib la minum..yela dah tak puasa kan..tak kan nak tahan je perut sampai masuk angin, dah la sahur tak bangun..tapi selalu jadi benda macam ni kat aku..boleh kate setiap tahun la jugak..

CUTI = datang bulan
 
pintu akan diketuk sampai PECAH selagi tak bangun..huhuhu
dah bagitau banyak kali pun, akan lupe (bukan nyanyok) huhuhu
korang pernah terkantoi/mengantoi adik/kakak/mak macam ni tak/??

TOK aku ni die jenis pelupa sikit..kalau kat umah ni ade yang tak puasa, kecoh gak la satu umah..padahal orang tu CUTI, dah bagitau banyak kali pun tak kan ingat..huhu
dah besar gajah ni aku dah tak segan/malu-malu kucing nak nyorok-nyorok kalau minum/makan..tapi takdela nak p tunjuk kat family yang kite ni makan, tak elok tu..
Ade ke yang malu-malu mase bace entry ni? huhu..sporting ye kawan-kawan.. :)

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

58 bijik anggur:

syrupmasin said...

haha..kau mesti selalu kene kan kak?? kantoii..lame doe kak aku ta dgr soq tuh..haha..ecece..hakikat baru tinggal kedah ta smpai setahun pon :D

Rohaizam Rosli said...

hahaha.... ermmm iejam penah dgr la... org yg tidak boleh puasa atau pon batal puasanya... dikehendaki berpuasa jugak bagi menghormati org2 laen yg sedang berpuasa... cuba bygkan kalau tetiba waktu korg mmg puasa dan tgh gilerr kentang lapar n dahaga... dgn selambanya ada org tgh mkn dan minum dpn korg... perghhh angin kan... sbb tu la digalakkan dan diharuskan jugak bg mereka yg tidak boleh berpuasa ataupon batal puasanya untuk menahan lapar n dahaga bg menghormati bulan ramadhan itu sendiri... huhu~~~~

Miz Novexx said...

err.... terpaksa puasa sebab si kazen yang umur 7 tahun tu tak tahu pape lagi pasal cuti ni, hahah (^__^)V

izfanora said...

hihi.. izfa untung sbb siang-siang kt umh xder org. klu ada pun adik yg dah besar. dorg dh fhm.. :)

Fathiah Hamim said...

haha jadah apa nak buat2 posa. haha fa kalo tak leh puasa still makan sorok2 tapi, tak mo bagi diorang nampak kan.

N A T A S Y A ツ said...

wow, saya cuti pon tetap puasa :D

cucu umie said...

haha..makan jgn tak makan..tpy better rasenya dok senyap2 jer kot sis kalo tak puasa.a.

zazaw said...

zazaw selambek jer makan depan die org

bukan nya tak tahu
kat kolej ada port baek punya
kahkahkah

ILA HonEyBuNNy said...

hehe...

kelakar baca kisah neh...ayat lak org kedah...lagi syokk cek baca...hehe

ila lau nak kantoi pun dengan adik laki ila la..dia budak g..xfhm napa xposa..hahha

wanie...maaf eh...andai y sifu pos tu xsampai...T-T

✿ cik pieQa ✿ said...

hehe ! pieQa penah kantoi dgn adik. tp tak ngaku. mati2an lawan, gto pieQa kat dpur nak ngemas. hehe ! tpi skang dah kurang la, pandai cover line ;p

iMBobo said...

makin best tgk blog wanie dgn doodle2 ni hehe.. cun melecun..

lenkali mkn dlm bilik je sng hehe (xde pengalaman, cuma terpikir je hehe)

Syazwan Che Deraman said...

saya ada datang bulan..hehhe

shida'R said...

wahh dah buat kartunn mcm best jer hehee..

difficult easy. said...

hahaha. penah kantoi dengan adik. kelakar betul. :P

first time singgah sini. :)
jemput datang kalau lapang.

http://difficulteasy.blogspot.com

cik sakdi said...

xpuasa la, watpe tahan lapar kalu dah sah2 leh makan kan? hahahah

caliph shuriken said...

nice.. kartun en3 ni nmpak lain tapi best ^^

shedameor said...

kalau tak pose, makan jela. da Allah bagi excuse kann. tapi takdela nak menunjuk2. hehe

tomatokering :) said...

ahahaha nakal ! sama lah .. kekadang dah gtaw pon depa leh lupa lagi .. hihi ;p

kotak bulat said...

hehehe..kb ada gak gitu.. tak bgn sahur pun..pastu mkn kat dapur la..bila family msuk dpur..dorg wat2 terkejut tgk kb makan..hahhaha..malu2

LiLy @ MumMyQiStInA said...

hehe..pernah gak jd mcm ni time anak dara dulu..slalunye..time sahur kena bgn juga tlg mak kat dapur..tp siang mmg mkn juglah klu ada mknan.. ;)

Suke sis tgk lukisan wanie ni..comel & crita pun menarik.. ;)

sergeant keroro said...

sabor jela, keh3

Asyila Zainuddin said...

kite mase mula2 dulu, sorok2 gak, sbb malu.. lame2 dh jd biase dh.. hehehe..

ABU said...

dulu masa zaman kanak2 selalu jugak mcm tu hahahaha

visitme@FaTiN cOrNeR said...

klu sy bajet mcm org puasa. last2, mak awl2 g kantoikn sy xpuasa kt sdara mara..malu2..hehe..

KeChIk yg comey said...

ahaha....mang penah pon terkantoii..ngn anak buah..tapi tyme tu wat2 alasan ngah demam..ekeke

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin dah cuti 2 hari dah pon

Bro ahmad said...

cuti la wanie..nk makan jgn tunjuk2 hormat pada yang puasa hmm

RuSyDi said...

pelupa rupa nyer atok wanie...patut ler asyik x ingat jer..haha...

syazu said...

comel da kelakar..ajar cam ne nak wat lukisan2 neh..tolong..:)

aTy _faRed~ said...

kalau kite memang tak ley berpose sebab keuzuran...haram hukumnyer kalau kite tetap konon2 berpose macam biase..tak makan n minum... :)

akak selalu kantoi ngan adik2 lelaki akak dolu2 walaupon bajet baik nyer cover...huhu... pernah kantoi ngan dak opis lelaki biler die masuk opis bau KFC...!! lagi malu..!!! hahaha

rara pinkmafia said...

so jgn makan depan org yg puasa =)hehehe

Bui Junaidi said...

bui kalau cuti,minum air jer
makan jugak tp ala kadar..
sebab bui duduk rumah sendiri,jd takyah cover2 punya..hehehe

touyakaruma said...

Ahhh malu ah ! malu !

Shamsuddin Amin said...

x payah...
tapi kene hormat bulan ramadhan...
kerjakan ape yg biase dikerjakan ketika berpuase...
cume bezanye anda x berpuase...
klo nak makan pun sembunyi2 la...
cuz
even x puase pun...
mulut, hidung, mata n semua anggota kene puase juga tau... ^^

Marina said...

Interesting comic story... Selamat berpuasa dan salam perkenalan dari Marina

www.marinafazli.blogspot.com

hyz said...

kalau x pose, mkn je lah... tp ditempat tertutup.. =)

Guru Besar said...

hehe :p
Kelakarnye. Memang pun. Biase la orang tua. kita xleh la melenting,huhu.
Terkantoi satu rumah malu le :P

Lea IsNaw! said...

kalo kat umah, cover2 sikit
takut kantoi kat adik2
kang diorg kecoh xnak pose jugak..hehe

Anif Abdullah| AA said...

hahak..untung jadi orang pompuan ni..takyah amik MC pon dah dapat 'cuti'free.. lalala

~~Ticer Wann~~ said...

kalau ticer cuti selalunya akan sembunyi2 kalau nak mkn. sbb adik badik semua laki..maluuu huhu...

azwa amani said...

pernah terkantoi..masa nak buat air untuk family sebelum berbuka, tak perasan pula akzen laki ada kat belakang, selamba jer rasa air tu...sekali dia tepok belakang..terkejut beruk time tuu..huhu

Lieyda said...

haha siyes klaka.

Quiet Dolphin said...

HAHAHA.kelakarlah.kadang2 family kita lupa,sekali kita pun kena bangun sahur jugak.macam saya pagi tadi =.="

Syuxer said...

lebih baik jujur dari dok tahan puasa kalau sememangnya dah uzur..hehe..

kalau akak syuk, dia kunci pintu dapur dan makan sorang2 hehe kalau dia uzur hehe

BezBuddy said...

ak mkn slamber je..siap mak ak masakkn nasi goreng utk ak utk lunch..abg2 ak sume bengang..hahaha

Tukang Karut said...

aku datang bintang je...

selendang ungu said...

klu ak cuti pose kt rumah, sama je ngn pose...sbb xleh makan...malu ngn adik2...lgpn adik2 ak smua laki...huhu....klu kt plaza, smpat buat mee 3 minit lg..selamba jek....

alif haris said...

hahaha .. tok tu lawak la .. asek lupa je ..
kelaka :D

ILA HonEyBuNNy said...

wanie oh wanie...

buat apa tu?puasa x?ngeh3...hehe

ArulchelseA said...

masa cuti tu la nak masak utk org berpuasa.. kih kih kih

Rohaizam Rosli said...

ehh tak salah faham pon... cuma mmg ada iejam dgr ada yg jenis maen suka mkn sesuka hati... alorr berita pon ada ckp ramai jer yg kna cekup sbb sesuka hati mkn di khalayak ramai... bukan utk org dtg bulan malah utk mereka2 yg saja batalkan puasa ataupon tak puasa langsong...

Wanie said...

owh yeke..sengaje tak puasa tu lain cite la..ni sbb keuzuran, jadi tak salah rasenye nak makan..macam wanie tulis asalkan jangan menunjuk..

Wanie said...

LINDA!
apehal ko private blog?huhu..

lilypelangi said...

dlu aku pelik napa mak aku tak puasa .

bila aku dah besar baru aku paham . heheh

kdg2 selamba makan depan abg aku . seb bek tak kena penampaq :D

Cik Azizah said...

makan sorok2 je. kdg2 lauk lebih ms sahur tu mak yg suh habiskan time pagi..wakaka :P

SimplySeoul said...

kalau cuti pun still makan sorok2

HAZWAN17 said...

pernah mak kena dengan adik kecik... tengah sorok-sorok makan
tiba-tiba adik kecik datang
menjerit die kata 'mama tak puasa' hahaha

Abang Stalker said...

ma period,tghr dia htr msj srh masak awal ckit blk nk mkn sbb x puasa.

cool je~