Saturday, August 27, 2011

25 (Biskut Raya) Resepi choc chip cookies

Assalamualaikum...

Berjaya jugak aku buat chocolate chip cookies semalam, pukul 1 pagi baru setel bakar..
dasyat tak dasyat? dah la 1 loyang tu hangit, sob sob sob..
ni gara-gara makan laksa sambil tengok TV..
tak perasan lak ade bau hangit..huhu..tapi biskut tu aku tak buang k, keke..
sayang benda kot..just kikis yang bahagian hangit tu, boleh je nak makan lagi :)
Bahan-bahan:
[1] 250g mentega (1 ketul buttercup) [2] 1 sudu kecil esen vanila [3] 150g gula pasir
[4] 1 biji telur - guna kuning je (putih tu buah telur dadar k)
[5] 300g tepung gandum [6] 2 sudu besar tepung jagung 
[7] 1 sudu besar MILO (boleh jugak gune serbuk koko) [8] 1 sudu kecil soda bikarbonat 
[9] 2 sudu besar susu tepung (aku guna ANLENE chocolate..hehehe)
[10] Secubit garam [11] Kekacang (aku guna 50g badam & 60g hazel nut)
[12] 125g chocolate chip (setengah paket vanhouten)

Cara penyediaan:
1) Pukul mentega, esen vanila dan gula pasir dalam bekas sesuai sampai kembang
2) Masukkan telur (asing putih dan kuning tau) dan pukul rata
3) Tapis tepung jagung dan tepung gandum, masuk dalam bekas tadi
4) Kemudian masukkan MILO, soda bikarbonat, susu tepung dan garam serta kacau rata
5) Masuk pulak kekacang dan chocolate chip dan gaul rata semua bahan
6) Lepas tu buat la bentuk yang korang nak ye..
aku buat bentuk oval, macam gambar kat bawah ni..
choc chip cookies sebelum dibakar
WARNING: Baik buat kecik-kecik sebabnye biskut ni akan kembang lepas dibakar
(kembang dasyat ok)
7) Bakar la sampai masak..hihi..aku bakar 20 minit baru masak
gune dapur gas (api slow) je, tak guna oven pun
 
choc chip cookies lepas dibakar
8) Tunggu dah sejuk (baru keras) masuk dalam bekas. SIAP! :)
 SEDAP dimakan menggunakan gigi..hihihi

Tip: Tak gune susu tepung pun takpe je, letak MILO atau serbuk koko lebih
Tip: Rasenye kalau tak pukul sampai kembang, takdela biskut ni nak kembang lepas bakar kan?
Tip: Baik letak serbuk koko kalau nak bagi warne biskut cantik menarik tertarik..

Selamat berbuke ^_^

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

25 bijik anggur:

cucu umie said...

uwehhh...mcm sedap shje??? kehkeh aishh, mcm maner lh boleh terlupe ea bakar biskut kt dapur..hehehe akak oh akak

muhamad hanif said...

weeewiittt,

kalau cicah dengan milo mesti kaw punyaa..

aRa ❤ aFiq™ said...

uyoo.. nmpk cdap.. na rase bole? hee

Aida Azryn said...

wow! nampak sodap! 0.0

Nur Farah Hani said...

sedapnyaaaaaaaa.. uhuhuhu.. eknape baru uat??? kalo da share lame kat sini kompen fara wat gak.. huhuhu.. nak nak.. ;p

anis aneesa said...

nyum3..cedapnye..tahun nie sy juz beli kuih je..x sempat nk buat kuih raya sbb sibuk kemas umah yg baru siap..sob3..=(

ILA HonEyBuNNy said...

wah2 wanie...

pos rumah ila ckit...nak makan buat raya nanti....hehe..

syrupmasin said...

mak aku baru buat tadi kak..haha..tp dah nak habis sebab anak teruna kesygan nye makan tanpe henti :D

Bro ahmad said...

nak datang rumah wanie makan biskut chip....:)

::budak:: said...

post sikit kat blog sy..nak rase jgk :)
hehe..pasni bolah berbisnes tp awas, jgn makan laksa sambil tgk tv nti hangit (^.^)

slmt ari raye :)

izfanora said...

camner nk bkr guna dpur? hebatnyer..

wanie nie serba boleh lah.. suker kwn dgn org gini.. :)

Fariza said...

yummy. :)

sifu im said...

ohh..klu biskut ni mkn guna gusi x leh er??

RasyidHamid said...

tapi gua sakit gigi argh!!

iMBobo said...

nak sikiiiiiiiiit..hehe

caliph shuriken said...

tgk biskut ni tingat chipsmore, hikk...

kotak bulat said...

kb penh wat gni tahun leps.. :) lebihkan milo sedap..hehhee...
wanie.. pos lah! :P

alif haris said...

kak wanie .. pos sikit kt alif .. nmpak sedap je tu hehhe

Anif Abdullah| AA said...

ada lebih tak,nanti post kat umah AA ..hehe

najihah sahami said...

wah..dh xpayah beli chipsmore lepas ni kan. hehee

Asyila Zainuddin said...

ha'ah.. betul2.. siyes die mengembang dahsyat gile.. terkejut gak mase buat mule2 tu..

Cik Azizah said...

sedapnya macm chipmore..suka makan..pandai wanie buat..

Mrs.Yie said...

ni lebih kurang macam chipsmore la ek.. :)

ïêmå å¢klê§ said...

rajinnya buat kuih raya..
sedap2.....

Miz Novexx said...

terasa lapar pulak tengok biskut tu, sedap!!!
heheh (^__^)V