Sunday, August 28, 2011

14 (Biskut Raya) Resepi Biskut Sarang Semut

Assalamualaikum...

Boleh tak tambah 'BUKAN' sebelum perkataan 'Resepi' tu? hehe
disebabkan acuan yang dibeli tak menjadi pun bentuk sarang semut,
aku gune PEMARUT ok untuk buat bentuk 'bukan sarang semut'
hasilnye bukan sarang semut tapi ala-ala makaroni bentuknye lepas diparut..keke
rase still same (sedap o) macam biskut sarang semut sebab bahan untuk buat tak ubah pun..
tak secantik biskut sarang semut korang korang..hihihi

Bahan-bahan (boleh dapat 100+) :
[1] 250g butter (1 ketul buttercup) [2] 100g gula halus
[3] 350g tepung gandum [4] 100g tepung jagung
[5] 1 biji telur (kuning saje) [6] 1 sudu teh esen vanila
[7] Paper cup secukupnye [8] Coklat rice

Cara penyediaan:
1) Pukul butter dan gula sampai kembang
2) Tapis tepung gandum dan jagung masuk ke dalam bahan tadi, gaul rata
3) Masukkan esen vanila dan kuning telur, gaul rata
4) PARUTkan doh tadi dan masukkan ke dalam paper cup
 
ni la rupa bentuk doh yang diparut..hihi..melengkung macam makaroni
5) Tabur coklat rice atas paper cup tadi
6) Bakar sampai hangit dalam 15 minit, api slow (aku tak guna oven)
SIAP dah biskut 'bukan' sarang semut! rase lagi penting dari rupa :)

Tip: Goreng tepung gandum sebelum ditapis, baru biskut jadi rangup dan bertambah sedap
Tip: Kalau letak coklat masakan atas tu mesti lagi yummy2 kan? hehe..

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

14 bijik anggur:

marina anakcikbob said...

selamat hari raya wanie..
maaf zahir batin ye..

faridah nazurah said...

sedapnya..nak sikit :)

abah khalisha said...

Kuih sarang kerengga kot heHehe..takpelah len bentuk sket asalkan rs sm

anamizu said...

wahhh sempat lg buat biskut!
sedap3!! hehe

Miz Novexx said...

WAAAAA... sedapnya!!
silalah pos kesini sikit,
nak rasa jugak
hahah...
(^___^)V

muhamad hanif said...

wahahahha,


saya tak suka makan biskut.



sekian =)

cucu umie said...

pergh..dah siap kuih raya..asik tunjuk kuih raya jeah lah ea?? hehehe

syrupmasin said...

wiwiit..lepas nih kau bole buat show masak2 sendiri kak :D

zazaw said...

akak
kueh semperit tu
peberete zazawwww
nak buat malas
hahahah

LiLy @ MumMyQiStInA said...

betul..yg penting rasa dia sedapkan.. ^_^

caliph shuriken said...

resepi baru ni.. makaroni sarang semut! ramai chef ciplak resepi ni nanti, hukk...

selendang ungu said...

dah cantek sarang semut ko tu..ak buat sarangny jd kecik sngt n berderai plak...kurang cantek...hehe...biasanya ak simpan doh dlm peti ais dlu before parut...lebih sng nk parut sbb doh dah keras...

cik sakdi said...

lah kak.sarang semut tu ingtkan kene goreng coz kadang2 makan raa berminyak sket

alif haris said...

hehe kuih ni pn alif suka :D

btw smart r kak blog baru sempena merdeka raya ni hahaha