Tuesday, August 9, 2011

75 Blueberry Cheese Cake ala-ala Secret Recipe ^_^

Assalamualaikum...

Sebelum tayang dodol KEK ala-ala secret recipe aku nak buat iklan jap :)
aku dah buatkan bloglist khas untuk peserta segmen (sumber inspirasi BOBO)
ade kat bawah sekali ye, sume dah dimasukkan dalam list..

Sebenarnye aku tak pernah pun makan blueberry cheese cake secret recipe..hihi..aku suke makan New York cheese cake die je..tapi kesedapan kek yang aku buat tadi memang setanding dengan SR (bangga sekali sekala) Resepi asal diambil dari blog Akak Hana Thanks kak ^_^
Ok tak? ok tak? hehehe
Aku ade tukar sikit-sikit je resepi asal dari segi kuantiti bahan..sape suke makan cheese cake boleh la try buat untuk raya ni..hehe..aku tempek kat sini resepi yang aku dah olah ye..



1.   
     Bahan-bahan:

A) Untuk Base
1] Biskut Ritz (1 paket) 2] Butter ( 70g)
B) Untuk cheese cake
1] Cream cheese (250g) 2] Whipping cream (200g) 3] Yogurt pla in (200g) 
4] Gula (90g) 5] Gelatin (15g) 6] Air panas (60ml) 7] Blueberry Preserve (5-6 sudu)

Step by step:

1]Kisar biskut gune blender sampai jadi serbuk. Letak dalam loyang. 
Loyang tu kena alas gune kertas minyak untuk mudahkan kite nak kuarkan kek nanti.
2] Cairkan butter dan masuk sekali dalam loyang tadi. 
Gaul rata dan simpan dalam peti sejuk dalam 30 minit ke atas (sampai keras).
Penyek-penyek sampai padat ye..
3] Bancuh gelatin dengan air panas dan kacau sampai larut. Letak tepi dulu.
4] Pukul cream cheese dan gula sampai gebu (10 minit jugak la). 
Lepas tu masuk yogurt dan whipping cream, pukul sebati (tak sampai 5 minit). 
Masuk gelatin dan pukul rata (2 minit je).
5] Masuk blueberry preserve dalam adunan tadi, 
jangan kacau sebati sebab nak bagi jadi bentuk marble. 
Sebelum dan selepas masuk blueberry preserve
6] Tuang adunan tadi dalam loyang yang berisi BASE (biskut+butter). 
Sejukkan dalam 3 jam ke atas.
Tak pandai buat jadi marble..huhu
7) SIAP! terlangkupkan cheese cake tadi ke dalam pinggan besar. NGAP!

* pukul gune mesin pemukul bukan tangan ye


Sangat sedap! tak caye boleh try..hehe..kelebihan kek ni tak payah BAKE!
    Raya ni aku nak buat cheese cake, jemput datang umah ^_^

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

75 bijik anggur:

H.J said...

nak suh tolong buat blh ke??haha

marina anakcikbob said...

aku suka. sila letak baten like.

BezBuddy said...

ak penah wat cream cheese je..xtau cmne nk letak perisa..just letk preserve je eg?

syrupmasin said...

ya Allah kak..mcm sedap..aku rase mcm nk turun sp makan kek kau buat..kalu aku turun sp..kau nk buat ta untuk aku kak?? :D

anis aneesa said...

wahhh..!wanie..!mcm sedap jerp..!nk try buat r...yg xyah bake tu nk dgr sgt tu..ehehehe..

Fathiah Hamim said...

dalam pemili, umi sorang je minat cheesecake. hehe

Bitter said...

whoaaa..sedapnyaaaa! nak alamat umah?? nak dtg lah raye nihh..wakaka

bungaitucantik said...

pergh..blueberry tue..i like~

Umie Artoqiemie said...

luaq ayer lioq aku noh..

Bro ahmad said...

wanie buatkan yea..sedap...:)

meaw said...

auwww,tanak datang,nak suh deliberi muleh ? ^__^

Lea IsNaw! said...

wahhh...nak kek! rajin wanie buat kek

laskar pelangi said...

sedapnya dear;))

izfanora said...

pergh.. wanie.. sedap nyer.. terliur dh nie.. tp, izfa tgn mmg xteror wat kek.. byk yg tak jd dr yg jd.. huhu..

alia zainol said...

mau rasa..baru tau sedap ke x hehe :))

iMBobo said...

hehe..alahai sedapnye tgk kek tu..
teruja lah tgk scroll dlm entry ni, nk kne belajar ni hehe

HAZWAN17 said...

peh pandai wanie buat kek erk

Sheda Argos ツ said...

adoi sedapnyer nk try la tp tkot x jd huk3x

chui ™ said...

berat mata memandang bert lg aer liur yg leley .yummuy!

Freaky said...

sedapnya blueberry chese cake :D

KeChIk yg comey said...

waa....sis..kecik nak satu bole??hee

Cik Gee said...

wanie, law umah kite dekat, xyah berjemput.. pas je siap solat rayer, a.s.a.p gee sampai ke umah wanie bedal kek.. hehe.. ^^

naseb la dapor kt umah bukan gee yg conquer, law tak..

Shamsuddin Amin said...

bestnye... siap ada recipe lg... hehe

CikMiMiey said...

wahh .. lau cenggitu nak gi beraye umah wanie laa melahap blueberry cheese cake nih ! huhuu~

p/s : thanx ltak belog CM lat beloglist kt bwh tu *hug*

cik sakdi said...

failed la wat kek mcm ni :(

miZz_nizZ said...

chocolate indulgence s.ricipe pn sdap kn?hehe.

Puan Kutu said...

bahan dia byk sgt.mls nk p pasaraya bagai.haha tp nmpk sedap.bet pulak pasal tak payah bake.umah wanie kt mana?bg alamat haha raya nie terjah cheese cake!

muhamad hanif said...

aku reti makan je..


AHAHHAHAHAHAH

alif haris said...

kenapa nmpak seperti sungguh enak dimakan tu ..
ni yg geram ni hahaha

Anif Abdullah| AA said...

perr.. telan air liuq ceq..hahak

kotak bulat said...

huuu..nmpak sedap plak..tp mls lak nk cri bahan2 dia tu.. :P

cik bulan said...

terliur aih..dahla kek febereeeeeeeet tuh..ada ja resepi ..tp xpnah try lagi..hahaha..(dasar pemaleh bulan ni..haha)..

caliph shuriken said...

nmpak mcm sedap giler ni.. x perlu gi secret recipe dh cmni kn, hikk...

Wanie said...

HJ ~ haha..boleh, beli bahan bagi no hal la..:)

marina ~ haha..kang aku letak ko sorang je like..:D

bezbuddy ~ cream cheese?kosong je la ye?ha,ah..preserve tu pun akak ipaq aku yg beli..rasenye letak jem biase boleh kot..:) try la..stroberi pn bleh..

syrupmasin ~ kalau kau nak trun SP, trun raya ni la ye..:)

anis ~ try la ye..awk tu kan suri rumah tangga sepenuh mase..:D

Fa ~ terbalik lak..umah wanie, mak je yg tak suke cheese cake..haha

Bitter ~ alamak, nyorok2..:D alamat cri sendiri ye..ade ni dlm blog ni gak..hihi

bungaitucantik ~ sedap hingga menjilat jari ~ :)

umie ~ tak senonoh ngat aih..:P

bro ~ hehe..kena rase baru tau sedap ke tak..:)

meaw ~ delibery pakai ape?burung?hehe

Wanie said...

lea ~ kek ni sangat senang oh..klu kek yg rumit wanie tak rajin lagi..hihi

pelangi ~ yup :)

izfa ~ hehe..wanie pn x pndai pn..kek ni jadi pn sbb resepi tu betol..kan stengah org bagi resepi yg tak betol, slah satu sbb la tak jadi..:)

alia ~ yea betol2..klu tak rase mane tau..:)

wan ~ tengok tangan la..hihihi

sheda ~ berani cuba mesti jadi nye..:)insyaallah..

chui ~ ape ni?buat perumpaan ke ape ni?hihi..turun SP ye raya ni..lalala

Wanie said...

freaky ~ lagi sedap kalau letak buah blueberry sekali..:)

kecik ~ satu cukup ke?hehe..sila2..:D

gee ~ hehe..macam jauh2 je kite ni..dapur mak yg conquer ye..xkan xleh masuk lgsung kot..huhu

sham ~ resepi utk memudahkan org refer :)

CM ~ u r welcome..jemput2 dtg umah..hehe

sakdi ~ dah penah try eh?

mizz ~ choc indulgence? wanie kurang gemar coklat..:)

pn kutu ~ hehe..malas takleh nak kate ape la..:D umah wnaie kat SP kak..hehe..nak dtg roger2 la..

anip ~ HAHA..ko x ckp pn ak tau..haha

alif ~ mestila enak..tengok la sape yg buat..LOL

AA ~ kalau bun*** tak leh makan ni..bahaye..:P

KB ~ hehe..wanie ni pn akak ipar yg p beli bahan..:)

cik bulan ~ rajin kan diri anda..nak kahwin dah kan?cepat belajar..:D

KeChIk yg comey said...

kang kalau kecik mtk lebih2...org lain xdapat makan..ahhaa..=P
btw..kecik da berjaya tag kamooo..=)

cucu umie said...

ecehhhhh...tyang makanan plak..nasib baik pgi sekrng..baru dpt online nie..grrrrrrrr

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sedapnye cheese cake tu...
ada maasa sis nk cuba nnt ni.. ;)

Asyila Zainuddin said...

nampak sedap! boley la bisnes pulak.. malas nak wat.. hehehe.. sebab bahan die nk tu banyak sangat yg takde kat umah.. keke.. lagi pun tak bape nk minat..

stellaizz said...

sedap nyer...nak sikit boleh.....

visitme@FaTiN cOrNeR said...

mak aih..sedap gila nmpak..pos sikit..hehehe..

yeay! list blog sy ada jgk..hehehhe..tenkiu2..!!

tomatokering :) said...

waa ~~~~~~~~~~~~ dah la puasa ......... cam sedapppppp je .. tpi malas buat . nenenenen

merahitujambu said...

wah sedapnya..umah kt mana nk dtg ni...

ok x kisah lepas raya pon boleh...nnt igtkan sy eh..=)

Fariza said...

fariza pun nk free juga.
agagagagaga.
insyaAllah buat. hik3

diana said...

akak tak reti buat kek...
betul..
mesti tak adi..
hahaha...

syiela said...

wah sedapnya.. kasi akak skit :)

AIEN NOT ALIEN said...

alahai...menggoda sungguh kek tu,
dah la tak payah nak masuk oven...

nanti nak try...rajin wanie ni..

aTy _faRed~ said...

alamk..tertengok pulak.. adooyy..menggoda sungguh...

sifu im said...

ak suka makan kek cis..

syrupmasin said...

haha..raye ade mercun dgn bunge api sekali ta kak?? :D

Anif Abdullah| AA said...

nak gtau ni.. AA tag sis wanie dalam entri terbaru,hehe *suka suki je*

teha said...

waa.. sedap nyee :)

azwa amani said...

terliur amani tegok..tapi bluebbry tak ske sangat...sebab masam

zunah said...

kak. raya nanti pos lah blueberry cheesecake kat rumah zunah. tau tau >_<

chui ™ said...

la tak nmpak post komen kat ats la ehh
nk cake jugak

shida'R said...

wanie: terbaik hehe..boleh cuba nih ^_^ untunglah dia pndai masak hehe..

Syuxer said...

tengok cam sedap je..perisa coklat mesti boleh dibuat kan heheh..hehhe..

ILA HonEyBuNNy said...

wah...

rajinnya cik wanie...

kalau ila raya kedah ila terjah rumah cik wanie la...

terliur lak tengok...mmg sedappp pun kan..hehe

wanie..ila nak tya lagi...sifu surh tya...hehe..xdpt eh hadiah dia post tu? im ada msg wanie x?

apik pehe said...

hehehe..bak sini sikit

MIMIE AIZA said...

wanie buatkan lah utk mimie.. heee

hyz said...

perghhh sodap ni.... rasa cam nk terai buat jek...

::cikjuju::◕‿◕ said...

tak suke blueberry tp cheese kita suke...eheheh...^^

cik kiwi's said...

nak kek!!! wani..nak!!!

mr.curly said...

wahhh wanie..pandai wat kek ropenye..mesti sodap punye..hehe

k.h.a.l.i.l.a said...

waaaaaaaaa....... macam best je! ni yg mcm mesti try ni. sy mmg suke kek yg x payah bak nih. huhuu... mekasih share ^_^

dak eina said...

nk order boleh? hee ok fine nmpk sedap... rasa mesti lagi sedappppppppppp!

Bui Junaidi said...

wanie buat 2 utk kak bui
pastu pos ke kuching yer..hahaha

RuSyDi said...

wah,best nyer..mcm penah mkn jer..haha;)

akoo pae said...

waa..gle sedap~

post ke umah akoo ea..nnt akoo bg alamat.
=p

najihah sahami said...

erkk..jemput mish sekali x ni???nak makan jugak kek wanie buat.....nmpak sedap...hehehe

sergeant keroro said...

nak jugak, hehe XD

Cik Azizah said...

menarik la wanie..jijah nak cubalah..harap2 menjd tangan jijah ni ha..hehe

deqlis said...

amboi sedapnyer...

http://ellismelia.blogspot.com

cunndaa said...

besnye dear...
nak try nak try..

nak buat raya nanti, tapi nak guna biskut oreo..
boleh kan??