Friday, December 30, 2011

10 Pengalaman jadi pembantu tadika

Assalamualaikum....

Cer kire berape hari aku tak update??? sorry kakak2, adik2, abang2 sekalian..dah masuk alam pekerjaan ni nak update pun tak sempat..keje 12 jam beb, rehat 4 jam, tidoq 7 jam, lagi sejam siap2 p keje..hehehe..banyak perubahan bile dah keje ni, bangun pukul 6 pagi beb! pukul  11 malam dah terbongkang..

Nak cite pengalaman 5 hari jadi pembantu tadika..

Hari first aku dah kena transfer p tadika satu lagi (kat taman aku) tapi tadika ni jauh dari rumah! huhu..kalau jalan pecut dalam 8 minit boleh sampai..tadika kat atas ni memang best sebab baru lagi, budak pun tak ramai macam tadika kat bawah..cikgu ade 4 orang je, tadika bawah cikgu 20+ kot, aku pun tak sempat nak berkenalan dengan sume cikgu kat bawah..aku pun dah boleh hafal rutin harian diorang time cuti sekolah..pagi diorang main toys dan tengok TV petang diorang akan tidoq..rutin harian aku sebagai pembantu senang je, sume yang melibatkan air keje aku la..hehe..basuh mangkuk dan cawan, mop lantai, mandi budak dan keje simple yang lain..nak handle budak ni senang je kan, kite kena garang dengan diorang, baru diorang dengar cakap kite, tapi aku nak handle anak orang ni nak garang tak berape nak berani lagi..sopan je aku tegur, mau ke diorang dengar?haha..cikgu2 banyak bagi tunjuk ajar camne nak handle budak takdela aku kekok sangat..macam-macam gelagat budak pompuan kat tadika, teringat zaman mase aku budak dulu..kuikuikui..budak laki dok diam je, mungkin sebab budak pompuan lagi ramai..

Hari ni pengetua datang tanye aku nak apply jadi cikgu tak? memang aku dah gtau die mase mula-mula interview kalau kosong inform, aku nak apply..alhamdulillah keje 5 hari dah boleh jadi cikgu..hehehe..mencabar la sikit dari jadi pembantu..start 3hb ni baru aku mula mengajar..ajaq apa?? mestila matematik..hihihi..mula-mula kena amik subject english ok! aku tak ready lagi..hahahaha (alasan) macam mane la aku nak ajaq budak 4, 5 dan 6 tahun ni??????? 

Antara soalan best budak-budak kat tadika:
"Kakak, kenape kami kena panggil kakak 'kakak'?kenape bukan panggil teacher?"
"Kakak, roket dia bawak apa?"
"Kakak, kalau kapal terbang naik tinggi pastu hujan, kapal terbang jadi apa?"

Tu baru soalan, ade gak yang dok perbetoi 'english' aku..sabaq ja la..kuikuikui
budak-budak ni cerdik, kalau kite sembang diorang dengar dan menyampuk sekali..sebab tu takleh sembang bukan-bukan depan diorang..hehe

Minggu depan dapat panggilan baru "Teacher NURUL" hihihi

Psssttt: gambaq kat tadika aku malas nak transfer ke laptop, next entry eh :)

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

10 bijik anggur:

aimie amalina said...

heeee
soommeeeii
ticer nuul!
kekeke
ticer nuul kene bertabah menjadi ticer ye :))

besh2...hebakk budak2 skrg ni..pantas dr ticer nye kan'hehehehe

nazihan ali said...

hehehe..best la dpt jd cikgu..hehehe..ad kosg lg tak? nk apply ni

faizah husna said...

heee~
mcm best jeh...
sy pn br na pplyjd pmbntu tadika dkt2 area ruma..:)

Puan Kutu said...

uh sempoinya soalan depa tnya,akk pun terkedu gak nak carik jawapan sesuai.hakhak..

selamat mengajar ye teacher nurul!

Cik Azizah said...

wah teacher nurul! Gempak beb..syok la layan anak2..best2..macam2 tanya kan..tak terjawabnya kita..

ID said...

gud luckz tecer :)

_mauhaha_corner said...

mesti cute budak2x tue kan..
have fun teacher nurul..:))

Ujie said...

senyum sorang2 akak baca..kelako!
slmt mengajar teacher..^_~

Gadis said...

teacher dh skang ni...comelll

Juliet_iRa~" said...

teacher nurullll!;p