Thursday, October 27, 2011

13 Tips nak buat doodle versi aku

Assalamualaikum...

Entry kali ni nak bagi 'semangat' kat korang yang teringin sangat nak buat doodle tapi tak yakin dengan diri :) cer tengok doodle first yang aku buat kat bawah ni..
Huduh kan? tapi aku tak putus asa, aku buat lagi, kali ni berpakaian lengkap pulak..cer tengok..
 Kahkahkah..kalau aku bagi free pun korang tak nak doodle ni kan..hee

Itu dulu la, beberapa bulan lepas, tapi sekarang doodle aku dah ade rupa, dah pandai bergaya & dah ade kelainan banding doodle first & second ni <-- bukan nak angkat bakul sendiri eh :D

Buat doodle senang ke susah? bagi aku susah kalau takde idea, kalau idea dah datang senang je, lagi satu minat nak mendoodle kena la ade, baru menjadi doodle tu..sebelum ni aku dah penah buat tutorial cane nak buat doodle gune power point, tengok sini --> Doodle PowerPoint (basic)

Ni hasil doodle yang terawal aku bagi kat beberape orang blogger..
Selain idea & minat yang penting kena banyak praktis, try buat doodle untuk orang lain..kalau buat untuk diri sendiri je, semangat tu lain dari buat untuk orang lain (bagi aku la) 

Lepas tu aku jugak ade buat SEGMEN, ni doodle terbanyak aku penah buat & terbanyak aku penah bagi kat blogger, 100++ jugak la..
Kalau dah betul2 yakin dengan hasil doodle korang baru boleh buat segmen doodle ok :)

Lastly, banyak BERSABAR kalau doodle tu tak menjadi seperti yang korang nak..

Kalau dah ready nak buat doodle sendiri, korang decide la nak buat gune software ape..aku listkan pembuat doodle yang gune software berlainan untuk korang rujuk:
1) Power Point (AKU)
2) Excel (DANI)
3) Adobe Photoshop (TENGKU PUTERI)
4)  MERAHITUJAMBU (paint ke adobe eh?tak pasti)

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

13 bijik anggur:

aRa ❤ aFiq™ said...

na blaja wt doodle tp xdak mase yg sesuai g..

cucu umie said...

ayie xpakai apa2 pon.. hehe tpy nak tey bljo juga deh..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Yang penting Minat tu mesti adakan ;)

practice makes perfect..doodle wanie buat semakin comel.. ;)

aimie amalina said...

waaaa
teringin nak buat dodol2 ni aihhh
tapi nnti jadi cm buruk jek
hahhaah

betolla
sebb x de minat same kot
bole buat gune power point ke?
waalllah
ni yg nak buat lagi ni
hehehehe

maceh cyg!

suzyana naim said...

cantikkk .... :) tp xkretif la nk buat bnda2 mcm nie ... huhu

diana said...

nak belajar buat doodle kena rajin la..
jangan putus asa..kan??
nanti boleh jadi hebat macam wanie..:)

Puan Kutu said...

aiyo pakai excel pun buleh ka?mmg terar arr korang yg pandai lukis doodle.akk nie malas sikit.bakat tu ada jugaklah.haha puji diri sendiri..tp klu malas apa pun tak boleh..:)

Cik Azizah said...

jijah tak kreatif la syg~ buat mcmner pon xjadik2..huhuhu

Lynn said...

dah cuba bnyk kali buat doodle ni..tapi tak jadi...T_T

Tukang Karut said...

aku tak sekreatif itu nak buat dodol...

nurdani said...

ada nama saya...tq2! doodle wanie ada cara tersendiri.memang makin comel

ILA HonEyBuNNy said...

nant kalau ila dah habis stdy..nak belajar buat dodoi la...eh silap...doodle....ehhehhe

cikgu ainura said...

nuyu suke tgk doodle pemain bola tue.. nmpk real :)