Monday, October 31, 2011

29 Rawatan akar, sakit tak??

Assalamualaikum...

Gambar sekadar hiasan
Sape tak pernah sakit gigi? memang pandai jage gigi kalau tak pernah sakit..cer bagi tips sikit..
ni kali keberape eh aku dok ulang alik p klinik masalah yang same je..
tapi kali ni gigi tak sakit, gusi je bengkak & bernanah <-- eeeeiiii
doktor suggest buat rawatan akar atau dalam english root canal treatment (RCT)
sape pernah buat rawatan ni? 
nak gak tau lepas buat rawatan memang takde masalah gusi bengkak dah ke?
Kos rawatan akar ni dalam RM300 hingga ke RM350 untuk satu gigi, tak termasuk tampalan la..
kalau tampalan caj lain, RM70..so total dalam RM400 macam tu.. 
ade 3 sesi, bukan g sekali terus selesai rawatan akar ni..
ni aku jumpe prosedur rawatan akar, drilling tu yang mencuakkan tu..haha
 Harap2 lepas buat rawatan akar nanti gigi dan gusiku kembali sihat =)
tapi still kena check up every 6 months..
gigi ni jangan buat main, sekali sakit tak leh tahan owh..
macam sorang pakcik ni cakap,
laki kalau gagah mane pun, kalau sakit gigi mesti tumbang jugak :D

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

29 bijik anggur:

Bro ahmad said...

eeee ngerinya wanie...takut nak jumpa doktor gigi...:(

Lea Isnawi said...

uish menakutkan
moga cepat sembuh wanie

Puan Kutu said...

gambar gigi tu serius menakutkan.cuak tadi ngatkan gigi wanie.muahahaha.

baru tau ada rawatan macam nie.seram jer dengar..dulu2 masa sekolah rendah,bila misi mai sekolah gelabah gila.haha..

Cik Azizah said...

gg kalau sakit seluruh urat turut seksa tau.memang perit sesangat! xpernah sakit lagi..tapi gg berlubang takut nak tampal!huhuhu

Maicher said...

hmm rawatan akar. same ke eh dengan buat crown kat gigi. kalau refer kat gamba tu cam ada kaitan en.

my aunt kene almost 800 buat crown. mybe sbb dia buat untuk bberapa batang gigi.

aimie amalina said...

aiyoooo
kamuuuuu
kenapa smp cm tu sekaliii


ni gigi bongsu ke gigi mane ni
aduhai
semoga kamu cepat2 buat
cepat2 sihat ye =)

Norlida Ramli said...

awww...takutnya kalo pape yg melibatkan gigi..sakit ooohhhhh...

kalo rawatan akar xtaula sbb x penah wat pun..hehe

merahitujambu said...

adeh..x sanggup tgok gambar gigi..biar laa jumpa doktot lain jgn laa doktor gigi..napa eh

fany wany said...

saya tak pernah kene gusi berdarah lagi. btw, cita2 saya nak jadi dentist tau. jaga2! haha

*1st time singgah sini and terus follow :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

wanie akak pernah buat..bagi akak tak sakitlah..sakit lagi kalau cuci gigi..hehe..

Hari tu akak tanya harga buat kat JB ni berapa..diorg bagi harga RM450 termasuk tampalan..mak aii mahalkan..terus tak jadi buat..sekali akak balik kampung @sabah..harga jauh beza..tak sampai pun RM200 termasuk tampalan..murahkan..dapat save.. dalam seminggu selepas buat rawatan tu..macam ada sedikit sakitlah..tapi pastu dah ok lah.. ;)

IZYAN KAHER said...

root canal treatment tak sakit mana ponnn .. cuma nty after the treatment, gigi yg you buat root canal treatment will chnge its colour(grey) (:

#tapi takpee lah kott nty buat 'crowning'.boleh whiten the teeth back(:

Arif Aiman said...

sungguh... tak tertahan!

tapi.. tengok gaya.. cara rawat yg atas tu cm ngeri semacam ja =.=''

buat lubang kat gigi.. ? auuu.. terasa.. terasa..

btw.. goodluck! n cepat sembuh :p

aRa ❤ aFiq™ said...

gerun tgk gmbr gg..ngat gg cik wanie kte.. hehe.. bwu dgr jew tntg rwatan ni.. t da buat gtaw na best ta.. hehe

Syuxer said...

tengok gambar pertama je dah ngeri syuk tengok..eiii..mesti sakit gila kalau nak buang lapisan merah yang melekat kat gigi tuh..

tanam akar? oh tidak perit nak jadi macho tahan air mata mengalir hahaha..

betul kata pakcik tuh hehe..

iMBobo said...

lps buat tu nnt kne pantang lah makan, nnt nk mengunyah pun rasa sakit huhu

caliph shuriken said...

pnah wt rawatan cmni.. mmg mahal tapi puas ati laa ^^

Ujie said...

oh..tak taulah wanie.

kalo psl gigi ni, akak biasa guna listerine. gigi yg goyang pun boleh elok semula.

Hanif said...

Sakit gigi yekk..
Mati-mati ingat gambar kat atas gigi u...nasib baik tulis gambar hiasan..kekekkekeke
Morning jokes

Abg Stalker said...

pakcik mn yg ckp tu?sila kirim salam ye.mmg pun!abg skt gigi tertonggeng2 kot,at last p cabut.ok,ngaku +__+ xde gigi graham sebelah kiri da.

najihah sahami said...

waa...3 sesi eh...mish xpenah tau lak...hehehe...

aisya said...

xpernah plak ade masalah gigi ni.. just gigi bongsu tu la, ntah bila nk habis kuar, pemalu agaknye.. haha

syahirah said...

gbr gigi burok tuh dh mcm side effects ubat phenytoin *ubat sawan* je..hekhek

Bui Junaidi said...

adeh2..ngeri tengok gmbr gigi tu..pelik betul..

kak bui tak tau sakit ke tidak sbb tak pernah buatlah wanie..

ILA HonEyBuNNy said...

erghhh...mmg sakit wanie...dengar kawan cerita...

alhamdulillah...ila xdk masalah sgt dgn gigi...

**::CIKNUURUL::** said...

makk!!.ngee,ngiluu,..

Tukang Karut said...

sakit gigi? erk... sakit oooo... tak tahan... rasa nak tendang orang je...

IZYAN KAHER said...

crowning price depends on what kind of material you nak guna laa :)

selalunya kalau nak crown guna ceramic or precious metal paling mahal(around RM1000++)
paling murah dalam RM 250 utk satu gigi^^.

Anonymous said...

ALAAA..d0c baru suggest sruh kite wt rawatan cuci akar gg cmni gk.. seram nye tgk.. mcm sakit.. tak0t laa. :(

Wanie said...

Anon~seriously sy ckp tak sakit :) baru je buat smlm..tapi itu mungkin depend jugak dgn condition gg awk kot..huhu..doktor x cucuk ubat bius pn kt sy, die pn pelik nape sy tak sakit..