Friday, October 7, 2011

22 Ape itu DIETETIK?

Assalamualaikum...

Ramai lak yang ingat aku amik bidang kulinari..hahaha
gambar dekat entry sebelum ni 'makanan sihat' untuk patient la..
aku amik bidang 'dietetik' bukan kulinari atau catering..

Dietetik ni salah satu kos dalam sains kesihatan..
sekarang ni banyak jugak IPTA yang tawarkan kos ni (IPTS aku tak pasti)..
job sikit, graduan ramai..adoi
ala-ala kos pemakanan jugak, tapi die fokus pada golongan pesakit..
contoh --> Diabetes Mellitus, Chronic Kidney Disease, Hypertension et al..
kalau kos pemakanan fokus pada golongan sihat..

Ramai tak tau ape itu dietetik, kalau cakap pemakanan baru paham..
jenuh gak nak explain dietetik ni binatang kos ape.. 
4 tahun aku belajar, mase 4th year je aku nampak cane keje as dietitian..
sebab mase tu la baru buat praktikal..mase belajar prinsip tak boleh nampak ok..
adik2 kat luar tu kalau nak amik kos ni pastikan korang 
berminat untuk bagi kaunseling dekat pesakit ye..
jangan menyesal di tengah/hujung jalan..hehehe (aku tak menyesal ok)

A dietitian is a health care professional who focuses on proper food and nutrition to promote good health. They supervise the preparation and service of food, develop modified diets, participate in research and educate individuals and groups on good nutritional habits.  
Professional dietitians may provide specialist services such as in diabetes, obesity, oncology, osteoporosis, paediatrics, renal disease and micronutrient research.
 Source: Wiki



♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

22 bijik anggur:

ArulchelseA said...

cam ne interview..?berjaya tk ? :)

cik sakdi said...

lah kak.aku baru tau ape bnda ni. tp mcm menarik je.aku bab makan2 ni best ni. hehe

Tukang Karut said...

oooo baru tau... huhu...

Cik Azizah said...

yey!! jijah tahu! wah pasni memang wanie teror lah bab makanan yg berkhasiat ni..cer bagi info plak yer..kita 1 bidang yg sama..weee~~

budak penjara said...

gambar dititik xde ke kak??aku nk tngok..hehe

anamizu said...

owhhh la DIETETIK rupenye wanie nih..
cik ana pon ingtkan wanie amek kulinari ke sbb bab makanan..hehe
aah la job sikit,graduan byk :(




luv,
cik ana

Bro ahmad said...

jadi nurse ke wanie...pening kepala bro hmmm

aRa ❤ aFiq™ said...

bwu taw ada gak kos cmni.. hehe..

Syuxer said...

dietetik?hensem gak namanya hehe..

owh kira ini bidang fokus diet untuk pesakit la ye..okla bidang neh dapat sumbang kebajikan,idea untuk bantu golongan tak sihat..

tapi kalau bab2 hafal nama2 ubat ikut sebutan sains memang jammed kepala syuk hehe

Nur Zulaikha said...

lahh yeke..ngatkan kulinari..hehehe..

Puan Kutu said...

wo baru tau..akk pun igt apa menatang la dietetik tu.haha..

Miz Novexx said...

DULU MASA APPLY UPU MEMANG LETAK KOS DIET NI FIRST N SECOND CHOICE... TAPI NAK BUAT MACAM MANA, TAKDE REZEKI... :)

chanz said...

aah sama...ramai orang assume sy amek seni kulinari jugak. sebab sy byk merepek pasal memasak kt org padahal takde la masak sangat pun...

anyway bagus entri ni, nanti ramai budak2 matrik mai sini nak tanya pasal cos ni..seperti entri sy psl dietetik tu....hahahaha

Abg Stalker said...

sblm ni x thu kot..*__* bole kje kt hsptl la kn?

merahitujambu said...

bebelit lidah nk sebut..kalau belajar lagi bebelet eh=p

Asyila Zainuddin said...

dulu ingat nk ambik kos ni, tapi dlm upu tu tak muat pulak nk letak.. haha.. comel header!

Juliet_iRa~" said...

wani! pls b my dietian...;p
nt tolong plan diet mkn utk ira ea..
nk bg naik bdn sikit..ehee...

visitme@FaTiN cOrNeR said...

perghh..bila pakar dietetik berbicara..

lama xdtg sini..akak sihat ke??

ARINA said...

Assalamualaikum kak ;) Sy Arina, nk tnye, kalau sy apply asasi sains hayat untuk UPU ni, bole ke sy nk amek course dietetic ni ?

Thankyouu :DD

ARINA said...

Assalamualaikum kak,

Nak tny, kalau sy apply asasi sains tulen untuk UPU, bole ke sy nk amek course dietetic ni ?

Thnkyouu ;)

chanz said...

@ARINA - asasi tu uni mana tu..? UM? memang nak masuk cos ni kena amek sains hayat..

~ syazrin ~ said...

english kene power ke ?