Sunday, June 26, 2011

23 Resepi Mee Wantan Kicap =)

Assalamualaikum..

Sebelum ni ak ade share resepi Mee Wantan Sup..
kali ni resepi mee wantan kicap lak..hee

Teringat lak praktikal kat Klang dulu..
sebelum balik umah sewa, bungkus mee wantan kicap utk dinner..
itu je yg sedap pun kat kantin Hospital Klang..huhu

Resepi  ni ak tanye dekat makcik yg buat mee wantan kicap tu..hehe
nasib die tak kedekut ilmu.."makaseh makcik!"

Kali ni tak hancur..hari tu ak celur sampai hancur..haha
 Tips tak nak mee wantan jadi hancur lembik:
* Celur dalam air panas dalam 2-3 minit
* Lepas tu bilas dgn air suam/air sejuk
* Jangan celur balik dalam air panas lepas dah bilas tu

Nak buat sos untuk mee wantan kicap:
1) Sos tiram - 1 sudu besar
2) Minyak bijan - 1 sudu kecik
3) Kicap - 1 sudu besar
Combine sume bahan kat atas, then gaul2 dengan mee wantan..
siap la mee nye..:)
ak gune kicap besa je, tak gune kicap pekat pun..
modified la sendiri ye kuantiti bahan utk buat sos tu utk citarasa korg..

Mee wantan kicap..nak warne hitam pekat, gune la kicap pekat..:)
Mee wantan kicap ni selalu org makan dengan sayur sawi, ayam, wantan, cili jeruk & sup
kat umah xde sawi, jadi ak ganti dengan sayur kangkung..kekeke
resepi sup leh tengok SINI

 Nanti ak update cane nak buat inti wantan jadi sedap..heee


Happy blogging ^_^

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

23 bijik anggur:

Mrs.Yie said...

akak x pernah makan mee wantan..ni macam mee style orang cina masak ek..

Nur Hawa Mohd Zin said...

suka betul wanie makan mee wantan ek

Hime said...

alamak..sedapnya

caliph shuriken said...

versi kicap plak, hikk...

latest en3: ada apa dengan botol mineral

meaw said...

sedap ke? tak suka la makan mee pepelik,huhu

Wanie said...

Mrs Yie~akak, yup..org melayu jarang makan kn..hehe..slalu klu g beli wantan ni kt supermarket mesti ad org tanye, benda ni makan cane..keke

Wanie said...

Awe~haha..mak wanie suke, sbb tu slalu buat..:)klu sorg je suke mmg tak jarin la nak buat slalu..

Wanie said...

meaw~hehehe..mane de pelik..for me sedap la..:)tp lagi sedap yee mee..

Mfs said...

berat betul mee neh..one tan..haha XD

alif haris said...

ouh kali ni mee wantan versi kicap :) hehe ..
papepn tetap terliur nengoknye . huhu mnx sikit :D

Oppa Kudin Nz said...

sedap pulak nampak mee ni..
yummy2... !!!! :D

cik aletheea : said...

wah...
nampak sedap.....
kene cuba*kena cuba* kena cuba*

Syuxer said...

saya x pernah makan lagi wantan2 neh...hehhe..nanti boleh try kat kedai hehe..

suka_haha said...

macam sedap jer he2.. igt lg la hehe..

shafmechy said...

simple je rupanya resepi mee ni..bleh cuba ni..

Wanie said...

Mfs~haha..oO die buat lawak ye..baru perasan..one tan..keh3

cik aletheea~cer cube ye..klu x sedap gtau..hihihi

Syuxer~kat kedai melayu mungkin x jual wantan2 ni..mgkin klu cari kat food court ade la..:)

Matdin~siries lame kot tak jmpe..jrang nmpk kat shout..huu..igt dah x blogging..hehe

shafmechy~simple je..nak buat inti wantan 2 je leceh sikit..tp klu nak beli wantan segera pn ad..:)

apik pehe said...

wanie ni selalu kan buat apik terasa lapar

Wanie said...

apik~hehehe..tak sengaje..p la makan..bkn ke skang dh blik kampung?keke..mesti mak masak lauk favorite..ye tak?

a r i l said...

wahhh..sedap la mee wantan..hehe..anyway.bagus resipi ni..slalu mak buat je..dan sy makan..hahaha

~~Ticer Wann~~ said...

wahh macam sedap je ni.. wantan mee rasa macam penah makan tapi tak ingat bila...

jemput ke blog
Kenapa kita belajar?

ariyana zambri said...

Simple je kn.tibe2 je teringin nk mkn mee kicap.

ariyana zambri said...

Simple je

ariyana zambri said...

Simple je kn.tibe2 je teringin nk mkn mee kicap.