Friday, June 24, 2011

20 SUSU & keperluan kalsium seharian

Assalamualaikum blogger & silent readers

Tengok tajuk pun tau dah entry ni sal ape kan..:)

Nak cakap pasal SUSU petang ni..hehe
bape kerat je blogger yg minum susu?
maksud ak susu tepung ye,
bukan susu pekat manis tu..hihi

Ak nak buat research sikit ni..
korg tick la ye yg mane berkenaan..



Korang minum susu tepung tak?
Ak minum susu tepung on & off..
tapi skang ni slalu sakit tulang..huhu
jadi nak kena start minum balik..

"Wanita yg meminum susu berkalsium tinggi mampu
mengekalkan kekuatan tulang mereka berbanding
dengan mereka yg tidak meminumnya (Kruger et al., 2009)"

Nak bina tulang memang dah tak leh,
jadi skang ni hanya mampu kekalkan je la..
tak nak tua2 nanti dpt osteoporosis..

Ak pilih susu brand Anlene perisa Chocolate..
sebab nye susu ni je yg tak bape nak 'berbau' & tekak ak leh terime..hehe
 
Skang ni klu beli pack 600g @ 700g dapat free mug..
pandai dorg wat promosi kan..
tak jadi ak nak beli pack kecik..haha
Sementara stok masih ade!
 Jom usha bape kandungan kalsium dalam susu Anlene ni..
500mg kalsium per 34g (4 sudu besar) susu

Korg tau x bape keperluan kalsium seharian korg?
Klik utk tumbesaran
Bagi peringkat umur ak, perlukan 800mg kalsium sehari..
jadi kalau ak minum 2 gelas susu Anlene (8 sudu besar susu) sehari,
kire ak dapat dlm 1000mg kalsium dari susu..
means dah capai keperluan ak..:)

Korg rase cukup tak pengambilan kalsium korg kalau tak minum susu?? hehe

Nanti ak share makanan yg tinggi kandungan kalsium selain susu tepung..

Happy blogging ^_^

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

20 bijik anggur:

Miss Sunshine said...

kite minum susu tepung setiap hari... ^_^ Susu nesvita tapi kat kuching ni susuh cari susu tu... huhu. Kalau balik semenanjung, mesti beli!

diana said...

mak akak sampai sekarang minum susu..
tak mcm anak2 dia..
heheh

Wanie said...

Miss sunshine~bagus2..dah nak kawen lagi la xleh ponteng minum susu..hehehe..nesvita sedap eh?xpenah try lg..akak kena beli siap2 la kt semenanjung bwak g sne..:)

Wanie said...

Akak diana~ish2,anak2 xde kesedaran lg ni..:P mak wanie pn dok minum gak, tp skang dh stop..dah muak kot ngan rase susu..kui3

caliph shuriken said...

"Wanita yg meminum susu berkalsium tinggi mampu mengekalkan kekuatan tulang mereka berbanding dengan mereka yg tidak meminumnya (Kruger et al., 2009)"

slalu dgr ayat kt atas tu wktu tgk iklan susu kt tV, hikk...

HonEyBuNNy said...

alamak....

ila pun xsuka minum susu tau..

ritu ada pemeriksaan tulang dr anlene....alhamdulillah...tulang ila masih ok lagi..heheh

Wanie said...

haha..mmg pn..iklan susu anlene..ingat ye caliph..keke

ni pn amik kat bungkusan anlene tu la..:)

Wanie said...

ila~bagusla klu ok..wanie xbrani check sbb slalunye klu org yg underweight confirm x nrmal bcaan..huhu

Myra Jay said...

MJ minum gak susu tepung, tp mesti kena tambah serbuk Halia, baru rasa hilang angin2 dalam badan.. :>)

iedchan said...

sy tak minum susu..so saya rase sy kekurangan kalsium..hehe :P

Wanie said...

Myra Jay~eh letak serbuk halia?xpenah lg la dgr org buat mcm tu..hehe..cane la rasenye ek..

niena shopping2u said...

xleh minum susu ni, tatau nape.. tapi doc suh minum susu.. sbb lutut ni ada msalah sket hehe

^^eKaTiKaH^^ said...

the conclusion susu baik untuk kesihatan tubuh badan :D

apik pehe said...

hehe..apik minom..tapi takkan habis satu pack tu..hahaha

MIMIE AIZA said...

x suke susu.. hahaha

alif haris said...

hehehe .. suke minum susu .. tp selalu adek da habiskan cepat .. huhu

M Fizan said...

susu menguatkan tulang :D

A retarded kitty said...

saya suka susu coklat!
nyummy

kotak bulat said...

dulu sellu minum..tp sekrang da mkin kurg..hehehe

Wanie said...

apik~abes tu tak habis buang la ye?haha

alif~abg kena la mengalah kan..kui3