Saturday, June 18, 2011

5 Tutorial letak ikon comel pada Cbox

Assalamualaikum bloggers & silent killers readers....

Tutorial ni untuk 'pengguna' Cbox je...
sebelum ni ade bloggers yg tanye aku,
cane nak letak ikon comel kat Cbox macam kat bawah ni?


Carenye mudah saje, ikut step kat bawah k..

Step 1

Of coz kena kena ade account Cbox dulu..
Yang takde g daftar dulu, yang dah ade ikut step seterusnye..

Step 2

Options --> Smilies


Step 3

Akan kuar macam kat bawah ni..


Dekat bahagian 'Edit Emoticon' ni korang kena masukkan:
1) URL ikon 
2) Code - yg berkaitan ngan ikon (contoh: comel, blogwalking)
3) Alt code - tak letak pun takpe (contoh: cute, BW)

Bile dah masukkan URL, automatik dekat Pic akan kuar ikon tu..
kalau tak kuar, cari ikon lain la..hihihi
 boleh letak sebanyak mane ikon yg korg suke..
rasenye klu dekat shoutmix sikit je boleh letak..

Step 4
Kalau dah puas hati dengan sume ikon tadi, klik SAVE!

Cane nak dapatkan URL ikon?

Ni contoh ikon comel yg aku gune..
kat website ni agak banyak ikon2 comel...

Klik gambar utk ke website ni...
Right klik --> Copy image location
Lepas dah copy, paste dekat bahagian URL tadi..

Website lain yg ade ikon comel:


♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

5 bijik anggur:

HonEyBuNNy said...

comeiiinya..

api kan..ila xtahu la..kenapa ila mls sgt nak hias2 blog neh..hehe..

caliph shuriken said...

rajin ar wt tutorial ^^

meaw said...

guna la shoutmix lak ^__^

Wanie said...

ila~lebih kurang la..wanie pn jarang nak hias skang..huu..just bg kemas je..ni pn, ikon yg dh lme2..malas nak tkar2..:D

Wanie said...

caliph~wat tuto yg orang lain jarang or tak buat je..:)

meaw~meaw a.k.a kak limah?hihihi..klu rajin, tp mcm malas je..:P