Monday, June 27, 2011

28 Resepi Inti Wantan Sedap

Assalamualaikum..

Entry ni sambungan entry sebelum ni --> Resepi Mee Wantan Sup

Mungkin ramai yang tak tau mane nak dapatkan wantan ni..
kulit wantan & mee wantan ade jual kat supermarket..
dekat bahagian frozen, area2 kulit popia, nugget, et al..
and sekarang ni kalau nak beli wantan yang segera pun ade..
aku tak pernah try lagi la..
kalau yang segera ni tak payah la buat inti dah..:)

 Time beratur nak bayar kat kaunter,
akak cashier tanye aku:
Cashier: Ni nak makan cane tak tau? 
(die angkat tunjuk kulit wantan kat aku)
Aku: Huh? ni kulit wantan, letak inti la kat tengah tu
(blur, xtau nak jwab ape time tu..haha..betul ke die tanye soalan ni kat aku?)

Mak aku pun buat muka tergejut & blur gak 
(boleh bayang tak?keke)
yela, tengah2 die dok scan sume barang kat kaunter,
die sempat lagi tanye soalan tu..
mau kitorg tak terkejut..
dah la belakang ramai orang..
THE END ^_^
 

Balik kepada tajuk utama kita (skema) --> Inti Wantan
yang ni dijamin sedap..
hari tu aku letak bawang putih banyak sangat kot..
kali ni aku buat tak letak bawang putih..hehe

Bahan-bahan diperlukan:
* Udang - segenggam (blend) * Karot - 1/2 batang (blend) * Sos tiram - 1 sudu kecil * Kiub pati ayam - 1/4 kiub (hancur kan) * Lada hitam - 10 bijik cukup? hehe (tumbuk) * Minyak bijan - 1 sudu kecil * Daun bawang - setangkai
Blend tumpul ke aku tak reti blend? tengok ade gak karot tak hancur..
Nak gune ayam ganti udang pun boleh. Kalau letak daun ketumbar & sup lagi wangi. 
Aku tak letak garam dah, sebab dah letak kiub. Gaul je sume bahan kat atas tu, then perap la kejap.
Pastu letak la inti tadi dekat kulit wantan. Balut buat bentuk buncut. Nak explain pun xtau cane..hehe
Hasilnye akan jadi macam ni la lebih kurang.

Sebelum & selepas digoreng
Aku lagi suke wantan digoreng dari yang dicelur..
rasenye rangup, keriuk2
tak nak makan dengan mee wantan pun boleh,
cicah ngan sos cili je..
tukar name jadi cucuq wantan lak..keke

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

28 bijik anggur:

Amni said...

hi dear,
kita sama.. lagi suka wantan yang rangup dari yang direbus tu cam lembik kan.. hoho... suka yang rangup.. dulu tak reti mkn pon... tapi sejak kawan yang rajin belikan, terus suka.. hehe...

yang menarik,
LAWAK PAGI HARI YANG JIWANG

diana said...

dia tak tau kot..
heheheh...
mungkin selama ni dia tengok cina ja yang dok beli..

suka_haha said...

boleh jugak ek dia tanya soalan macam tu hehe..

Syuxer said...

cam best je..kalau goreng saya pulun je heheh

apik pehe said...

dari haritu lagi apik suh anta kat umah..xder pom..huhu

Nur Hawa Mohd Zin said...

awe tak pernah makan...macam mana rasa dia ek wanie?

Wanie said...

Amni~tu la sy suke rangup, mak sy suke yg lembik tu..haha..sbb tu kena wat 2 jenis..hehe..dulu kecik2 pun tak makan, dah besar je pandai makan wantan ni..:)

Wanie said...

diana~akak, tu la..tp die dah la cashier..patut kena alert la barang yg dijual..hehehe

Wanie said...

suka_haha~hehe..nanti kalau pg beli lagi, nak kena g explain skali lg kt die..haha

Wanie said...

Syuxer~kalau rebus?hehehe..sdap ni klu cicah ngan sos minum ngan air teh..hee

Wanie said...

Apik~hahaha..meh la alamat..sok pos ngan pos laju..keke

Wanie said...

Awe~kalau yg goreng ni rase die rangup2..
ala lebih kurang macam cucur la..:)
kena rase la baru tau..hehe

NuSaNa NoSa 91 said...

aaaaa~ keen tatau la pernah mkn ke x wantan ni.. rasanya cam xpernah lg.. huhuu~ T_T

zazaw said...

zazawwww sukaaaa sgt makan wantan ni kak

sangat

caliph shuriken said...

dh complete set dh resipi ni.. so bole bukak restoran laa kn, hikk...

latest en3: ada apa dengan botol mineral

kotak bulat said...

wah..cam tu je ke? macam senang je ni..nnti nak try la..

meaw said...

ish,wantan tu housemate memang suka gila,tapi meaw langsung tade nafsu tahu,haha...sedap ke?

Scya Lollita said...

UMO da 19 tp x pena makan :(

muhamad hanif said...

err.

aku tak pernah makan punn..

sabella mohamad said...

perghh
nmpak cam bez !
hiihi

Asyila Zainuddin said...

camne nk wat dia jd bunjut2 tu? tgn x berseni la.. hehe.. :p

Asyila Zainuddin said...

nampak sedap.. :)

sofeafaudzi.photography said...

kreatif la u ni, bagi nama cucuq wantan. memang nampak sedap. rupa macam popia je...

apik pehe said...

hahahah..yeah2!!!

Wanie said...

keen~x penah la tu..hihi

zazaw~eh yeke?bagus2, ade geng..hehe

caliph~haha..bkak restoran kna ad modal dlu..resepi ad modal xde xleh gak..keke

kotak bulat~mcm tu je la klu tak nak mkan ngan mee..:)

meaw~haha..try la rase..sedap tau, kalau x nape housemate ske?hee..housemate malay ke chinese ni..

Wanie said...

scya~baru 19 kot..huhu..muda lg tu, insyaallah ade mase lg..:)

hanif~err, perkara normal tu..:D

asyila~eh kamu, tgan sy pn x berseni tau..bile dah ad kat tgan automatik bleh buat bunjut tu..hee..try dlu bru tau..nak explain pn x pandai..:)

sofea~besa2 je..:) popia lagi bsar,tp kulit lbih krg mcm popia je..

apik~pok kang..hahahah

Ujang said...

wah.. bole try ni. haha

dila bahar said...

my fav wantan... wanie klu tak letak minyak bijan tu leh tak?? xsuka la...