Friday, March 16, 2012

20 Mengidam tak semestinya pregnant kan

Assalamualaikum...

Jap je mase berlalu, dah 2 minggu keje as research dietitian, so far so good =)
insyaallah minggu depan akan dapat lagi sorang partner untuk research ni..
dah 2 minggu jugak aku tak makan pizza..hahaha <-- bajet kaya nak makan pizza hari-hari
aku mengidam benda alah ni sebenarnye..yummy2 kot~~
Spaghetti Olio ♥♥♥

Hari last kat Regalway hari tu, try la makan benda alah ni, sedap kot..
RM5.95 ONLY <-- 50% off every Friday

3 sekawan..weee..sorry kawan2 tak dapat bertahan di sane :(

Jom buat Spaghetti Olio weekend ni :)

Resepi kat bawah digodek di SINI
BAHAN-BAHAN:
100 gram spaghetti1 biji bawang holland (bawang besar kaler kuning), didadu
3 ulas bawang putih, cincang halus
1/4 biji green capsicum, dadu
1/4 biji red capsicum, dadu
4-5 biji cili padi, dititik (optioanl) - saya gantikan dengan cili kering
1/2 camca teh herba Basil (jenis kering dalam botol)
1 helai bay leaf
iji buah zaitun hijau - tak ada
5 biji buah zaitun hitam -tak ada
 6 ekor udang besar, dibersihkan
 biji tomato merah, didadu
Garam secukup rasa
ada hitam yang baru dikisar secukupnya
Minyak zaitun untuk menumis (guna minyak zaitun biasa, bukan jenis "extra virgin")
CARA MEMBUATNYA:
1) Didihkan air dalam periuk, letak garam dan masukkan spaghetti, rebus hingga lembut tapi bukan lembik 
(ikut arahan pada bungkusan atau keinginan sendiri). Toskan dan tuang sedikit minyak zaitun, gaul rata. 
2) Panaskan minyak zaitun dalam kuali, masukkan bawang besar, bawang putih dan bay leaf, tumis hingga layu dan masukan tomato. Masak hingga tomato lembut. 
Tambah udang, red dan green capsicum serta buat zaitun hijau dan hitam. Kacau rata dan masak sekejap hingga udang berubah warna.
3) Masukkan herba Basil, lada hitam dan garam secukup rasa. Tambah spaghetti tadi dan gaul rata hingga mesra. Rasa dan jika ok, matikan api. 
Hidangkan segera, jika suka boleh tabur sedikit lagi lada hitam sebelum dihidangkan...

Tak sempat nak blogwalking lagi................
see U next Monday :) <-- Sabtu Ahad cutiiii..weeeee ^_^

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

20 bijik anggur:

fany wany said...

gulpppp nampak sedap tapi saya tak reti makan. hahaa

Yatie Awang said...

akak tak pernah tau makan tu...cam mana rasanya pun tak tahu, nak kena cuba jugak ni

CikPuan Azizah said...

wah dah boleh berblog dengan jayanya ek..hehe

Hanif Bloglist Blog said...

Tengok pun sodap....

Puan Kutu said...

lor byknya bahan yg susah je nak dapat.baru igt nak buat.hihi

Nur Hawa Mohd Zin said...

awe selalu mengidam..n harap2 time pregnant betul2 xda la byk karenah..hehe

budak penjara said...

mengidam mee goreng sudaa haha

aisya said...

betul3.. mengidam xsemestinya pregnant..

p/s: baca pasal spageti ni rasa teringin plak nk mkn. aigooo

alif haris said...

dah pandai masak.. dah boleh kawen ni kak.. haha ;D

anamizu kaito said...

perhhhh! mmg yummy la!! terus lapaarrrr T_______T









luv,
cik ana

cik sakdi said...

kak.. susah nak masak western ni. banyak barang2 yang beli sekali je pastu dah x gune da. contoh minyak jaiton hahah prego jela kak hehe

Lea Isnawi said...

hujung tepi belah kiri tu, saya kenal!
budak usm..hehe

ahh teringin nak makan spageti pulak

aRa ❤ aFiq™ said...

da lama xmkn spageti..

shedameor said...

yummy yummy. sedapnya akak :)

Bui Junaidi said...

SPAGETTI MMG SEDAP WOOOO

caliph shuriken said...

sedap ka? mcm mee rebus tanpa kuah jaa, huh...

shida'R said...

rindunyaa kat org nih ^_^

Feza said...

mengidam jugak. belanja. ^_-

adan said...

lama tak singgah blog ni..

btw jumaat je ke 50%.. weekend mesti mahal kan..

eLLa n aLia said...

baru je makan spagetti tadi.. huhu