Saturday, December 18, 2010

2 Makaroni Daging Bakar



*Ira, cepat tgk, dah buat makaroni nie..haha*

Berjaye gak ak buat makaroni bakar hari ni..hehe
last buat mase form 4..haha
buat dengan cikgu ERT kot..

Saje nak share gambar & resepi kat sini..:)
hari ni baru ak t'perasan, makaroni ni sbnrnye x bape nak bagus tuk kesihatan..
sape yg ade darah tinggi, better avoid k..
maybe klu modified gune bahan yg tak t'proses & bkan dlm tin boley la nak makan..
Ape la bakal dietitian makan makanan tak sihat kan?haha
kadang2 takpe kot, ak makan makaroni pun bkn selalu, 10 tahun sekali..kui3

Bahan-bahan yg diperlukan:
~ Makaroni
~ Telur
~ Susu cair F&N
~ Bawang besar
~ Bawang putih
~ Tomato puree
~ Daging kisar
~ Sosej
~ Cendawan butang
~ Karot
~ Cili padi
~ Keju
*sukatan aku agak2 je..hee
mmg tak sihat kan...ish2, nyesal makan..haha
Cara penyediaan:
1) Tumis bawang besar bg wangi. Then campak la daging, sosej & sayur-sayuran. Kacau la dalam 5 minit ke.
2) Campak tomato puree lak. Klu nak sihat blend tomato segar, jgn gune yg segera mcm ak..hee
3) Pastu, klu nak pedas taruk cili padi banyak2..baru ade urm..
 Dah siap inti! akan jadi macam gini..
macam kering kan, leh tambah tomato puree lagi..

4) Sambil buat inti 2 leh rebus makaroni. amik mase gak nak tunggu die jadi lembut..
5) Lepas dah siap inti & makaroni pun dah lembut, pecahkan telur dalam bekas asing.campur ngan susu cair sekali..
6) Then combine 3 benda ni (makaroni + inti + telur bsame susu cair) dalam satu bekas, macam gini..
 macam huduh je..kui3

 7) Taruk keju atas bahan tadi..
  
 hehehe..cantik tol keju ak ni..letak sikit sbb tak bape nak suke..

8) Lastly, bakar la!name pun makaroni bakar kan..:D
dah siap akan jadi macam gini.. 
 
ngeh3..1st time buat kire ok la kan..:P
 Tgh mlm kang baru announce pemenang k..
nak menghabiskan sisa2 mase yg tinggal kat dunia sebenar ^_^

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

2 bijik anggur:

marina anakcikbob said...

huyohhh... entry lama ni tp aku rajin nak komen. hahaha..
pakai cheddar memang xberapa naks edap.. cer campur mozarella dgn parmesan. perghhhh... pengsan!

**::CIKNUURUL::** said...

wowww,..wanie,smpai ke sni,CN dtg,.haha,.best tu tp xprnh cbe lg,..pkai keju mozarella lg best kot,.hehe,.nice!,.bley buat menantu dh ni,.ekekeke