Friday, June 18, 2010

4 ♥ Cucur Keria Mini ♥

Petang ni x jadi buat sushi..
pospone nt2 la..hehe
Juz buat cucur keria ubi keledek..
ni lagi senang nak buat..
amik resepi my mom je..
blog ak ni dh mcm blog resepi lak..haha
mcm besa la ni 1st try..
rajin kan ak? :P

♥ RESEPI CUCUR KERIA MINI ♥

(untuk 16 ketul)


Bahan-bahan siket je..
rajin buat tp maleh nak modified..heee

Ubi keledek - 2 ketul

Gula - 3 sudu makan pon dah cukup (blend bagi halus)
If ade gula halus lagi senang, xpyh blend!haha

Tepung gandum - 4 sudu makan

~CARA-CARA~

Mula2 rebus dulu ubi keledek bagi lembut (sampai boleh penyek)


Bile dah lembut, penyek2 ubi keledek 2 sampai hancur...


Then, letak tepung gandum sikit2
Agak2 la nak gune tepung banyak mane..
Jgn banyak sgt..nt x sedap..
Uli tepung ngan ubi sampai dorg 'ngam'
(dalam 10 minit)

Pastu, amik doh sikit buat bentuk bulat..
(nak wat bintang pn xpe..hee)
Penyek tengah2 bagi belubang..
Mcm gambar kat bwah ni..

Comey kan?hehe
Ak buat kecik je...name pn mini kan..
Tapi dlm gambar nmpk besar lak..
Dah siap buat 2, dah boley goreng..
api jangan bukak kuat lak..
minyak guna sikit je, jgn deep fry..


Pas goreng, 'celup' keria dalam gula..
Jgn tunggu sejuk baru nak 'celup' gula..
Nanti gula 2 x melekat kat keria..

OK, dah siap!
boley makan ngan air horlick! :)
Yum3~

ade yang hangit siket..huh..gara2 amik gmbar la ni..
tp licin ok!haha

♥ Thanks for reading!~ Have a nice day ^_^ ♥

4 bijik anggur:

Mommy Pinky said...

gula tu nak buat mcm mana? just panaskan lepas tu celup ke?

Wanie said...

ade 2 care..

1)blend gula bagi halus, then golek2 keria yang dah goreng 2, pastikan seluruh keria 2 lekat gula..tapi if x suke manis, xpyh la letak banyak..

2)cairkan gula, tp sy x gune care ni pn..hee..

PrincessKawaii said...

sedapnye.. teringin pulak rasanye :)

m.a.s.h said...

pergh kau. dh bole kawen dh ni. lalala :D