Resepi ni dimintak oleh cik selendang ungu..
anda tahu sape anda..keke
Ni first time aku buat kek..
mula2 risau gak kalau tak jadi..
dah la guna yogurt and lemon..
function yogurt utk lembutkan kek bukan bagi masam..
jangan terlebih letak udah ler..
lemon pun xdela masam sangat, bagi bau kek wangi..
Resepi asal aku amik kat SINI..
lebih krg je ngan yg ak buat..
tapi ak modified die punye kuantiti bahan bg senang nak sukat..
alhamdulillah, jadi je..:)
Bahan-bahan (2-3 orang makan):
1) 4 biji telur (asing telur kuning dan putih)
2) 80g gula kastor
3) 100g yogurt
4) 1 biji lemon (perah, amik jus saje)
5) 50g tepung gandum
6) 50g tepung jagung
7) 1 sudu kecil baking powder
8) 1 sudu kecil sodium bikarbonate (SB)
9) 2 sudu kecil minyak masak
SARANAN: Kalau ramai nak makan, better darab dua ngan bahan kat atas k..
ak buat hari 2 jadi nipis je, buat sikit sbb tak ramai yg makan..
Cara penyediaan:
1) Pukul telur putih yg dah diasingkan dengan telur kuning + 40g gula + 1 sudu kecil SB sampai kembang (berbuih banyak) - aku guna mesin, baru jadi.
2) Pukul telur kuning + 40g gula + jus lemon + yogurt + minyak berasingan sampai sebati - lebih krg 5 minit
3) Ayak tepung dan baking powder masuk dalam (2) - kacau sebati
4) Kemudian, sekalikan sume bahan tadi dalam satu bekas dan gaul sebati.
5) Masukkan adunan dalam loyang kek chiffon.
6) Masak dalam 30 minit, api perlahan - ak tak guna oven, bakar atas api.
Kalau oven mungkin dalam 40 minit, 170 celcius (resepi asal)
SIAP!
Warne mcm cheese cake..haha
rase boleh tahan sedap..
tapi kurang cantik..
sebab.....time bakar 2 ak ade buat something..haha
nasib jadi gak walopn pecah2 sikit..hihi
SELENDANG UNGU: family mung mesti makan maneh kan, boleh la nak lebih kan sikit gula 2..tapi bagi aku dah cukup rase manis la..
12 bijik anggur:
tq ye cik firdani....nnt bleh try...klu ntuk ak kena wat triple adunan tu..hehe..
wlaupn family ak suka manis, tp skrg ak jd dietitian ntk family ak...so kurangkan manis dalam makanan dan minuman...berangan jd dietitian since jd pengganggur terhormat ni....kah2
mcm seda je tu wanie..ak nak sgt try wat kek..xde mase lg..huhu
nakkk!!apik da lame tak makan kek
amboi wanie..pandai buat kek ye..boleh cuba ni :)
wktu dkat nk raya nti lagi laa mcm2 versi kek chiffon kuar, hukk...
latest en3: persidangan blogger sedunia
selendang ungu:haha..good2..camni la bakal dietitian..ak xtau ap function letak minyak wei..as dietitian to be why not, if u not include it in your recipe?keke..kot2 xde efek pn minyak 2...
p/s: jom amik master kat usm?huuu
bezbuddy~pham2, ko bz praktikal kn..hihi..ak byk je mse tbuang..huuu
apik~pak, suruh mak buat..lalala~
akak diana~mane ade..hehehe..ni buat mngu lepas lg..ari 2 silap gune loyang..lepas dh 15 minit bakar, tkar loyang lain lak..terok x?haha
mrs yie~ala, segan la kak..hehe..msti la akak lg pro..:)
caliph~waktu raya kt umah just buat chiffon pandan je..:)
kek chiffon yogurt..tak pernah dengar..ini baru pertama kali..apa2 pun yogurt mmg sedap :)
ahh sedappp nyaaaa
wahhh...teringinnye nk makan...mcm sedap jer..tgk cara buat pun tak susah...thnks share!~
tapi tak sabo dah ni nak makan.....huhu...nak sket?
p/s: salam ziarah....baru jer nak berblogging ni...hee
awe~wanie gune yogurt asli pnye..
klu makan sje, aww masam gle..kureng sdap..huu..tp ble dh jd cake ok je la rsenye..pasni nak try gne yogurt blueberry ke..
iznie~yup, sng je..whole process about 1 hour pnly..ok la kn utk org yg bru buat kek..hihihi
Post a Comment