Sunday, August 28, 2011

(Biskut Raya) Resepi Biskut Sarang Semut

Assalamualaikum...

Boleh tak tambah 'BUKAN' sebelum perkataan 'Resepi' tu? hehe
disebabkan acuan yang dibeli tak menjadi pun bentuk sarang semut,
aku gune PEMARUT ok untuk buat bentuk 'bukan sarang semut'
hasilnye bukan sarang semut tapi ala-ala makaroni bentuknye lepas diparut..keke
rase still same (sedap o) macam biskut sarang semut sebab bahan untuk buat tak ubah pun..
tak secantik biskut sarang semut korang korang..hihihi

Bahan-bahan (boleh dapat 100+) :
[1] 250g butter (1 ketul buttercup) [2] 100g gula halus
[3] 350g tepung gandum [4] 100g tepung jagung
[5] 1 biji telur (kuning saje) [6] 1 sudu teh esen vanila
[7] Paper cup secukupnye [8] Coklat rice

Cara penyediaan:
1) Pukul butter dan gula sampai kembang
2) Tapis tepung gandum dan jagung masuk ke dalam bahan tadi, gaul rata
3) Masukkan esen vanila dan kuning telur, gaul rata
4) PARUTkan doh tadi dan masukkan ke dalam paper cup
 
ni la rupa bentuk doh yang diparut..hihi..melengkung macam makaroni
5) Tabur coklat rice atas paper cup tadi
6) Bakar sampai hangit dalam 15 minit, api slow (aku tak guna oven)
SIAP dah biskut 'bukan' sarang semut! rase lagi penting dari rupa :)

Tip: Goreng tepung gandum sebelum ditapis, baru biskut jadi rangup dan bertambah sedap
Tip: Kalau letak coklat masakan atas tu mesti lagi yummy2 kan? hehe..

14 comments:

  1. selamat hari raya wanie..
    maaf zahir batin ye..

    ReplyDelete
  2. Kuih sarang kerengga kot heHehe..takpelah len bentuk sket asalkan rs sm

    ReplyDelete
  3. wahhh sempat lg buat biskut!
    sedap3!! hehe

    ReplyDelete
  4. WAAAAA... sedapnya!!
    silalah pos kesini sikit,
    nak rasa jugak
    hahah...
    (^___^)V

    ReplyDelete
  5. wahahahha,


    saya tak suka makan biskut.



    sekian =)

    ReplyDelete
  6. pergh..dah siap kuih raya..asik tunjuk kuih raya jeah lah ea?? hehehe

    ReplyDelete
  7. wiwiit..lepas nih kau bole buat show masak2 sendiri kak :D

    ReplyDelete
  8. akak
    kueh semperit tu
    peberete zazawwww
    nak buat malas
    hahahah

    ReplyDelete
  9. betul..yg penting rasa dia sedapkan.. ^_^

    ReplyDelete
  10. resepi baru ni.. makaroni sarang semut! ramai chef ciplak resepi ni nanti, hukk...

    ReplyDelete
  11. dah cantek sarang semut ko tu..ak buat sarangny jd kecik sngt n berderai plak...kurang cantek...hehe...biasanya ak simpan doh dlm peti ais dlu before parut...lebih sng nk parut sbb doh dah keras...

    ReplyDelete
  12. lah kak.sarang semut tu ingtkan kene goreng coz kadang2 makan raa berminyak sket

    ReplyDelete
  13. hehe kuih ni pn alif suka :D

    btw smart r kak blog baru sempena merdeka raya ni hahaha

    ReplyDelete