Saturday, August 27, 2011

(Biskut Raya) Resepi choc chip cookies

Assalamualaikum...

Berjaya jugak aku buat chocolate chip cookies semalam, pukul 1 pagi baru setel bakar..
dasyat tak dasyat? dah la 1 loyang tu hangit, sob sob sob..
ni gara-gara makan laksa sambil tengok TV..
tak perasan lak ade bau hangit..huhu..tapi biskut tu aku tak buang k, keke..
sayang benda kot..just kikis yang bahagian hangit tu, boleh je nak makan lagi :)
Bahan-bahan:
[1] 250g mentega (1 ketul buttercup) [2] 1 sudu kecil esen vanila [3] 150g gula pasir
[4] 1 biji telur - guna kuning je (putih tu buah telur dadar k)
[5] 300g tepung gandum [6] 2 sudu besar tepung jagung 
[7] 1 sudu besar MILO (boleh jugak gune serbuk koko) [8] 1 sudu kecil soda bikarbonat 
[9] 2 sudu besar susu tepung (aku guna ANLENE chocolate..hehehe)
[10] Secubit garam [11] Kekacang (aku guna 50g badam & 60g hazel nut)
[12] 125g chocolate chip (setengah paket vanhouten)

Cara penyediaan:
1) Pukul mentega, esen vanila dan gula pasir dalam bekas sesuai sampai kembang
2) Masukkan telur (asing putih dan kuning tau) dan pukul rata
3) Tapis tepung jagung dan tepung gandum, masuk dalam bekas tadi
4) Kemudian masukkan MILO, soda bikarbonat, susu tepung dan garam serta kacau rata
5) Masuk pulak kekacang dan chocolate chip dan gaul rata semua bahan
6) Lepas tu buat la bentuk yang korang nak ye..
aku buat bentuk oval, macam gambar kat bawah ni..
choc chip cookies sebelum dibakar
WARNING: Baik buat kecik-kecik sebabnye biskut ni akan kembang lepas dibakar
(kembang dasyat ok)
7) Bakar la sampai masak..hihi..aku bakar 20 minit baru masak
gune dapur gas (api slow) je, tak guna oven pun
 
choc chip cookies lepas dibakar
8) Tunggu dah sejuk (baru keras) masuk dalam bekas. SIAP! :)
 SEDAP dimakan menggunakan gigi..hihihi

Tip: Tak gune susu tepung pun takpe je, letak MILO atau serbuk koko lebih
Tip: Rasenye kalau tak pukul sampai kembang, takdela biskut ni nak kembang lepas bakar kan?
Tip: Baik letak serbuk koko kalau nak bagi warne biskut cantik menarik tertarik..

Selamat berbuke ^_^

25 comments:

  1. uwehhh...mcm sedap shje??? kehkeh aishh, mcm maner lh boleh terlupe ea bakar biskut kt dapur..hehehe akak oh akak

    ReplyDelete
  2. weeewiittt,

    kalau cicah dengan milo mesti kaw punyaa..

    ReplyDelete
  3. uyoo.. nmpk cdap.. na rase bole? hee

    ReplyDelete
  4. sedapnyaaaaaaaa.. uhuhuhu.. eknape baru uat??? kalo da share lame kat sini kompen fara wat gak.. huhuhu.. nak nak.. ;p

    ReplyDelete
  5. nyum3..cedapnye..tahun nie sy juz beli kuih je..x sempat nk buat kuih raya sbb sibuk kemas umah yg baru siap..sob3..=(

    ReplyDelete
  6. wah2 wanie...

    pos rumah ila ckit...nak makan buat raya nanti....hehe..

    ReplyDelete
  7. mak aku baru buat tadi kak..haha..tp dah nak habis sebab anak teruna kesygan nye makan tanpe henti :D

    ReplyDelete
  8. nak datang rumah wanie makan biskut chip....:)

    ReplyDelete
  9. post sikit kat blog sy..nak rase jgk :)
    hehe..pasni bolah berbisnes tp awas, jgn makan laksa sambil tgk tv nti hangit (^.^)

    slmt ari raye :)

    ReplyDelete
  10. camner nk bkr guna dpur? hebatnyer..

    wanie nie serba boleh lah.. suker kwn dgn org gini.. :)

    ReplyDelete
  11. ohh..klu biskut ni mkn guna gusi x leh er??

    ReplyDelete
  12. tgk biskut ni tingat chipsmore, hikk...

    ReplyDelete
  13. kb penh wat gni tahun leps.. :) lebihkan milo sedap..hehhee...
    wanie.. pos lah! :P

    ReplyDelete
  14. kak wanie .. pos sikit kt alif .. nmpak sedap je tu hehhe

    ReplyDelete
  15. ada lebih tak,nanti post kat umah AA ..hehe

    ReplyDelete
  16. wah..dh xpayah beli chipsmore lepas ni kan. hehee

    ReplyDelete
  17. ha'ah.. betul2.. siyes die mengembang dahsyat gile.. terkejut gak mase buat mule2 tu..

    ReplyDelete
  18. sedapnya macm chipmore..suka makan..pandai wanie buat..

    ReplyDelete
  19. ni lebih kurang macam chipsmore la ek.. :)

    ReplyDelete
  20. rajinnya buat kuih raya..
    sedap2.....

    ReplyDelete
  21. terasa lapar pulak tengok biskut tu, sedap!!!
    heheh (^__^)V

    ReplyDelete