Assalamualaikum...
Boleh tak tambah 'BUKAN' sebelum perkataan 'Resepi' tu? hehe
disebabkan acuan yang dibeli tak menjadi pun bentuk sarang semut,
aku gune PEMARUT ok untuk buat bentuk 'bukan sarang semut'
hasilnye bukan sarang semut tapi ala-ala makaroni bentuknye lepas diparut..keke
rase still same (sedap o) macam biskut sarang semut sebab bahan untuk buat tak ubah pun..
[3] 350g tepung gandum [4] 100g tepung jagung
[5] 1 biji telur (kuning saje) [6] 1 sudu teh esen vanila
2) Tapis tepung gandum dan jagung masuk ke dalam bahan tadi, gaul rata
3) Masukkan esen vanila dan kuning telur, gaul rata
4) PARUTkan doh tadi dan masukkan ke dalam paper cup
6) Bakarsampai hangit dalam 15 minit, api slow (aku tak guna oven)
SIAP dah biskut 'bukan' sarang semut! rase lagi penting dari rupa :)
Boleh tak tambah 'BUKAN' sebelum perkataan 'Resepi' tu? hehe
disebabkan acuan yang dibeli tak menjadi pun bentuk sarang semut,
aku gune PEMARUT ok untuk buat bentuk 'bukan sarang semut'
hasilnye bukan sarang semut tapi ala-ala makaroni bentuknye lepas diparut..keke
rase still same (sedap o) macam biskut sarang semut sebab bahan untuk buat tak ubah pun..
tak secantik biskut sarang semut korang korang..hihihi
Bahan-bahan (boleh dapat 100+) :
[1] 250g butter (1 ketul buttercup) [2] 100g gula halus[3] 350g tepung gandum [4] 100g tepung jagung
[5] 1 biji telur (kuning saje) [6] 1 sudu teh esen vanila
[7] Paper cup secukupnye [8] Coklat rice
Cara penyediaan:
1) Pukul butter dan gula sampai kembang2) Tapis tepung gandum dan jagung masuk ke dalam bahan tadi, gaul rata
3) Masukkan esen vanila dan kuning telur, gaul rata
4) PARUTkan doh tadi dan masukkan ke dalam paper cup
ni la rupa bentuk doh yang diparut..hihi..melengkung macam makaroni
5) Tabur coklat rice atas paper cup tadi6) Bakar
SIAP dah biskut 'bukan' sarang semut! rase lagi penting dari rupa :)
Tip: Goreng tepung gandum sebelum ditapis, baru biskut jadi rangup dan bertambah sedap
Tip: Kalau letak coklat masakan atas tu mesti lagi yummy2 kan? hehe..
14 bijik anggur:
selamat hari raya wanie..
maaf zahir batin ye..
sedapnya..nak sikit :)
Kuih sarang kerengga kot heHehe..takpelah len bentuk sket asalkan rs sm
wahhh sempat lg buat biskut!
sedap3!! hehe
WAAAAA... sedapnya!!
silalah pos kesini sikit,
nak rasa jugak
hahah...
(^___^)V
wahahahha,
saya tak suka makan biskut.
sekian =)
pergh..dah siap kuih raya..asik tunjuk kuih raya jeah lah ea?? hehehe
wiwiit..lepas nih kau bole buat show masak2 sendiri kak :D
akak
kueh semperit tu
peberete zazawwww
nak buat malas
hahahah
betul..yg penting rasa dia sedapkan.. ^_^
resepi baru ni.. makaroni sarang semut! ramai chef ciplak resepi ni nanti, hukk...
dah cantek sarang semut ko tu..ak buat sarangny jd kecik sngt n berderai plak...kurang cantek...hehe...biasanya ak simpan doh dlm peti ais dlu before parut...lebih sng nk parut sbb doh dah keras...
lah kak.sarang semut tu ingtkan kene goreng coz kadang2 makan raa berminyak sket
hehe kuih ni pn alif suka :D
btw smart r kak blog baru sempena merdeka raya ni hahaha
Post a Comment