Assalamualaikum..
Entry ni sambungan entry sebelum ni --> Resepi Mee Wantan Sup
Mungkin ramai yang tak tau mane nak dapatkan wantan ni..
kulit wantan & mee wantan ade jual kat supermarket..
dekat bahagian frozen, area2 kulit popia, nugget, et al..
and sekarang ni kalau nak beli wantan yang segera pun ade..
aku tak pernah try lagi la..
kalau yang segera ni tak payah la buat inti dah..:)
Time beratur nak bayar kat kaunter,
akak cashier tanye aku:
Cashier: Ni nak makan cane tak tau?
(die angkat tunjuk kulit wantan kat aku)
Aku: Huh? ni kulit wantan, letak inti la kat tengah tu
(blur, xtau nak jwab ape time tu..haha..betul ke die tanye soalan ni kat aku?)
Mak aku pun buat muka tergejut & blur gak
(boleh bayang tak?keke)
yela, tengah2 die dok scan sume barang kat kaunter,
die sempat lagi tanye soalan tu..
mau kitorg tak terkejut..
dah la belakang ramai orang..
THE END ^_^

Balik kepada tajuk utama kita (skema) --> Inti Wantan
yang ni dijamin sedap..
hari tu aku letak bawang putih banyak sangat kot..
kali ni aku buat tak letak bawang putih..hehe
Bahan-bahan diperlukan:
* Udang - segenggam (blend) * Karot - 1/2 batang (blend) * Sos tiram - 1 sudu kecil * Kiub pati ayam - 1/4 kiub (hancur kan) * Lada hitam - 10 bijik cukup? hehe (tumbuk) * Minyak bijan - 1 sudu kecil * Daun bawang - setangkai
![]() |
Blend tumpul ke aku tak reti blend? tengok ade gak karot tak hancur.. |
Nak gune ayam ganti udang pun boleh. Kalau letak daun ketumbar & sup lagi wangi.
Aku tak letak garam dah, sebab dah letak kiub. Gaul je sume bahan kat atas tu, then perap la kejap.
Pastu letak la inti tadi dekat kulit wantan. Balut buat bentuk buncut. Nak explain pun xtau cane..hehe
Hasilnye akan jadi macam ni la lebih kurang.
![]() |
Sebelum & selepas digoreng |
Aku lagi suke wantan digoreng dari yang dicelur..
rasenye rangup, keriuk2
tak nak makan dengan mee wantan pun boleh,
cicah ngan sos cili je..
tukar name jadi cucuq wantan lak..keke
hi dear,
ReplyDeletekita sama.. lagi suka wantan yang rangup dari yang direbus tu cam lembik kan.. hoho... suka yang rangup.. dulu tak reti mkn pon... tapi sejak kawan yang rajin belikan, terus suka.. hehe...
yang menarik,
LAWAK PAGI HARI YANG JIWANG
boleh jugak ek dia tanya soalan macam tu hehe..
ReplyDeletecam best je..kalau goreng saya pulun je heheh
ReplyDeletedari haritu lagi apik suh anta kat umah..xder pom..huhu
ReplyDeleteawe tak pernah makan...macam mana rasa dia ek wanie?
ReplyDeleteAmni~tu la sy suke rangup, mak sy suke yg lembik tu..haha..sbb tu kena wat 2 jenis..hehe..dulu kecik2 pun tak makan, dah besar je pandai makan wantan ni..:)
ReplyDeletediana~akak, tu la..tp die dah la cashier..patut kena alert la barang yg dijual..hehehe
ReplyDeletesuka_haha~hehe..nanti kalau pg beli lagi, nak kena g explain skali lg kt die..haha
ReplyDeleteSyuxer~kalau rebus?hehehe..sdap ni klu cicah ngan sos minum ngan air teh..hee
ReplyDeleteApik~hahaha..meh la alamat..sok pos ngan pos laju..keke
ReplyDeleteAwe~kalau yg goreng ni rase die rangup2..
ReplyDeleteala lebih kurang macam cucur la..:)
kena rase la baru tau..hehe
aaaaa~ keen tatau la pernah mkn ke x wantan ni.. rasanya cam xpernah lg.. huhuu~ T_T
ReplyDeletezazawwww sukaaaa sgt makan wantan ni kak
ReplyDeletesangat
dh complete set dh resipi ni.. so bole bukak restoran laa kn, hikk...
ReplyDeletelatest en3: ada apa dengan botol mineral
wah..cam tu je ke? macam senang je ni..nnti nak try la..
ReplyDeleteish,wantan tu housemate memang suka gila,tapi meaw langsung tade nafsu tahu,haha...sedap ke?
ReplyDeleteUMO da 19 tp x pena makan :(
ReplyDeleteerr.
ReplyDeleteaku tak pernah makan punn..
perghh
ReplyDeletenmpak cam bez !
hiihi
camne nk wat dia jd bunjut2 tu? tgn x berseni la.. hehe.. :p
ReplyDeletenampak sedap.. :)
ReplyDeletekreatif la u ni, bagi nama cucuq wantan. memang nampak sedap. rupa macam popia je...
ReplyDeletehahahah..yeah2!!!
ReplyDeletekeen~x penah la tu..hihi
ReplyDeletezazaw~eh yeke?bagus2, ade geng..hehe
caliph~haha..bkak restoran kna ad modal dlu..resepi ad modal xde xleh gak..keke
kotak bulat~mcm tu je la klu tak nak mkan ngan mee..:)
meaw~haha..try la rase..sedap tau, kalau x nape housemate ske?hee..housemate malay ke chinese ni..
scya~baru 19 kot..huhu..muda lg tu, insyaallah ade mase lg..:)
ReplyDeletehanif~err, perkara normal tu..:D
asyila~eh kamu, tgan sy pn x berseni tau..bile dah ad kat tgan automatik bleh buat bunjut tu..hee..try dlu bru tau..nak explain pn x pandai..:)
sofea~besa2 je..:) popia lagi bsar,tp kulit lbih krg mcm popia je..
apik~pok kang..hahahah
wah.. bole try ni. haha
ReplyDeletemy fav wantan... wanie klu tak letak minyak bijan tu leh tak?? xsuka la...
ReplyDelete