Assalamualaikum...
Semalam tengok resepi tomyam dekat blog puan kutu a.k.a akak Murni,
tertarik pulak nak try buat tomyam sebab sebelum ni kalau buat mesti tak cukup ummpph..lepas godek2 resepi puan kutu baru ku tahu bahan yang aku selalu tertinggal ape die, CILI BLEND!
Modified sikit2 resepi dari puan kutu, jadi la tomyam versi aku..haha..jengjengjeng
Tomyam udang + sayur :)
Bahan-bahan aku guna:
1) 3 sudu besar pes tomyam made in thailand (memang sedap pes ni) 2) Air lebih kurang 600ml 3) 4 sudu cili blend (cili kering + bawang merah + bawang besar + bawang putih) 4) Serai 5) Sayur-sayuran - kubis, jagung kecil, tomato, lobak merah 6) Udang 7) Sebijik tomato 8) Sebijik bawang besar 9) 2 keping asam keping 10) Garam secukup rasa 11) Daun ketumbar/rempah
Cara penyedian yang mudah:
Masuk bahan (1) - (4), tunggu sampai mendidih. Then boleh masuk sayur-sayuran, tunggu la sampai dah separuh masak, masuk udang pulak. Lepas sayur dan udang masak, masuk pulak bahan (7) - (11). SIAP!
Gerenti ade umpphhh!~ hehehe
sedapnya wanie...bro dah lapar dah ni... masak k
ReplyDeletepergghhh tom yam.. terliur abes tgk.. mane na crik pes tomyam yg thai 2 eh?
ReplyDeleteok! dh buleh kawen ni
ReplyDeletengeh3
wanieeeeeeeeeee....
ReplyDeleteila dah la suka tomyam...ila tgk kuah tu cm sedappp ja...teringinnya...tambah pedas ckit nyum3 sedappnya..
pehhhh terangkat beb!! nyum22
ReplyDeletenampak sedap.
ReplyDeleteTapi aku memang tak suka tomyam. Masam.
Errr
nampak sedap.
ReplyDeleteTapi aku memang tak suka tomyam. Masam.
Errr
ok,, dah terliur nih.. awk bertanggungjawab disebabkan buat org terliur..nakkkkkk jugakkkkkkk
ReplyDeleteamboi2
ReplyDeletesedapnyeee lauk rini =]
sesuai utk org yg susah nk kunyah makanan cm sy ni sebab skit tekak
kekeke
meh antaq sini sket meh =p
sedapnye tomyam..yummyy!!
ReplyDeletearghhh sdapnya tomyamm. ni makanan kegemaran i tau. pandai nya masakk. nampk sedapp lahh hehhe
ReplyDeletehey i ada buat entry pasal korea drama. LOL . u addicted ? haha please gimme feedback. nak tahu je
http://bubblechezz.blogspot.com/2011/11/assalamualaikum.html
meleleh tgok laa..=_=
ReplyDeleteerr..sedapnya tom yam..yyummy..:D
ReplyDeletemmg nmpk urmmphh!!terbaik..:D abg klu bt tomyam pun mmg letak cili blend.bru la pedas dia terangkat. :) pastu letak cili padi plk.lg la berapi mulut.hahaha
ReplyDeletewanie da bole kwin da. :D
nampak macam sedap... tapi sedap ke?
ReplyDeleteko baru pandai wt tom yam ke??meh cni aku ajar..dlu ak ni raja tom yam tau.. tom yam gun..ahaha
ReplyDeletesedapnyaaaa! kuah dia nampak menyelerakan ^_^
ReplyDeleteTerliur tengok tomyam ni! :)
ReplyDeleteamboi..terliuqnya tgkk..huhu
ReplyDeleteyummi....hehee...
ReplyDeletewahh.. dapnyee.. terernye dia masak..
ReplyDelete3-4 bulan lepas 1st attempt aku masak tomyam. menjadi weh... padahal hentam tibai. ekekeke.
ReplyDeletetp aku xsuka tomyam merah, so aku masak tomyam putih.
wah..tgk gambar pun dah tau ummpphh..sedapnye.. ^_^
ReplyDeletecam ne nak rasa skit ni?haha.. ade tak org buat tomyam sotong? cuba wanie try hehe
ReplyDeletehuuhhh..tetiba terasa lapar pulak awal2 pagi ni bila tertengok gambar tomyam ni...huuuhhh~
ReplyDeletesedapnya... suka sangat mkn tomyam :)
ReplyDeletehurmmm gugu x mkn tomyam.. perut x tahan~
ReplyDeleteuwaaa... lapar.. huhu
ReplyDeleteaduh..feberet kak bui tomyam ni..nak try lah nnt..hehe
ReplyDeleteuntungla sapa2 suami bersuamikan awk...kalau dah lulus memasak, dah boleh dah jadi bini orang hehe..
ReplyDeletetengok dalam gamabr cam sedap je heeh
wah..;p
ReplyDeletemn nk dpt tomyan pes made in thai tu wanieee???
nampak likat dan sedap lor...lagi cantik menarik tertarik dr tomyam akk.haha..bagus2..:)
ReplyDelete