Wednesday, November 2, 2011

Menjadi jugak tomyam kali ni..hehe

Assalamualaikum...

Semalam tengok resepi tomyam dekat blog puan kutu a.k.a akak Murni
tertarik pulak nak try buat tomyam sebab sebelum ni kalau buat mesti tak cukup ummpph..lepas godek2 resepi puan kutu baru ku tahu bahan yang aku selalu tertinggal ape die, CILI BLEND!

Modified sikit2 resepi dari puan kutu, jadi la tomyam versi aku..haha..jengjengjeng

Tomyam udang + sayur :)

Bahan-bahan aku guna:
1) 3 sudu besar pes tomyam made in thailand (memang sedap pes ni) 2) Air lebih kurang 600ml 3) 4 sudu cili blend (cili kering + bawang merah + bawang besar + bawang putih) 4) Serai 5) Sayur-sayuran - kubis, jagung kecil, tomato, lobak merah 6) Udang 7) Sebijik tomato 8)  Sebijik bawang besar 9) 2 keping asam keping 10) Garam secukup rasa 11) Daun ketumbar/rempah

Cara penyedian yang mudah:
Masuk bahan (1) - (4), tunggu sampai mendidih. Then boleh masuk sayur-sayuran, tunggu la sampai dah separuh masak, masuk udang pulak. Lepas sayur dan udang masak, masuk pulak bahan (7) - (11). SIAP!

Gerenti ade umpphhh!~ hehehe

32 comments:

  1. sedapnya wanie...bro dah lapar dah ni... masak k

    ReplyDelete
  2. pergghhh tom yam.. terliur abes tgk.. mane na crik pes tomyam yg thai 2 eh?

    ReplyDelete
  3. wanieeeeeeeeeee....

    ila dah la suka tomyam...ila tgk kuah tu cm sedappp ja...teringinnya...tambah pedas ckit nyum3 sedappnya..

    ReplyDelete
  4. nampak sedap.


    Tapi aku memang tak suka tomyam. Masam.


    Errr

    ReplyDelete
  5. nampak sedap.


    Tapi aku memang tak suka tomyam. Masam.


    Errr

    ReplyDelete
  6. ok,, dah terliur nih.. awk bertanggungjawab disebabkan buat org terliur..nakkkkkk jugakkkkkkk

    ReplyDelete
  7. amboi2
    sedapnyeee lauk rini =]

    sesuai utk org yg susah nk kunyah makanan cm sy ni sebab skit tekak
    kekeke

    meh antaq sini sket meh =p

    ReplyDelete
  8. arghhh sdapnya tomyamm. ni makanan kegemaran i tau. pandai nya masakk. nampk sedapp lahh hehhe

    hey i ada buat entry pasal korea drama. LOL . u addicted ? haha please gimme feedback. nak tahu je

    http://bubblechezz.blogspot.com/2011/11/assalamualaikum.html

    ReplyDelete
  9. err..sedapnya tom yam..yyummy..:D

    ReplyDelete
  10. mmg nmpk urmmphh!!terbaik..:D abg klu bt tomyam pun mmg letak cili blend.bru la pedas dia terangkat. :) pastu letak cili padi plk.lg la berapi mulut.hahaha


    wanie da bole kwin da. :D

    ReplyDelete
  11. nampak macam sedap... tapi sedap ke?

    ReplyDelete
  12. ko baru pandai wt tom yam ke??meh cni aku ajar..dlu ak ni raja tom yam tau.. tom yam gun..ahaha

    ReplyDelete
  13. sedapnyaaaa! kuah dia nampak menyelerakan ^_^

    ReplyDelete
  14. wahh.. dapnyee.. terernye dia masak..

    ReplyDelete
  15. 3-4 bulan lepas 1st attempt aku masak tomyam. menjadi weh... padahal hentam tibai. ekekeke.
    tp aku xsuka tomyam merah, so aku masak tomyam putih.

    ReplyDelete
  16. wah..tgk gambar pun dah tau ummpphh..sedapnye.. ^_^

    ReplyDelete
  17. cam ne nak rasa skit ni?haha.. ade tak org buat tomyam sotong? cuba wanie try hehe

    ReplyDelete
  18. huuhhh..tetiba terasa lapar pulak awal2 pagi ni bila tertengok gambar tomyam ni...huuuhhh~

    ReplyDelete
  19. sedapnya... suka sangat mkn tomyam :)

    ReplyDelete
  20. hurmmm gugu x mkn tomyam.. perut x tahan~

    ReplyDelete
  21. aduh..feberet kak bui tomyam ni..nak try lah nnt..hehe

    ReplyDelete
  22. untungla sapa2 suami bersuamikan awk...kalau dah lulus memasak, dah boleh dah jadi bini orang hehe..

    tengok dalam gamabr cam sedap je heeh

    ReplyDelete
  23. wah..;p

    mn nk dpt tomyan pes made in thai tu wanieee???

    ReplyDelete
  24. nampak likat dan sedap lor...lagi cantik menarik tertarik dr tomyam akk.haha..bagus2..:)

    ReplyDelete